TASR/Miroslava Cibulková
StoryEditor

Únos: Keď sa Mečiar s Lexom "bozkávali na čelo" ​

31.08.2020, 00:00
Megakauza novodobých dejín Slovenskej republiky zostáva stále otvorená ako rozčítaná kniha.

Nová republika na mape Európy sa chystá na tretie výročie prijatia svojej ústavy. Na zabezpečenie veľkolepých osláv tečú milióny korún aj do menších dediniek.

Pred prvým septembrom sa ale točí na plné obrátky aj škandál okolo predaja triptychu Kľaňanie sa troch kráľov, ktorým sa SIS - Slovenská informačná služba snaží zdiskreditovať banskobystrického biskupa Rudolfa Baláž. Iné tajné služby pozorne monitorujú spustenie náletov NATO na pozície bosnianskych Srbov pri Sarajeve.

Najvyšší ústavní činitelia krajiny pod Tatrami si nevedia prísť na meno. Zakladateľ štátu Vladimír Mečiar spriada plány o zlúčení funkcie predsedu vlády a prezidenta. Michal Kováč sa zase chystá vystúpiť v parlamente s nelichotivou správou o stave republiky a na jeho syna je vydaný medzinárodný zatykač.

Do nervóznej atmosféry zrazu preniknú informácie o únose prezidentovho syna do zahraničia. Hlavu štátu zasahujú na tom najcitlivejšom mieste. Slovensko zostáva v šoku.

V ten pamätný štvrtok sa písal dátum 31. august roku 1995. Medzi ním a súčasnosťou zíva priepasť štvrťstoročia. Doposiaľ ju nepreklenul žiaden vinník, žiaden trest.

Hoci únos už od prvých dní sprevádzali odôvodnené podozrenia smerujúce k profesionálom z tajnej služby. A hoci odviedli robotu s hromadou amatérskych chýb, megakauza novodobých dejín Slovenskej republiky zostáva stále otvorená ako rozčítaná kniha.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
10. apríl 2024 03:58