pandémia, očkovanieTASR
StoryEditor

Aké konšpirácie prevládajú v krajine?

25.01.2021, 08:06
Avšak podobne ako na Slovensku, aj v Srbsku sú najmä na sociálnych sieťach prítomné rôzne konšpiračné teórie namierené proti očkovaniu.

Jedna skupina tvrdí, že americká vakcína je nebezpečná a treba sa dať zaočkovať Sputnikom, druhá je presvedčená o presnom opaku. A tretia vystupuje rezolútne proti akémukoľvek očkovaniu.

V diskusiách srbských portálov sú aktuálne najpopulárnejšie dva názory. Podľa jedného dostali Srbi americkú vakcínu medzi prvými preto, že sú súčasťou experimentu. Druhý hovorí, že Srbsko je krajinou, ktorá si to jednoducho môže dovoliť. „Názory na vakcináciu sú tu do veľkej miery nezmieriteľne rozdelené. U nás máme jedno úslovie – Ne daj Bože, da se Srbi slože (vo voľnom preklade Nedajbože, aby Srbi s niečím súhlasili, pozn. red.) Medzi ľuďmi panuje nedôvera voči očkovaniu, ako aj dilema, ktorú vakcínu si vziať, prípadne či sú výsledky testov vôbec správne,“ dopĺňa Vesna Bjelić.

Podľa vlastných slov však verí, že ľudia nakoniec poslúchnu nariadenia zhora a budú sa riadiť predovšetkým odporúčaniami lekárov. Jedine tak sa bude môcť čo najskôr začať skutočne masová imunizácia, ako to radi a často v médiách prezentujú politickí lídri. Aj preto, aby sa vláda vyhla rôznym špekuláciám či konšpiráciám, je jej prvotná myšlienka taká, že každý človek si bude môcť vybrať, ktorou vakcínou sa nechá zaočkovať. Imunizácia však bude dobrovoľná. Vedenie krajiny zatiaľ nepredstavilo žiadne návrhy, aby bolo očkovanie povinné, prípadne plány, že ľudia, ktorí vakcináciu odmietnu, budú nejakým spôsobom znevýhodnení.

Väčšina ľudí v krajine pritom už dnes dôsledne dodržiava nariadenia týkajúce sa prísnych protipandemických opatrení. Rok 2021 privítali vo svojich domoch a bytoch so svojou najbližšou rodinou. To isté platí o pravoslávnych Vianociach, ktoré oslávili minulý týždeň v stredu, teda na náš sviatok Troch kráľov.

V srbských mestách boli zrušené všetky vianočné a novoročné trhy. Nekonali sa ani žiadne tradičné podujatia ako je ulica s otvoreným srdcom, ktorá sa stala symbolom Vianoc v Belehrade. Ľudia nešli na pravoslávne liturgie, zmĺkli veľkolepé ohňostroje, ktoré v minulých rokoch patrili medzi atrakcie vítania Nového roka nielen v Belehrade, ale aj v ďalších veľkých srbských mestách.

Niektoré sídla presmerovali peniaze, ktoré by za normálnych okolností vynaložili na vianočné oslavy, do charitatívnych akcií. Absolútny boom zažil prenájom, ale i kúpa chát či domov na vidieku. „Veľa ľudí tak teraz trávi zimné prázdniny niekde v snežnej idylke, ale bez toho, aby ich oslavovali s hudbou či bujarými oslavami. Mimochodom, január je už tradične pre obyvateľov Srbska najťažším mesiacom z finančného hľadiska. Teraz sa však zdá, že 2021 bude prvý rok, kedy nebudeme netrpezlivo čakať na jeho úvodnú výplatu,“ tvrdí srbská reportérka.

V dôsledku koronavírusu, ktorý okrem iného priniesol zavreté podniky či obmedzenia týkajúce sa otváracích hodín nákupných centier, totiž Srbi nechodia na oslavy a nepodnikajú nájazdy na obchody. „Počas týchto sviatkov sme teda najmä my ženy nekupovali nákladné róby pre novoročné večierky, neplatili drahé účty za večere v reštaurácií a nechodili ku kaderníkom ani do kozmetických salónov. Jediná vec, ktorej sme sa odmietli vzdať, boli novoročné darčeky. Takže vzhľadom na túto situáciu je možno realistické očakávať, že nám zostanú nejaké dináre navyše.“ uzatvára s úsmevom Vesna Bjelić.

01 - Modified: 2024-04-22 12:53:01 - Feat.: - Title: Zaočkovanosť na Slovensku klesá pod 95 percent, upozorňujú odborníci 02 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 03 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom 04 - Modified: 2024-04-10 05:09:45 - Feat.: - Title: Srbsko je podľa Vučiča blízko k dohode o nákupe francúzskych stíhačiek Rafale 05 - Modified: 2024-04-06 12:51:13 - Feat.: - Title: V prípade smrti dvojročného dievčaťa zadržali srbské úrady ďalších dvoch podozrivých
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 10:37