Reuters
StoryEditor

Maďarská novinárka pre HN: Miera smrtnosti vyvoláva v našej republike obrovské obavy

17.01.2021, 23:00
Maďarsko je jednou z krajín, ktoré vedú v štatistikách počtu obetí koronavírusu v prepočte na celkovú populáciu, tvrdí v rozhovore pre HN Viktória Serdültová, redaktorka portálu hvg.hu.

Zasiahla Maďarsko druhá vlna pandémie tvrdšie než tá prvá?
Podobne ako vo väčšine štátov nášho regiónu, aj v Maďarsku existuje veľký rozdiel medzi prvou a druhou vlnou pandémie. Tú prvú charakterizovalo takmer úplné uzavretie krajiny. Zaznamenali sme pritom relatívne nízky počet nakazených, ako aj ľudí, ktorí zomreli na komplikácie spojené s ochorením COVID-19. V prvej vlne bol najvyšší počet mŕtvych zaznamenaný 19. apríla. V tento deň podľahlo ochoreniu 17 ľudí. V tom čase sa infekcie koncentrovali predovšetkým vo veľkých mestách a mohli súvisieť s návratom ľudí zo zahraničia do Maďarska, prípadne s tými, čo mali takéto kontakty.


A čo druhá vlna?
Tá bola oveľa horšia, čo sa týka počtu nakazených, ale najmä mŕtvych. Ak sa obzrieme späť, tieto čísla začali hrozivo narastať už od konca augusta. Pravdepodobne išlo o ľudí, ktorí sa vracali z letných dovoleniek. Vyústilo to do nekontrolovaného šírenia vírusu. Najväčší denný počet nakazených sme mali 29. novembra – 6 819. A najvyššia denná bilancia obetí prišla 5. decembra, keď zomrelo 193 ľudí.


Koľko ľudí zomrelo celkovo?
Miera smrtnosti v Maďarsku vyvoláva obrovské obavy, keďže doteraz sme v dôsledku pandémie oficiálne prišli o viac ako 11-tisíc ľudí. Treba však pripomenúť, že všetky úmrtia, pri ktorých sa testovaním dá vystopovať koronavírus, sa rátajú ako obete ochorenia COVID-19. Teda bez ohľadu na to, či dotyčný trpel na nejakú inú chorobu. V každom prípade je Maďarsko jednou z krajín, ktoré vedú v štatistikách počtu obetí koronavírusu v prepočte na celkovú populáciu.


Podobne ako Slovensko, aj vaša krajina zaviedla koncom roka tvrdé obmedzenia. Pomohli znížiť tieto štatistiky?
Odkedy sa v novembri zaviedli opatrenia spojené s prísnym lockdownom, tieto počty začali síce pomaly, ale trvalo klesať. Napríklad uplynulú stredu sme zaznamenali 1 358 nových infekcií a 95 mŕtvych. Znižuje sa aj počet ľudí, ktorí zostávajú v nemocniciach – aktuálne ich je zhruba 4 800. Platí to i o pacientoch na pľúcnych respirátoroch, ktorých je dnes okolo 330. V uplynulých dňoch sa však u nás prvýkrát potvrdil nový „britský“ variant vírusu, čo je takisto dôvodom na obavy.


Boli nedávne sviatky v Maďarsku iné než po ostatné roky?
Áno, boli úplne iné než kedykoľvek predtým. Novoročné oslavy, zhromaždenia či párty sa absolútne zrušili. Zakázalo sa zhromažďovanie viac ako 10 ľudí naraz. Zákaz vychádzania platí od ôsmej hodiny večer do piatej ráno. Vianoce boli trochu odlišné. Zákaz vychádzania bol na jednu noc zrušený – na Štedrý večer 24. decembra. Ani deti sa nepočítali medzi účastníkov stretnutí. Mohli ste teda zorganizovať rodinnú oslavu s 10 dospelými a neobmedzeným počtom detí. Ľudia tieto nariadenia poslúchli. Radšej si zvolili zostať doma a mať pokojné oslavy so svojimi rodinami. Nezaznamenali sme žiadne prípady vážneho porušenia pravidiel.


Ako krajina zvláda ekonomický lockdown?
Vláda sa usiluje vytvoriť akúsi rovnováhu medzi lockdownom a udržaním fungujúcej ekonomiky. V dôsledku zákazu vychádzania nemôžu byť žiadne obchody alebo prevádzky otvorené po siedmej hodine večer. Zároveň to sú maximálne otváracie hodiny pre malé podniky i pre nákupné centrá. Je to preto, aby zamestnanci týchto prevádzok mali aspoň hodinu času na návrat domov, kým začne platiť zákaz vychádzania. Dodržiavanie tohto zákazu sa prísne kontroluje. Takisto nie sú povolené žiadne zhromaždenia. Reštaurácie a kaviarne môžu zákazníkov obsluhovať len formou zakúpenia jedla či nápojov s tým, že ich skonzumujú mimo prevádzok. Hotely môžu byť otvorené len pre obchodných cestujúcich.


A čo atrakcie, ktorými je Budapešť preslávená, ako múzeá či kúpele?
Zatvorené sú všetky múzeá a kúpele, ale i fitnescentrá, zoologické záhrady, divadlá, kiná, bary či knižnice. Športové podujatia sa môžu konať iba za zatvorenými bránami. Povolené je osobné športovanie, ako sú napríklad beh alebo bicyklovanie. Stredné školy a univerzity prešli na digitálnu formu výučby. Otvorené sú len základné a materské školy.


Ako dnes vyzerá bežný pracovný deň maďarskej novinárky?
Ak to mám zhodnotiť z môjho osobného pohľadu, každý deň pracujem formou home office do siedmej hodiny večer. V praxi to znamená, že v podstate nemám žiaden voľný čas na väčšie nákupy. Často si môžem dovoliť vybehnúť len na krátko, aby som si nakúpila počas pracovných hodín. Po skončení pracovného času mám k dispozícii len jednu hodinu do zákazu vychádzania. Najmä teraz v zime vôbec nevidím slnko. Svoje večery trávim najmä čítaním a sledovaním televízie. Prirodzene, môžete si zaobstarať certifikát, ktorý vás oprávňuje vyjsť von aj po ôsmej hodine. Aj ja ako novinárka mám takýto certifikát.


01 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 00:26