TASR/Vladimír Benko
StoryEditor

Ako sa z Majského stal veľkopodnikateľ a o tajomstve, ktoré si chcel Mečiar odniesť do hrobu

29.07.2020, 00:00
Za takmer dve desaťročia sa z veľkopodnikateľa stal nemajetný dôchodca, ktorý si užíva luxus. To by sa však už onedlho malo zmeniť, súd ho totiž odsúdil na deväť rokov väzenia.

Jozef Majský je ukážkovým príkladom ľudovej múdrosti, že božie mlyny melú pomaly, ale isto. V jeho prípade sa točia v lenivých obrátkach, no dnes sa zdá, že nakoniec naozaj prišlo aj na neho. V stredu 29. júla 2020 totiž Najvyšší súd zamietol odvolanie obžalovaného Jozefa Majského v kauze podvodu v nebankovkách Horizont Slovakia a BMG Invest.

Ešte v roku 2015 ho totiž Špecializovaný trestný súd v Pezinku na deväť rokov odňatia slobody, Majský sa následne odvolal a kvôli rôznym obštrukciam celý proces trval päť rokov. Po 17 rokoch sa ale zdá, že je na konci, aj keď má stále celá vec jeden malý háčik. Majský sa na pojednávanie nedostavil a aktuálne sa má nachádzať v Českej republike.

Pri podvode v spomínaných nebankovách prišlo o svoje, mnohokrát aj celoživotné, úspory 170-tisíc ľudí. Ich dôvera a naivita ich vyšli celkovo na 14,5 miliardy korún (481 miliónov eur).

Hlavný aktér dokázal nespočetnekrát tak prefackať bohyňu Justíciu, až jej padala páska z očí. Síce viackrát okúsil, ako chutí väzenská strava, no napokon sa zakaždým víťazoslávne ocitol na slobode. Spolu s komplicmi sa mu darilo vyhýbať súdnym pojednávaniam.

Dôvodmi bola viróza, bronchitída, poranené koleno znemožňujúce chôdzu, operácia očí, vysoké horúčky, diabetes, zdravotné problémy obhajcov, pôrod, či dokonca aj práceneschopnosť predsedníčky senátu. COVID-19 je oproti tejto pandémii na malej ploche úplný babrák.

„Keď človeka zavrú a vie, že niečo vyviedol, je to v poriadku. Keď si je však istý, že s tou konkrétnou vecou nemá nič spoločné... no hrozné. Veď ja som predsa tých ľudí neokradol! Nemôžu hovoriť, že som niečo vytuneloval, keď z toho nemám nijaké peniaze! Kde som ich teda dal?!“ rozhorčene sa pýta autor knihy Som Jozef Majský.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 12:04