Ľubomír OkruhlicaHN/Pavol Funtál
StoryEditor

Liečený narkoman vo Viedni dostane podmienečne byt

09.11.2021, 23:00
"Ako lekár s drogami nebojujem," hovorí pre HN expert na drogy Ľubomír Okruhlica.

Na Slovensku je dekriminalizácia drog výlučne v rukách politikov. Nemali by o nej hovoriť aj odborníci?

Hovoriť áno. Ide však o celospoločenskú záležitosť a politici sú naši reprezentanti, v ich kompetencii je o nej rozhodovať, a teda aj prijímať zodpovednosť. Každá demokratická spoločnosť takto vníma ich úlohu. Odborníci by nemali o dekriminalizácii drog rozhodovať.

Vy ste však hlavným odborníkom ministerstva zdravotníctva pre medicínu drogových závislostí, takisto riaditeľom Centra pre ich liečbu. Politické strany si vás nezvyknú prizývať?

 Oslovili ma viackrát. Konzistentne opakujem to isté. K dekriminalizácii nie som ako expert zo zdravotníctva kompetentný sa vyjadrovať, či som za, alebo proti nej. Ide o komplexnejší problém, okrem zdravotníckych aspektov doň vstupujú aspekty ekonomické, právne, kultúrno-sociálne, bezpečnostné...

A aký je váš názor ako občana?

 Ten do toho nechcem vnášať. Ako občan sa vyjadrím trebárs k problematike životného prostredia.

Ale veď môžete mať svoj názor...

 Môj subjektívny postoj do toho nechcem pliesť a snažím sa ho ani vnútorne neformulovať pre nedostatok ostatných vedomostí z oblastí, v ktorých nie som odborník. Bol by som ako odborník v konflikte. Medicína založená na vedeckých dôkazoch na rozdiel od práva a spoločenských vied nestojí na názoroch. Právnici môžu mať na tú istú vec päť pohľadov a nemožno tvrdiť, že sú neodborné. V prírodných vedách podobné relativizovanie nie je možné.

To medicínske stanovisko znie ako?

 Psychoaktívna látka môže vyvolať závislosť a spôsobiť problém. Môžu ju užívať aj osoby bez závislosti, no na druhej strane nedokážeme povedať, ako kto dopadne. Z ľudského hľadiska rozumiem argumentom navrhovateľov dekriminalizácie marihuany. Zúčastnil som sa aj v minulosti na práci prvej pracovnej skupiny pri ministerstve spravodlivosti, na ktorej sa o tom začala diskusia. Z praxe nevidím dôvod, prečo si vybrať jednu psychoaktívnu látku a pristupovať k jej užívateľom inak ako k užívateľom iných drog, či už ide o extázu alebo opiáty.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 10:42