Reuters
StoryEditor

Rozhovor: Eurovoľby sa do veľkej miery dejú v domácej politike

11.06.2019, 12:08
Zuzana Gabrižová, šéfredaktorka portálu Euractiv v rozhovore pre HN tvrdí, že migračná kríza síce pomohla populistickým stranám, nebola však rozhodujúca.

Euroskeptici si od posledných volieb do Európskeho parlamentu polepšili. Čo sa za posledných päť rokov zmenilo a najviac ovplyvnilo tento výsledok?

Nemyslím si, že trend posilnenia euroskeptikov je výraznejší alebo významnejší ako trend posilnenia liberálov a zelených. Treba si v prvom rade uvedomiť, že aj celková účasť v eurovoľbách išla nezanedbateľne hore. Vidno to koniec-koncov aj na Slovensku. Vyššia účasť priniesla aj europoslancov za ĽSNS, aj za jasne proeurópske strany. Zisky týchto síl sa nedajú vysvetliť jedným faktorom, najmä preto, že európske voľby sa do veľkej miery stále dejú v národných politických kontextoch. V každej krajine, z ktorej tieto sily posielajú europoslancov do Európskeho parlamentu, k tomu vedú aj vnútropolitické dôvody špecifické pre danú krajinu.

Napríklad?

Najviac europoslancov dodá Taliansko a Francúzsko. V oboch prípadoch to súvisí s prekreslením domácej politickej mapy a v prípade Talianska aj so zlou ekonomickou kondíciou krajiny. Samozrejme, sú tu aj európske faktory posledných piatich rokov. Na jednej strane je to najmä odstrašujúca sila brexitu, to podľa môjho názoru pomohlo najmä proeurópskym stranám, ale aj migračná kríza, ktorá zas určite pomohla populistickým silám. Nebola však rozhodujúca.

Najväčší rozruch je v súčasnosti okolo šéfa talianskej protiimigračnej Ligy Mattea Salviniho. Prečo sa doňho vkladajú také nádeje a nie do Viktora Orbána či Marine Le Penovej s dlhšou politickou históriou?

Jeho „príťažlivosť“ je v tom, že Liga dodá vlastnú početnú delegáciu a v kombinácii s Le Penovou a jej europoslancami je to základ pre početnú, a teda vplyvnú frakciu. Je to najmä o mocenskej matematike. Veľká skupina v Európskom parlamente má aj reálne väčší vplyv. Bez spojenectva s inými skupinami je však aj tak len obmedzený.

Čo im teda môže pomôcť?

Otázkou skôr je, či budú napríklad európski ľudovci minimálne občas ochotní ísť do spojenectva s jeho skupinou. Súčasťou „koalície“ v europarlamente Salviniho skupina skôr nebude, no môže niekedy dodať hlasy ku konkrétnym hlasovaniam. To je niečo, čo by napríklad podporil Orbán, hoci sám k Salvinimu ísť nechcel.

Zarezonoval aj výsledok Strany pre brexit europoslanca Nigela Faraga vo Veľkej Británii. Hovorí sa preto o tom, že ak krajina skutočne opustí európsky blok, oslabia sa i euroskeptici. Je to pravda?

Početne určite. Už dnes kolabuje skupina Strana slobody a priamej demokracie, v ktorej v minulosti tvorili väčšinu členovia strany UKIP. Európski konzervatívci a reformisti sa, naopak, oslabia stratou konzervatívcov.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 09:25