ABB
StoryEditor

Prečo IT giganti sťahujú svoje bezpečnostné tímy do Európy?

28.11.2019, 23:00
Prirodzene, vlády, nadnárodné inštitúcie aj veľké technologické firmy sa proti kybernetickej kriminalite snažia zo všetkých síl bojovať.

Zriaďujú rôzne centrá, kde vyvíjajú nástroje na boj proti hackerom, ako aj na celkové zvýšenie bezpečnosti na internete.
V poslednej dobe sa viaceré z týchto centier začínajú sústreďovať práve v Európe. Dôvodom sú už spomínané akcie ruských hackerov, ktorí v tomto smere patria medzi najaktívnejších vo svete, široká podpora Európskej únie v potieraní počítačovej kriminality, ale napríklad aj odmietavý postoj administratívy súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa.
Šéf technologického gigantu Microsoft Brad Smith tento mesiac obvinil Trumpa z toho, že Spojené štáty sa nedostatočne zapájajú do snáh o zvýšenie kybernetickej bezpečnosti. Smith vyzval na vytvorenie akejsi novodobej Digitálnej ženevskej konvencie s jasnými pravidlami v boji proti útokom internetových zločincov. Jeho nápad sa však u šéfa Bieleho domu nestretol s pozitívnym ohlasom. Podporu tomuto plánu odmietli poskytnúť aj ďalšie krajiny, ako Rusko, Čína, Brazília či India. Naopak, francúzsky prezident Emamnuel Macron prišiel na nedávnej výročnej konferencii OSN o internetovej správe s myšlienkou vzniku Parížskej výzvy na dôveru a bezpečnosť v kybernetickom priestore.

Toto všetko je dôvodom, prečo svetové giganty sústredia v čoraz väčšom rozsahu svoje tímy zaoberajúce sa bezpečnosťou na internete práve do Európy. Jedným z nich je Google, ktorý v máji tohto roka zriadil v Mníchove svoje bezpečnostné inžinierske centrum s 200 odborníkmi. „Vyvíjame tu technológie, ktoré následne využívame v projektoch po celom svete,“ uviedol pre HN šéf tohto tímu Stephan Micklitz.
Produkty vyvíjané v bavorskej metropole sú zamerané najmä na to, aby sa vaše osobné údaje, ktoré zdieľate na internete, nedostali do rúk nepovolaným osobám. „Je to služba pre všetkých užívateľov internetu, my z toho nemáme žiaden zisk,“ pripomenul pre HN Adam Jan Malczak, šéf korporátnej komunikácie Google v Poľsku a krajinách strednej a východnej Európy.

01 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 02 - Modified: 2024-03-27 05:18:38 - Feat.: - Title: Expert na kybernetickú bezpečnosť pre HN: Vojna na Ukrajine? Kritickým faktorom je bezpečná komunikácia 03 - Modified: 2024-03-02 12:00:00 - Feat.: - Title: Letuška vysvetlila, prečo si pri pristávaní a vzlietaní sedí na rukách. Dôvod je prostý 04 - Modified: 2024-02-24 12:37:00 - Feat.: - Title: Podpora Ukrajiny je v slovenskom záujme. Ide aj o našu bezpečnosť, tvrdí Korčok 05 - Modified: 2024-02-21 12:00:00 - Feat.: - Title: Jedzte holubie rizoto a amputujte si nohu: Ako sa ruskí hackeri snažia demoralizovať Ukrajincov
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 11:43