StoryEditor

Aké témy bude Alternatíva pre Nemecko riešiť?

26.09.2017, 15:10
Šéfovia strany tvrdia, že ich politika nie je postavená iba na odpore voči migrantom.

„Alternatíva je plnohodnotná strana. Vidíte to na našom programe, ktorý má viac ako 100 strán. V ňom máme uvedené všetky oblasti politiky,“ pripomína Bystroň.
Napriek tomu sa dá čakať, že jej agende budú dominovať protieurópske témy. Ak by sa do hry dostala napríklad opätovná záchrana Grécka, strana ju chce v hlasovaní rozhodne prekaziť, či minimálne skomplikovať. Merkelovej chce takisto hádzať polená pod nohy v akejkoľvek snahe o ďalšiu integráciu Európy. Práve naopak – politicky aj ekonomicky chce budovať silný národný štát a kľúčové právomoci postupne vracať z Bruselu späť do Berlína.
Trochu ťažším orieškom bude euro, ktoré je Alternatíve od začiatku tŕňom v oku. „Z ekonomického hľadiska tvrdíme, že euro je mŕtvy novorodenec. Od začiatku je to nepodarená konštrukcia a ekonomický nezmysel. Teraz sa ukazuje, že to bol politický projekt, ktorý nefunguje. Nie je možné ho dlhodobo udržiavať. Ekonomické mechanizmy fungujú aj naďalej. Nedajú sa ignorovať. Môžete ich len na určitý čas potlačiť. Nakoniec sa však pravda ukáže. A euro naozaj nie je schopné prežiť. Táto konštrukcia určite imploduje,“ konštatuje Bystroň.
Žiadne radikálne kroky ako odchod z eurozóny či dokonca z Európskej únie podľa vzoru brexitu však Alternatíva aspoň v súčasnosti neplánuje presadiť. A dodáva, že ak by nejaké zásadné rozhodnutie predsa len chystala, nechá si to posvätiť ľuďmi v referende. „Máme jednu podmienku, ktorá je absolútne najdôležitejšia pre vstup do akejkoľvek koalície. O rozhodovaní v kľúčových otázkach sa musia zaviesť plebiscity na spolkovej úrovni. V programe máme napísané, že o tomto bode nie sme ochotní vôbec diskutovať,“ zdôrazňuje Bystroň.
Nech je to však tak alebo onak, už teraz je jasné, že Alternatíva to s presadzovaním svojich plánov bude mať mimoriadne ťažké, ak nie vôbec vylúčené. Momentálne síce oslavuje volebný zisk 12,6 percenta, ktorý jej zabezpečil titul tretej najsilnejšej strany v krajine. Hlavný problém je však v tom, že má nulový koaličný potenciál. Každá zo strán sa vyjadrila, že s ňou odmieta čokoľvek riešiť. Strana preto môže zabudnúť na to, že sa jej čokoľvek podarí v Bundestagu pretlačiť. Nanajvýš môže hlučne dať najavo svoju nespokojnosť s Merkelovou, prípadne svojimi hlasmi podporiť niektoré návrhy pravicových strán. Ale to bude asi tak všetko.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 03 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 04 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 05 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 17:24