Zvolal referendum, bojoval proti nemu celým svojim srdcom, ale prehral. Cameron si zaslúži plné uznanie za vášeň, s ktorou sa vrhol do boja proti vystúpeniu z únie aj vzhľadom na to, že mohol stáť v pozadí celej bitky v mene zachovania jednoty strany. Na druhú stranu ale jeho vyrokovaná dohoda s úniou zaostala za tým čo sľúbil, doplatil na stratégiu "Projektu strach", snahy vystrašiť verejnosť proroctvami o hospodárskej skaze a ukázalo sa, že nedokáže presvedčivo hovoriť k svojim voličom, čo v konečnom dôsledku rozhodlo o výsledku referenda. Cameron mohol byť najvýznamnejšou devízou zástancov zotrvania v únii, ale čím viac varoval pred dopadmi brexitu, tým rýchlejšie mu padali preferencie. Nepodarilo sa mu v tomto historickom teste uspieť. Jeho odchod je nešťastný, ale nevyhnutný.Reuters
StoryEditor

Kde skončil Cameron?

25.08.2018, 00:00
Kedysi bol lídrom britských konzervatívcov a predsedom vlády.

David Cameron sa od roku 2016, keď po referende o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie rezignoval a uvoľnil miesto Therese Mayovej na premiérskom poste, politicky neangažoval. V októbri 2016 sa stal riaditeľom Národnej občianskej služby.

Tá v troj- alebo štvortýždňových programoch zabezpečuje deťom vo veku 15 až 17 rokov prácu v tímoch na projektoch spojených so zručnosťami a s komunitou. Služba však čelila kritike za to, že napriek veľkým sumám peňazí míňa bezhlavo a má slabý manažment.

Vlani v januári Camerona vymenovali za prezidenta výskumu Alzheimerovej choroby vo Veľkej Británii. Predsedá tiež LSE-Oxfordskej komisii pre štátnu nestálosť, rast a rozvoj pod dohľadom Medzinárodného rozvojového centra.

Po odchode z premiérskej stoličky sa spojil s firmou First Data pre americké elektronické platby. Podpísal sa tiež pod masívnu investíciu medzi Veľkou Britániou a Čínou, ktorej cieľom je zlepšenie kvality ciest, prístavov a železničných tratí medzi Čínou a krajinami, s ktorými obchoduje.​

Žiadaný zostal aj na viacerých podujatiach, kde rozpráva o brexite či americkom prezidentovi. Teší sa tam nielen veľkému záujmu účastníkov, ale aj vysokému finančnému honoráru.

Po Cameronovom odchode sa tiež hovorilo, že ho ešte čaká nejaká veľká funkcia. Rovnako sa špekulovalo, že by ho konzervatívci mohli posunúť do medzinárodnej politiky, podobne ako sa bývalý nórsky premiér Jens Stoltenberg stal generálnym tajomníkom NATO.

„Cameronove posledné zamestnania sú znakom toho, že je pripravený pokračovať v šľapajach predchádzajúcich premiérov Tonyho Blaira a Johnyho Majora v prijatí vysokých funkcií, ktoré prepájajú svetovú politiku s biznisom,“ napísala analytička Guardianu Rowena Masonová.

01 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 03 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 04 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 15:10