OčkovanieTASR/J. Novák
StoryEditor

Srbská novinárka pre HN: Návrat do normálu je jediným prianím mnohých ľudí

25.01.2021, 08:11
Nikto sa už nevie dočkať skončenia pandémie, tvrdí v rozhovore pre HN Vesna Bjelić, editorka srbského portálu Telegraf.rs.

Ako by ste opísali pandemickú situáciu v Srbsku? Je súčasná druhá vlna horšia než tá prvá na jar?

Ľuďom dochádza trpezlivosť, nikto sa už nevie dočkať návratu do normálu. Som presvedčená, že práve toto bolo jediné novoročné prianie mnohých ľudí. Druhá vlna je rozhodne ťažšia než tá prvá. Zdravotná starostlivosť je pod enormným tlakom, jej kapacity sú už takmer úplne vyčerpané. Povzbudzujúci je fakt, že počty infikovaných ľudí v uplynulých týždňoch klesali. V istom momente totiž hrozilo, že budeme mať 10-tisíc nakazených denne. Dnes je to asi 2 500 infikovaných a zhruba 40 mŕtvych za deň. Zároveň sa znižuje počet ľudí na respirátoroch. Treba však dodať, že počas sviatkov sa uskutočnilo menej testov.

Uplynulý týždeň ste v Srbsku slávili pravoslávne Vianoce. Boli iné než v ostatných rokoch?

Áno. Vôbec prvýkrát som nešla domov do rodného mesta, aby som tam strávila Vianoce s celou svojou rodinou. Zostala som v byte v Belehrade. Tento rok sme nedodržali ani vianočné tradície ako je vyťatie mladého duba badnjaka, ktorý je v chráme požehnaný kňazom a následne sa páli v krbe, či prípitok srbskou pálenkou rakijou. Ľudia nešli do chrámov a kostolov, nebolo hromadné vianočné vítanie, ktoré sa každý rok netrpezlivo očakáva. Nemáme vianočnú výzdobu ani osvetlenie, na horách sa nekonajú tradičné oslavy. Je to skrátka iné než po minulé roky. Väčšina ľudí sa pritom za normálnych okolností nevzdá svätenia vianočných sviatkov. Zúčastňujú sa na každej slávnosti tak, ako po sebe nasledujú a ako to „Boh prikazuje“.

Je v Srbsku zavedená nejaká forma lockdownu? Sú napríklad zatvorené obchody či reštaurácie?

Stále sú v platnosti prísne nariadenia krízového štábu. Na Nový rok boli reštaurácie a kaviarne otvorené len do šiestej hodiny večer. Akékoľvek porušenie opatrení sa priamo na mieste trestalo drakonickými pokutami. Na druhej strane štát urobil všetko, čo bolo v jeho silách, aby pomohol prevádzkovateľom udržať sa nad vodou. My všetci si veľmi dobre uvedomujeme, že práve tieto dni bývajú počas bežných sviatkov pre jednotlivé spoločnosti tie najsilnejšie z pohľadu obratu a tržieb. Naďalej platí nariadenie, že reštaurácie a kaviarne nemôžu fungovať po ôsmej hodine večer. Takisto tam nie je žiadna živá hudba. Práve tieto prevádzky patria medzi najpostihnutejšie koronakrízou. Podarilo sa im vylobovať aspoň spomínané otváracie hodiny.

Dochádza často k porušovaniu nariadení?

Samozrejme, aj u nás sa našli nezodpovední majitelia kaviarní, ktorí načierno organizovali párty a patrične si za ne nechali od ľudí zaplatiť. Ľudia sa snažia pomôcť si rôznymi spôsobmi. V Belehrade sú populárne lode, ktoré sa plavia po Dunaji, prípadne kotvia pri brehu a nachádzajú sa v nich reštaurácie alebo bary. Zákazu organizovať večierky sa niektorí z ich prevádzkovateľov pokúsili vyhnúť tak, že sa odpútali od brehu alebo zatemnili okná, aby nebolo vidno, že sa dnu niečo deje. Na takúto party ste sa dostali, len ak ste mali špeciálny kód.

Ktoré prevádzky sú otvorené aj počas lockdownu?

Výnimku zo zákazu majú lekárne, potraviny či čerpacie stanice. Môžu fungovať dlhšie, samozrejme, za podmienky, že budú rešpektovať všetky nariadenia. Obmedzenia platia i pre kultúrne inštitúcie, ktoré musia znížiť svoje kapacity.

V Belehrade sú populárne futbalové derby medzi Partizanom a Crvenou Zvezdou, horúca atmosféra býva i na basketbale. Aj to sa zrejme dočasne zmenilo...

Na športových podujatiach nie sú diváci, takže športovci sa musia zaobísť bez aktívneho povzbudzovania. Fanúšikovia v roku 2020 jednoducho vymenili tribúny za teplo svojich obývačiek a sledovanie zápasov naživo za televíznu obrazovku. A futbalisti si zase v dôsledku epidémie koronavírusu museli zvyknúť na ticho na vyprázdnených tribúnach, oveľa opatrnejšie oslavy streleného gólu so spoluhráčmi či odloženie veľkého počtu zápasov. Prirodzene, to isté platí i o ďalších špoetoch vrátane basketbalu.

Ako to vyzerá s testovaním na COVID-19, je pre záujemcov zdarma?

Nie je zdarma, snáď s výnimkou situácií, keď je niekto infikovaný v kolektíve na pracovisku. Vtedy idú na testy všetci zamestnanci, ktorí sa s daným človekom dostali do kontaktu. Jeden test stál ešte koncom minulého roka šesťtisíc dinárov, od prvého januára sa však jeho cena zvýšila na deväťtisíc dinárov, čo je asi 80 eur.

Majú ľudia o testy záujem a nechali ste sa aj vy sama otestovať?

Áno, zaujímajú sa o to. Žiaľ, súkromné kliniky nemajú povolenie vykonávať takéto testy. Ja osobne som na testoch ešte nebola. Zatiaľ som, našťastie, nemala žiadne symptómy.

01 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 02 - Modified: 2024-04-10 05:09:45 - Feat.: - Title: Srbsko je podľa Vučiča blízko k dohode o nákupe francúzskych stíhačiek Rafale 03 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 04 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 05 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 06:06