pandémia, očkovanieTASR
StoryEditor

Prečo zatkli konšpirátorov?

01.02.2021, 10:47
Vakcína bude pre všetkých zdarma.

Orbánov kabinet hovorí o tom, že každý zaočkovaný človek dostane digitálny vakcinačný pas. Rovnako u nás, aj v Maďarsku to vyvoláva vášne. Na sociálnych sieťach sa množia rôzne konšpiračné teórie i výzvy, aby ľudia nerešpektovali vládne nariadenia. „Samozrejme, takéto hlasy sa ozývajú aj u nás. Myslím si, že všade to je rovnaké. Máme napríklad ľudí, ktorí hovoria, že žiadny vírus neexistuje. Štyroch ´koronaskeptických´ influencerov, ktorí rozširovali fake news o pandémii, zadržala polícia. Ich vyšetrovanie stále pokračuje,“ podčiarkuje Viktória Serdültová.

V týchto dňoch je podľa nej v maďarskej spoločnosti široko rozšírený aj strach zo samotnej vakcíny. Podľa prieskumu Ústredného štatistického úradu v Budapešti 21 percent ľudí uviedlo, že nevie, či sa dajú zaočkovať, prípadne na túto otázku neodpovedalo. Ďalších 28 percent uviedlo, že sa možno dajú začkovať. A až 35 percent vakcináciu jasne odmietlo.

Hlavnou obavou Maďarov je nedôvera voči ruskej vakcíne Sputnik V. Spomínaný prieskum naznačuje, že väčšina obyvateľov krajiny viac verí západným vakcínam. Až 53 ľudí ochotných nechať sa zaočkovať tvrdí, že by využili vakcínu schválenú Európskou úniou, kým ruskú alebo čínsku by uprednostnilo len 11 percent. Zdravotnícki profesionáli sa obávajú, že tento skepticizmus voči vakcíne môže mať vážne dosahy na celé očkovacie úsilie.

Zaujímavý je ešte jeden fakt. Maďari sú známi tým, že nespokojnosť s vládnymi nariadeniami dokážu dať najavo poriadne nahlas protestami v uliciach. Proti opatreniam súvisiacim s COVID-19 sa však konala len jedna demonštrácia. I na nej sa však v septembri v Budapešti zúčastnilo len niekoľko stoviek ľudí. Organizoval ju popredný predstaviteľ scény popieračov koronavírusu – jeden z tých, ktorých v novembri zadržali policajné zložky. Odvtedy sa v Maďarsku žiadna demonštrácia neuskutočnila.

Pod ostrým drobnohľadom je v Maďarsku počas celej pandémie aj testovanie, o ktoré je veľký záujem. „Jedna vec je istá – úrady netestujú dostatočne. Miera pozitívnych výsledkov bola vždy vyššia než päť percent, čo je úroveň odporúčaná Svetovou zdravotníckou organizáciou. V najhorších mesiacoch sme navyše nemali dostatok ambulancií a laboratórií, kde by sa dalo testovanie zrealizovať. Ľudia občas museli čakať celé dni, kým na nich príde rad, a ešte dlhšie na výsledky,“ vyratúva problémy Viktória Serdültová.

Ak podľa nej chcete súkromný test, môžete ho absolvovať v niektorom z viacerých labratórií, hoci aj tie boli v čase vrcholiacej pandémie preťažené záujemcami. „Dôležité je jedným dychom pripomenúť, že vláda stanovila maximálnu cenu za PCR test vo výške 19 500 forintov, teda zhruba 54 eur. Predtým dosahovala horná hranica 30-tisíc forintov, čo je približne 83 eur. Z tohto dôvodu mnohé súkromné laboratóriá odmietli vykonávať testy, keďže sa im to finančne neoplatilo.“

Veci sa začali meniť k lepšiemu po zavedení antigénových testov a postupnom znižovaní počtu nových infekcií. Vláda v novembri takisto spustila bezplatné hromadné testovanie učiteľov a neskôr sociálnych pracovníkov. Učitelia boli nanovo pretestovaní začiatkom januára, ešte predtým, než školy opätovne otvorili svoje brány po zimných prázdninách.

Keďže účasť bola dobrovoľná, niektorí učitelia sa odmietli nechať pretestovať. Pozitívny výsledok totiž znamená práceneschopnosť, za ktorú dostanú len 60 percent svojej výplaty.

K podobným aktivitám pristúpili aj niektoré maďarské mestá. Napríklad starosta Budapešti Gergely Karácsony zorganizoval pred Vianocami bezplatné hromadné antigénové testovanie pre ľudí žijúcich v meste. Kapacita bola zhruba pre 10-tisíc ľudí a miesta sa naplnili v priebehu niekoľkých hodín.

Karácsony aj touto akciou podčiarkol neefektívnosť a najmä nedostatok vládneho testovania. „Ja sama som v priebehu zopár uplynulých mesiacoch bola testovaná hneď štyrikrát. Raz mi to zaplatil môj zamestnávateľ, keď vyšlo najavo, že jeden kolega je pozitívny. Dvakrát po tom, ako som mala ťažký kašeľ a infekciu dýchacích ciest. Našťastie, ukázalo sa, že to nebola korona. V oboch týchto prípadoch som si testy uhradila sama. No a raz som mala šťastie, keď ma zdarma otestovala budapeštianska radnica,“ uzatvára Viktória Serdültová.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 03 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 04 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 05 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 17:39