StoryEditor

Cestovný ruch hore nohami. Aj ako symbol ľudskej hlúposti a právnej nestability

26.09.2020, 00:00
Redaktori HN navštívili jednu z top destinácií Slovenska. Letná sezóna turizmu priala. Dôvod na plač bude až v jeseni.

.Okolo akvaparku Tatralandia sa tiesnia stovky zaparkovaných áut. Ďalšie stovky ľudí trpezlivo čakajú v rade na vstupenky. Liptov dostáva riadne zabrať. Pri obci Ivachnová sa tvoria zápchy. Pre domácich neklamné znamenie, že región praská vo švíkoch.

V záplave atrakcií si ťažko predstaviť, že v tomto horúčkovitom eldoráde sa kdesi v kopcoch skrývajú osamelé chalupy a po lesných cyklochodníkoch v tichosti šliapu do pedálov stúpenci dvoch kolies.

Vlani kraj prepisoval historické maximá. Počet prenocovaní prvý raz prekročil hranicu dvoch miliónov. Medziročná návštevnosť zahraničných hostí narástla o takmer deväť percent. Domácich až o 21 percent, viac než celoslovenský priemer.

Liptov sme navštívili v záverečnom špurte letných dovoleniek. Koronavírus akoby ani neexistoval. Pripomínali ho len dezinfekcie či sem-tam rúško na tvári.

Hotelieri si mohli mädliť ruky. Len ťava smutne vykúkala zo zoo smerom na dom hore nohami. So Sochou slobody na vrchu, s autom Verejnej bezpečnosti, modrou kravou, vrtuľníkom i trpaslíkmi vytvára zlatý klinec liptovského bizáru.

Vstupné pre dieťa štyri eurá, pre dospelého šesť. Ak sa rodinkám nezatočí hlava zo vstupného, tak určite v samotnom dome, ktorý je naklonený hneď v dvoch rovinách. Jeho hostia majú problémy s rovnováhou aj bez stotinky promile alkoholu v krvi.

 „Dom hore nohami je symbolom ľudskej hlúposti, samoľúbosti a právnej nestability Slovenska,“ uškŕňa sa jeho majiteľ Cyril Fogaš. Na pozemkoch v tesnom kontakte chcel vystavať heliport, dostal sa však do sporov s mestom Liptovský Mikuláš. Z heliportu, ako aj obchodnej pasáže nebolo nič. „Tak som zvolil plán B.“ Ten dostáva kontúry v Liptovskej Ondrašovej...

Domy miniatúrneho mestečka lemuje ulica s autami. Do jej nemocnice, pošty či banky síce noha dospelého človeka nevkročí, zato tá detská s radosťou. V inom sektore časti bývalej tehelne sa nad stropom vznáša horská dráha medzi oblakmi s lietadlami a rúti sa do podzemia simulujúceho Demänovskú jaskyňu.

V inom mestečku deti v požiarnych oblekoch zachraňujú svojich rodičov z horiacej budovy. Vedľa nej stojí skutočné lietadlo, žiadna replika, ale Fokker 100. V ňom takisto vypukol simulovaný požiar.

To všetko má priamo pred očami svoj podnikateľ. Kričí, aby prehlušil stavebný ruch otriasajúci tehelňou: „Len nenormálni ľudia posúvajú svet dopredu. V dobrom i v zlom.“ Človek by si mohol pomyslieť, že krstný otec projektu Fantázia Liptov je blázon.

Keby sa nepohyboval po skutočnej stavbe, na ktorej deň čo deň drú desiatky robotníkov. Skladajú aj sochu obra. Akéhosi Janka Hraška, napchávajúceho sa, ako inak, bryndzovými haluškami. Do jeho misky poľahky vojdú aj ľudia.

Fogaš o splnení svojho sna nepochybuje: „Veď ja som staval filmové kulisy pre svetové firmy! Napríklad raketoplán v Star Treku je postavený podľa mňa. Lietajú lietadlá i vzducholode postavené pola mojich plánov.“ Je tiež vlastníkom fabriky, ktorá vyrába protipožiarne systémy do tridsiatich krajín.

Po rekonštrukcii má mať areál úžitkovú plochu do 10-tisíc štvorcových metrov a na jeho streche bude tróniť dopravné lietadlo, opäť skutočné, Airbus A320. Ten sa má stať lákadlom predovšetkým pre plnoletých, keďže v ňom bude umiestnený bar.

Fogaš tehelňu kúpil pred dvomi rokmi a podľa vlastných slov investoval do prvej etapy projektu päť miliónov eur. Celý ho vyjde na zhruba 10 miliónov, návratnosť očakáva o šesť – sedem rokov. A návštevnosť 100-tisíc rodičov s deťmi ročne.

„Ja som si život len skomplikoval, veď ja som za vodou. Ale je to super vec, ktorá pozdvihne celý región. Je ojedinelá na celom Slovensku,“ presviedča nás podnikateľ. Medzi rečou prijíma objednávku na lety vrtuľníka, ktorý sám pilotuje. Fantázia Liptov park má vyrásť na pozemku s rozlohou siedmich hektárov. Idea je jednoduchá, úspech zaručený: „Predsa všetkých ľudí na svete spája rozprávka.“

Rodičia, ktorých omrzia vlastné deti alebo vysedávanie v niektorej z kaviarní či reštaurácií, sa po areáli budú môcť preháňať na rôznych motorových tátošoch. Okrem lietadiel Fogaš kúpil už aj bojové vozidlo pechoty. Pre lepší zážitok chce nerovnosti v teréne naplniť vodou, nech si záujemcovia užijú aj blata. Keď zostanú peniaze nazvyš, v lese pribudnú dinosaury.

Aj taká bude tvár Liptova.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 03:17