Reuters
StoryEditor

Ktoré krajiny sa vzopreli Saudskej Arábii?

17.01.2020, 14:00
Princ Salmán však tvrdo netrestá len nepohodlných novinárov, ale aj celé krajiny, ktoré sa odmietli podvoliť jeho vôli.

eho hnev pocítil naposledy Katar. Sedem moslimských krajín so Saudskou Arábiou na čele uvalilo v roku 2017 na tento malý bohatý emirát v Perzskom zálive prísne sankcie. Na stranu Rijádu sa postavili Egypt, Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Líbya, Jemen a Maldivy.
Ich sankcie znamenali prerušenie všetkých diplomatických kontaktov, zastavenie vzájomného obchodu či zákaz vstupu katarských lodí aj lietadiel do námorného a vzdušného priestoru spomínaných krajín. Katar však pod týmto tlakom neustúpil. Práve naopak, obnovil úplné diplomatické vzťahy so šiitským Iránom, ktorý je odvekým úhlavným rivalom Saudskej Arábie. Tým ešte zvýšil jej hnev. Konflikt, ktorý trvá dodnes, si vyslúžil prezývku druhá arabská studená vojna.
Dôvodom sporu malo byť obvinenie, že Katar financuje v regióne teroristické organizácie. V skutočnosti sa však hovorilo o tom, že krajina zvyšuje svoju diplomatickú pozíciu aj vplyv. Jej televízia Al-Džazíra sa presadila takmer po celom svete. A Kataru sa darí aj z ekonomickej stránky. Hoci ešte pred pár rokmi patril medzi najuzavretejšie štáty, do ktorých sa bežný západný turista dostane len po zložitom vybavovaní víz, dnes je všetko inak. Katar pred 2,5 roka zrušil vízovú povinnosť pre občanov členských štátov Európskej únie aj desiatok ďalších krajín sveta. Zároveň sa viac otvoril aj západnému biznisu. „Katar by mal tento mesiac zaviesť reformu práce. Tá bude obsahovať zriadenie minimálnej mzdy, ktorá zabráni platovej diskriminácii a umožní voľne meniť zamestnávateľov. Malo by to podporiť domácu spotrebu aj rast miezd,“ uvádza sa v štúdií analytickej spoločnosti Focus Economics.

Ďalšou krajinou, ktorá si pohnevala Saudskú Arábiu, je Jemen. Tu už zohrávalo hlavnú úlohu náboženstvo. Pred piatimi rokmi donútili šiitskí Húsíovia na rezignáciu jemenskú vládu a obsadili hlavné mesto Saná. Zvrhnutý jemenský prezident Abd Rabú Mansúr Hádí, ktorý je sunnitským moslimom, požiadal svet o vojenský zásah. Do akcie sa pustila koalícia vedená Saudskou Arábiou. Jej členmi boli Spojené arabské emiráty, Egypt, Bahrajn, Jordánsko a ďalšie krajiny s prevažne sunnitským obyvateľstvom. Naopak, rebelov podporujú ich šiitskí súverci v Iráne. Výsledkom koaličného bombardovania a povstaleckých raketových útokov sú tisícky mŕtvych a zničený Jemen.

01 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 02 - Modified: 2024-03-27 05:18:38 - Feat.: - Title: Expert na kybernetickú bezpečnosť pre HN: Vojna na Ukrajine? Kritickým faktorom je bezpečná komunikácia 03 - Modified: 2024-03-02 12:00:00 - Feat.: - Title: Letuška vysvetlila, prečo si pri pristávaní a vzlietaní sedí na rukách. Dôvod je prostý 04 - Modified: 2024-02-24 12:37:00 - Feat.: - Title: Podpora Ukrajiny je v slovenskom záujme. Ide aj o našu bezpečnosť, tvrdí Korčok 05 - Modified: 2024-02-21 12:00:00 - Feat.: - Title: Jedzte holubie rizoto a amputujte si nohu: Ako sa ruskí hackeri snažia demoralizovať Ukrajincov
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 04:31