StoryEditor

Slovensko: Pochovaní zaživa

28.09.2017, 00:01
Dark tourism. Temná turistika. Označenie pre špecifický druh cestovania, ktoré sa zameriava na vyhľadávanie miest katastrof či bojísk.

Ľudia si napríklad vyberajú cestu na Ukrajinu kvôli zážitku zo skazy černobyľskej jadrovej elektrárne. Nemusíte však prekračovať hranice, na rodnej hrudi môžete pocítiť obdobný dojem zmaru a smútku. Stačí si zabehnúť do obce Utekáč, kde stoja kedysi legendárne sklárne Clare. Presnejšie povedané, to, čo z nich zostalo. Ako vidno z titulnej fotografie, ani veľa nie.
V dnešnej téme Fokusu sme zaostrili na zaostalé lokality Slovenska. Za cieľ sme si vybrali predovšetkým Gemer. Navštívili sme hladové doliny, najazdili množstvo kilometrov a domácim položili veľa otázok. Všetky by sa však dali zhrnúť do jedinej: Čo treba urobiť, aby tomuto kraju líšky prestali dávať dobrú noc?
V našej reportáži vás zavedieme do dedinky Rimavská Seč, ktorá drží absolútny republikový rekord vo výške nezamestnanosti. Našli sme v nej niečo, čo nám pripomenulo film Pevnosť Apačov v Bronxe.
Putovali sme aj do obce Plešivec, kedysi prezývanej železné srdce Uhorska. Nemusíme urputne pátrať po tom, aby sme narazili na chátrajúce objekty, v ktorých sa preháňajú akurát duchovia. Ale popritom všetkom v centre Plešivca vyrastá nákupné stredisko firmy Fresh. Lokalita je jednou z tých, v ktorej sa nachádza väčšia fabrika, kam ľudia dochádzajú za prácou. Mnoho iných toľko šťastia nemá.
Napríklad v rodisku slovenského exprezidenta Ivana Gašparoviča. Takisto vychýrené sklárne v Poltári sa rozhodol oživiť veľkopodnikateľ Vladimír Poór pomocou výdatnej finančnej injekcie od štátu. Celý projekt skrachoval. „Tešili sme sa na výstavbu rýchlostnej cesty R2, no jej zastavenie znamenalo odchod aj tých investorov, čo chceli teoreticky prísť“ povie nám na margo ostatných potenciálnych spasiteľov primátor Poltáru Peter Gavalec.
„Domáci kričia, že by potrebovali prácu. Ale keď im ju ponúknem, vydesia sa,“ dozvieme sa zase od Ľuboslava Váhovského, ktorý v Muránskej Hute prenajíma svoju drevenicu.
Najhladovejšia dolina krajiny pod Tatrami si až dodnes nesie následky divokej privatizácie niekdajšieho premiéra Vladimíra Mečiara. Aktivisti z občianskeho združenia Naša Sobota by radi ich mesto konečne zapísali na mapu sveta. No Rimavská Sobota sa musí boriť nielen s vysokou nezamestnanosťou, ale aj primátorom, ktorý je fanúšikom chlapcov v zelených tričkách. Mimochodom, župan Banskobystrického kraja nie je neznámym pojmom. Mestečko Jelšava má ešte iný názov – Kotlebova pevnosť. Prečo?
V analýze HN sme si posvietili na toľko propagované a zároveň aj diskutované akčné plány, ktorými chce vláda pozdvihnúť jednotlivé okresy. „Tieto nástroje sú zatiaľ skôr prostriedkom na marketing vlády,“ netlieska výkonný riaditeľ Aliancie podnikateľov Slovenska Peter Kremský. A nie je sám. „Posudzovanie každého projektu je nielen zbytočne byrokratické a s rizikom korupčného správania. Hlavne je neefektívne,“ dodáva šéf Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník.
Iste by s nimi nesúhlasil splnomocnenec vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin. V rozhovore pre HN tvrdí, že aj keď občas podlieha pesimizmu, tak pri obzretí sa dozadu vidí kus práce a výsledky sú pozitívne. Marcinčin si netrúfa prognózovať naplnenie svojich zámerov.
A to ešte zďaleka nie je všetko, čo nájdete v dnešnom HN Fokuse. Netreba sa však báť, že budete trekovať len v temnej turistike. Hoci aj v zanedbaných regiónoch sa bojuje o to, aby Slovensko nezhnedlo.

Želáme vám zaujímavé a zmysluplné čítanie.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 07:55