TASR/AP
StoryEditor

Šéfka vojenského oddelenia nadácie: Ukrajina bude aj po skončení konfliktu potrebovať silnú armádu

21.10.2019, 00:00
Okrem peších vojakov manažujeme zásobovanie pre delostrelecké a odmínovacie jednotky či snajperov, tvrdí pre HN Natalija Kalmykovová, šéfka vojenského oddelenia dobročinnej nadácie so sídlom v Kyjeve Vráť sa živý.

Čo máte v organizácii Vráť sa živý na starosti?
Okrem toho, že v nadácii vediem vojenské oddelenie, som zodpovedná za médiá, vzťahy s vládou a zhromažďovanie peňazí na našu činnosť.

Kedy ste sa k nadácii pripojili?
Do organizácie som vstúpila v roku 2015 ako dobrovoľníčka. Začínala som tým, že som písala posty na Facebook, príbehy o vojakoch či o udalostiach, ktoré sa stávali na frontovej línii. A v roku 2017 som potom definitívne odišla z môjho predchádzajúceho zamestnania a začala sa naplno venovať práci v nadácii Vráť sa živý.

Kde ste boli predtým zamestnaná?
Pracovala som ako manažérka vo veľkej farmaceutickej spoločnosti. V nadácii som v tejto chvíli už viac ako tri roky.


V predchádzajúcej práci ste zrejme mali pomerne lukratívnu pozíciu. Čo vás viedlo k tomu, že ste ju vymenili za neziskový sektor?
Mojou hlavnou motiváciou bolo, že ak mám isté skúsenosti a kompetencie v oblasti manažmentu, mala by som venovať určitú časť svojho času a života, aby som pomohla Ukrajine. Snažím sa s týmto cieľom vytvárať procesy a učiť ľudí pochopiť, ako sa dajú vyvíjať a realizovať rôzne projekty prospešné pre našu krajinu.

Niektorí ľudia vstupujú do takýchto organizácií, pretože sami na vlastnej koži pocítili krutosti vojny...
Našťastie moju najbližšiu rodinu ani priateľov vojna nezasiahla.

Pochádzate priamo z Kyjeva?
Nie. Som z mesta Vinnycia a stále tam žijem, takže každý týždeň dochádzam do Kyjeva, prípadne do Donbasu, ak je to potrebné. Dá sa teda povedať, že momentálne žijem v dvoch mestách súčasne.

Chodievate na frontovú líniu pravidelne?
Áno, samozrejme, navštevujem Donbas. Nie síce tak často, pretože mám tím, ktorý pracuje oveľa bližšie k línii kontaktu, ale cestujem tam zhruba raz za dva či tri mesiace. Chodievam tam za jednotkami ukrajinskej armády, s ktorými spolupracujeme.

Čo tam vlastne vykonávate?
Manažujem celé vojenské oddelenie. Mám tam dvoch manažérov logistiky. Aspoň my ich tak nazývame. Ak by som sa mala vyjadriť jazykom biznisu, skôr by som ich označila za manažérov pre kľúčových zákazníkov. Práve oni udržiavajú vzťahy s veľkým množstvom vojenských jednotiek. Zisťujú, čo konkrétne potrebujú. My sa v Kyjeve potom rozhodujeme, čo a akým spôsobom im môžeme dodať, prípadne čo nie sme schopní pre nich zabezpečiť. Následne ich posielame do Donbasu. Idú tam, aby vojskám toto vybavenie poskytli.

Organizácia Vráť sa živý zabezpečuje pre ukrajinskú armádu napríklad zariadenia pre nočné videnie a ďalšiu techniku. Ktorým jednotkám toto vybavenie zabezpečujete?
Okrem peších vojakov manažujeme zásobovanie pre delostrelecké a odmínovacie jednotky či snajperov. O všetko sa stará práve môj tím. Našou úlohou je však zároveň udržiavať pracovné kontakty s dôstojníkmi na úrovni brigádnych veliteľov a s vyššími hodnosťami. V rámci svojej práce som zodpovedná aj za vzťahy s vládou. Pracujem s najvyššími predstaviteľmi pozemných aj vzdušných síl, s dôstojníkmi v generálnom štábe, na ministerstve obrany a vo všetkých ďalších inštitúciách zameraných na obranu vlasti.

Je vaša práca nebezpečná? Stalo sa vám napríklad, že ste boli na fronte práve v čase bojov alebo vojenského útoku?
Niekedy tam skutočne môžu byť nejaké riziká, ale v súčasnosti nie je charakter vojny až taký nebezpečný, ako býval v minulosti. Ak dodržiavate pravidlá, tak to nie je oveľa nebezpečnejšie než napríklad tu v Kyjeve na ulici.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predstavil návrh, ktorý by mal pomôcť dosiahnutiu zmierenia na východe Ukrajiny. Čo budete robiť ďalej, ak by sa tento konflikt skončil?
Ja osobne?

Áno. Na ktoré projekty by ste sa zameriavali?
Spolu so zakladateľom nadácie Vitalijom Dejnegom a s ďalšími kolegami sme rozbehli niekoľko ďalších projektov. Sú zamerané na to, aby sme armáde pomáhali rozvíjať ďalšie kapacity. Aj keď sa konflikt raz skončí, stále budeme potrebovať silné ozbrojené zložky, aby sme sa vyhli vypuknutiu akejkoľvek novej vojny. Takže naďalej budeme podporovať vládu, ministerstvo obrany a generálny štáb ozbrojených síl, aby dokázali budovať svoje kapacity.

Ako s nimi na splnení tohto cieľa spolupracujete?
Poskytujeme im poradenstvo aj analytické činnosti, aby boli schopní prijímať dôležité rozhodnutia založené na dôkladných analýzach. Zabezpečujeme im tiež vzdelávanie vo všetkých kľúčových oblastiach.

Koľko ľudí na týchto projektoch u vás pracuje?
Vo svojom tíme mám dovedna sedem ľudí, pomáhajú nám však aj dobrovoľníci. Spoločne s nimi pracuje na našich projektoch viac ako 30 ľudí.

Sú medzi nimi len Ukrajinci alebo vašej vlasti pomáhajú aj cudzinci?
Konkrétne v našej organizácii pracujú len Ukrajinci. Ukrajine však pomáhajú postaviť sa na nohy aj obyvatelia iných štátov. Neviem to úplne presne, ale myslím, že našej nadácii zasielajú dary ľudia zhruba z dvoch desiatok krajín celého sveta. Pomoc nám pritom neposkytujú len samotní ľudia. Priamu podporu najmä z technickej stránky dostáva Ukrajina aj na vládnej úrovni, a to od mnohých štátov planéty.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 01:53