Anonymous
StoryEditor

Kremeľ chráni organizovaný zločin. Plniť príkazy tajnej služby sa mu nadmieru oplatí

29.03.2022, 00:00
Ruské hackerké skupiny ako Conti alebo Evil Comp napádajú počítačové systémy a tešia sa beztrestnosti.

„Toto je správa pre Vladimira Putina od Anonymous. Pán Putin, prebiehajúca invázia na Ukrajine dokázala, že váš režim nerešpektuje ľudské práva,“ rozpráva vo videu chlapík, ktorého tvár zahaľuje maska s briadkou a fúzikmi. A Rusku vyhlasuje vojnu, ak jeho hlava okamžite neukončí okupáciu.

 Veľmoci sľubuje bezprecedentné útoky zo všetkých kútov sveta s dodatkom, že už čoskoro pocítia hnev hackerov. „Vaše tajomstvá už nemusia byť v bezpečí.“ Od slov nebolo ďaleko k činom. 

Anonymous prepašovali videá krviprelievania až do obývačiek ruských domácností. Nabúrali sa do vysielania štátnych televízií a na obrazovkách začala vyskakovať skutočná tvár vojny. Komunita vytasila svoje zbrane aj proti webovým stránkam Kremľa či ministerstva obrany. 

Hackerská skupina zobrala na svoje plecia aj zodpovednosť za odstavenie portálu Federálnej bezpečnostnej služby Ruskej federácie. Namiesto obsahu sa na ňom ukazovalo chybové hlásenie. Hnev schytalo aj riadiace centrum vesmírnej agentúry Roskosmos a tá stratila kontrolu nad špionážnymi satelitmi. 

Agentúra udalosť potvrdila, no poprela jej úspešnosť. „Vyradenie z prevádzky kozmického zoskupenia akejkoľvek krajiny je casus belli, teda dôvod k vojne,“ rozhorčene vyhlásil na margo incidentu generálny riaditeľ Roskosmosu Dmitrij Rogozin.

Anonymous dali o sebe vedieť aj v minulosti, napríklad pred siedmimi rokmi po teroristických útokoch v Paríži, keď kybernetickú vojnu vyhlásili Islamskému štátu. Prenikali do jeho informačných kanálov a na verejnosť sa dostávali informácie o jeho bojovníkoch.

Prebehovanie cez front

Keď na dohodnutom mieste stretnutia Ľubomír Kopáček vystupuje z auta veľkosti menšieho tanku, nemá na tvári typickú masku Anonymous. Našej otázke, či patrí medzi nich, sa schuti zasmeje. „Tak to naozaj neviem, či by vám niekto odpovedal po pravde. Nechajme to na predstavivosť,“ povie nám tento expert na kybernetickú bezpečnosť.

„A chceli by ste?“ Ťažká otázka. Anonymous sa zameriavajú na efekt a priťahujú na seba pozornosť. Majiteľ konzultačnej spoločnosti Iseco, zaoberajúcej sa kybernetickou bezpečnosťou, vo svojich školeniach vyčleňuje priestor pre kategóriu útočníkov. „Jednou z nich sú hacktivisti. Zaraďujú sa medzi tých najhorších, lebo sú najmenej predvídateľní v zmysle páchania nejakých škôd.“ 

Príde mu vcelku vtipné, že súčasnosť vytvára unikátnu príležitosť pre ľudí z bezpečnostnej brandže. Môžu si celkom beztrestne udrieť do nepriateľa. Dosiaľ sa len „hrajkali“ a simulovali potenciálne nebezpečenstvá. Dnes stačí odhodiť morálne zábrany, nájsť zraniteľnosť v systéme nepriateľa a vyskúšať si útočné koncepty v praxi.

Etického hackera pobaví aj naša ďalšia nezdvorilá sonda – ťukal do klávesnice počítača v mladšom veku bez vznešeného prívlastku etický? Veď platí stará pravda, že stratégiu nepriateľa najlepšie spoznáte, keď ju sám prakticky ovládate.

„Najlepšími odborníkmi sú tí, ktorí si niečo odžili. Takže v tomto by som nechal zakódovanú svoju minulosť,“ krátko zhrnie svoj profesijný životopis Kopáček. Hoci Anonymous pokladá za dosť marketingový imidž, ich činnosť nezhadzuje ani omylom. Výsledky sú zjavné, no sú len vrcholom ľadovca.

„O tých skutočne deštruktívnych činnostiach v prvom rade nie je vhodné niečo prezrádzať vopred. Dozviete sa ich až po explózii trebárs chemickej továrne. Toto je reálny útok.“ Väčšinou majú niečo podobné na svedomí práve bezpečnostní experti. Anonymous majú totiž rovnaký rozsah skúseností a vedomostí ako oni. Záleží len na tom, na ktorú stranu frontu prebehnú. 

Vydierači

Na etického hackera sa zatiaľ jeho klienti v súvislosti s vojnovým konfliktom neobracajú. Ich spätná väzba zatiaľ nič podobné nezachycuje. Skôr vníma istý paradox – Západ zákonite očakával kybernetický útoky, no tieto procesy prebiehajú akoby opačne. Agresor nevie, kam skôr skočiť a má s nimi plné ruky práce.

„Jeho kapacity sa sústreďujú na obranné stratégie. Z útočníkov sa stali obrancovia. Niet sa ani čo čudovať. Rusko je veľmoc, ale najmä v preceňovaní svojich možností. V tom je naozaj majster. Má veľkohubé vyhlásenia, ktoré sa ukazujú bezzubé.“ 

Ransomvér je výraz zložený z dvoch anglických slov. Ransom znamená výkupné a pojem softvér netreba vysvetľovať. Dokáže zablokovať počítačové systémy a zašifrovať v nich dáta. Aby sa k nim napadnutá obeť znovu dostala, musí zaplatiť výkupné.

Ruská tajná služba činnosť medzinárodných gangov operujúcich na ich území toleruje. Ochranný dáždnik drží predovšetkým nad ransomvérovými „firmami“. Najväčšej popularite sa teší gang Conti a Evil Corp. Ten prvý sa oficiálne prihlásil k podpore vojny a hlavy Ruska Vladimíra Putina. Krátko nato sa však v organizácii objavila krysa a na svetlo božie povynášala sedemročnú komunikáciu vedenia tejto zločineckej organizácie.

Bola preložená do anglického jazyka a zavesená na internet. „Metódy Conti sú dosť amatérske a bol som gangom takéhoto razenia dosť sklamaný. V úvodzovkách,“ s dešpektom konštatuje Kopáček.

Paragrafy zákona nezasiahnu ani Evil Corp. Hlavou chobotnice je muž menom Maksim Yakubets a chápadlá sa tvoria aj z rodín vysokopostavených štátnych úradníkov. Odhaduje sa, že Evil Corp za posledné štyri roky len na ransomvéroch zinkasoval 100 miliónov dolárov. „Takéto gangy majú podporu politických kruhov i záruku beztrestnosti. Ide o čistý barter, služby pre tajnú službu sa im oplatia,“ objasňuje mechanizmus fungovania bezpečnostný expert.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 10:55