Pražský hrad je komplex záhrad, dvorov, uličiek a historických budov, vrátane gotickej katedrály svätého Víta, kde prebiehali korunovácie českých kráľov a kráľovien. Toto miesto je jedným z najväčších hradných komplexov na svete, má rozlohu asi siedmich futbalových ihrísk. Od 9. storočia bol sídlom panovníkov a oficiálnou rezidenciou hlavy štátu.Pixabay
StoryEditor

Kto vo voľbách zabojuje?

24.11.2017, 23:00
Uchádzalo sa 20 kandidátov.

Tri skupiny kandidátov

České ministerstvo vnútra už verejne potvrdilo deviatich kandidátov, ktorí zabojujú o miesto prezidenta. Jedenásť ďalších záujemcov podmienky nesplnilo, môžu sa však sťažovať do konca novembra na Najvyššom súde.

Kandidáti sa dajú rozdeliť do troch skupín – s podporou občanov pôjde do volieb bývalý predseda Akadémie vied, vedec a nestraník Jiří Drahoš, podnikateľ, textár a tiež nezávislý kandidát Michal Horáček a súčasný prezident Miloš Zeman, vyštudovaný ekonóm.

S podporou poslancov kandiduje skladateľ, muzikant a člen strany Rozumní Petr Hanning, člen strany Realisté Jiří Hynek a prezident Asociácie obranného a bezpečnostného priemyslu a Vratislav Kulhánek za Občiansku demokratickú alianciu, vyštudovaný ekonóm bývalý šéf Škoda Auto.

A po tretie, s podporou senátorov chce získať hlasy voličov nestraník Pavel Fischer s bohatou politickou minulosťou, bývalý poradca exprezidenta Václava Havla a bývalý veľvyslanec vo Francúzsku, ďalej najmladší kandidát Marek Hilšer, vyštudovaný lekár a politológ, ktorý pracuje ako výskumník, tiež nestraník a bývalý premiér Mirek Topolánek, ktorý sa predtým venoval energetike, tiež už nestraník.

S petície vyšiel najlepšie Drahoš

Kandidatúru zvyšných kandidátov ministerstvo odmietlo pre nedostatočný počet poslaneckých a senátorských podpisov či hlasov v petícii a niektoré kandidatúry dorazili tiež po termíne.

Kandidáti hľadajúci podporu voličov museli v petícii nazbierať minimálne 50-tisíc hlasov a pre ministerstvo bola práve táto kontrola najťažšia.

Nutné bolo skontrolovať autenticitu v registri obyvateľov.

Často sa vyskytovali chybné adresy trvalého pobytu, chýbajúce mená a priezviská či čísla občianskych preukazov alebo pasov.

U Miloša Zemana bola chybovosť najvyššia a do boja o miesto na hrade vstupuje s vyše 103-tisícmi podpismi.

Jiří Drahoš získal vyše 141-tisíc podpisov a Michal Horáček skoro 87-tisíc.

01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 04 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 05 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 08:42