StoryEditor

Sčítanie poskytne unikátne údaje

25.02.2021, 23:00
Po odznení pandémie môže stredná dĺžka života na Slovensku opäť rásť, domnieva sa pre HN demograf Branislav Šprocha.

Minulý týždeň sa začalo sčítanie obyvateľstva. Prečo je to z demografického hľadiska dôležitá vec?
Sčítanie prináša obrovské množstvo nových údajov, ku ktorým sa nemôžeme dostať iným spôsobom, prípadne k nim máme len obmedzené zdroje. Niektoré informácie síce získame z registrov, zvyšok nám však poskytne len podrobné sčítanie. Napokon, preto sa aj v jeho rámci zaviedol online dotazník. Toto je však len jeden aspekt z viacerých, prečo je nielen pre demografov dôležité.


Aké sú ostatné aspekty?
Umožňuje nám urobiť mnoho rôznych kombinácií jednotlivých premenných. Rozhodne to nie je o tom, že by sme skúmali napríklad len vzdelanie, národnosť alebo náboženstvo samo osebe. Vždy sa ich snažíme kombinovať s ďalšími znakmi, ktoré sa získavajú práve pri sčítaní. Toto nám zatiaľ na Slovensku žiadny iný zdroj v takom rozsahu a v takej kvalite neumožňuje. Treba si totiž uvedomiť jednu zásadnú vec – ide o vyčerpávajúce zisťovanie. Nie je výberové, keď by ste si zvolili iba istú vzorku obyvateľstva. Zisťuje informácie u všetkých osôb, ktoré sú povinné ich v rámci sčítania poskytnúť. A nakoniec tu je tretí dôležitý aspekt, ktorý súvisí s priestorom a časom.


Čo to znamená?
Informácie fakticky získavame skutočne na všetkých úrovniach – od obecnej, pričom údaje budeme vedieť vztiahnuť dokonca až k adresnému bodu, po celorepublikovú. V nadväznosti na predchádzajúce sčítanie nám to umožňuje kombinovať zisťované informácie v čase i v priestore v kontexte rôznych štrukturálnych premenných.


Na ktoré výsledky ste osobne najviac zvedavý a využijete ich vo svojej práci?
Plánujeme pracovať takmer so všetkými údajmi, ktoré postupne budeme analyzovať. Ak sa však pýtate na konkrétne údaje, na ktoré sa ako demograf pozriem najskôr, tak vzhľadom na moje zameranie pôjde najmä o otázky týkajúce sa priamo reprodukcie.


Ktoré otázky máte na mysli?
Ide predovšetkým o počet narodených detí žene a po novom aj mužov. A to podľa veku, roku narodenia a následne v kombinácii s rôznymi ďalšími premennými, ako je napríklad rodinný stav, m...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 07:56