Má 509 metrov. Táto taiwanská veža vyzerá ako super dlhá pagoda a po svojom dokončení v roku 2004 bola najvyššou stavbou na svete. Taipei 101 a jeho okolie získala aj vďaka prístupu k ekológii cenu za zelenú budovu sveta a získala LEED Platinum certifikát.Flickr
StoryEditor

Ako sa život na Taiwane vrátil do normálu?

22.02.2021, 12:34
Ostrov dnes žije takmer rovnako ako pred rokom 2020.

Snáď len s výnimkou cestovania do zahraničia či vítania cudzích návštevníkov. „Pre bežných ľudí sa život do veľkej miery vrátil do normálu. Každodenné scény na uliciach pripomínajú obdobie spred vypuknutia nákazy COVID-19. Vírus sme dokázali udržať v bezpečnej vzdialenosti bez toho, aby sme museli zatvoriť školy, obchody, alebo reštaurácie. Vďaka včasnej reakcii vlády a verejnosti, ktorá spolupracuje s úradmi, sa nám podarilo efektívne zvládnuť pandémiu bez nutnosti vyhlásiť lockdown,“ uviedol pre HN David Nan-yang Lee, šéf Tchaj-pejskej reprezentačnej kancelárie v Bratislave.

Výsledkom takéhoto prístupu je fakt, že taiwanská ekonomika sa pozviechala z problémov už v treťom kvartáli minulého roka. Hospodársky rast ostrova je dnes vyšší než v susedných ázijských krajinách.

Účinných prostriedkov, ktoré najviac pomohli v boji proti nákaze, našiel Taiwan hneď niekoľko. V prvom rade to bol rýchly zásah vlády v Tchaj-peji, ktorá už na úplnom začiatku pandémie prijala opatrenia zamerané na zastavenie šírenia koronavírusu. Zahŕňali prísne kontroly na hraniciach, zákaz vstupu zahraničných návštevníkov aj využívanie digitálnych technológií na realizáciu účinného trasovania kontaktov či vynucovania karanténnych opatrení.

Ak ste pred vypuknutím súčasnej pandémie cestovali po svete, určite ste sa na medzinárodných letiskách stretli s ázijskými pasažiermi s rúškom. To, čo je dnes aj pre nás absolútnou samozrejmosťou, sme ešte koncom roka 2019 považovali za zvláštnosť. Ázijčania vrátane Taiwančanov však už vtedy dobre vedeli, čo robia – sami si začiatkom aktuálneho milénia zažili epidémiu SARS-1 a na dnešný koronavírus tak boli pripravení lepšie než my. „Chcem našich ľudí pochváliť za to, že veľmi dobre spolupracovali a správali sa naozaj vzorne. Proaktívne nosili rúška dokonca ešte predtým, než ich úrady o to požiadali. Striktne dodržiavali pravidlá sociálnej hygieny. Bezpečnosť širokej populácie sa vo všeobecnosti kládla na prvé miesto,“ pripomína David Nan-yang Lee.

Obyvatelia podľa neho počas pandémie jasne ukázali, že si dokážu pomáhať a starať sa o druhých, predovšetkým o pozitívne testovaných. Absencia akejkoľvek diskriminácie, vzájomné sympatie a ochota pomôcť výrazne prispeli k tomu, že Taiwan dostal šírenie vírusu rýchlo pod kontrolu.

Jedným zo symbolov taiwanskej metropoly je mrakodrap Taipei 101 – neodmysliteľná súčasť panorámy mesta. Táto ikonická budova, ktorá patrí medzi vôbec najvyššie stavby sveta, je okrem iného známa aj veľkolepým novoročným ohňostrojom. Prvýkrát sa uskutočnil v roku 2005 a tradícia tohto ostro sledovaného hromadného podujatia sa neporušila ani teraz. Tchaj-pejská radnica mu dala zelenú najmä vďaka efektívnym protipandemickým opatreniam prijatým na celonárodnej úrovni.

Päťminútový ohňostroj sa niesol v znamení hesla Objím svet láskou, zapáľ budúcnosť nádejou. Bol poctou určenou taiwanským zdravotníckym pracovníkom z prvej línie. Zámerom organizátorov bolo vyslať odkaz, že svet je v boji proti pandémii zjednotený. Na zhromaždení sa však osobne zúčastnilo oveľa menej ľudí než po minulé roky. Mnohí dali prednosť sledovaniu priameho online prenosu. Prevládli u nich obavy o svoje vlastné zdravie, ale i snaha konať zodpovedne. A to aj napriek tomu, že dnes na ostrove neevidujú žiadne nové prípady nákazy.

Taiwan pritom už onedlho čaká ešte jedno vítanie nového roka – tentoraz toho čínskeho. Aj túto udalosť budú sprevádzať prísne opatrenia. Počas novoročného obdobia sa síce ľudia môžu voľne pohybovať po celom Taiwane, väčšina regionálnych vlád však v dôsledku pandemickej situácie zrušila alebo prinajmenšom odložila tradičné lampiónové festivaly a ďalšie oslavy spojené s príchodom nového roka. Hoci v tomto čase ľudia obvykle chodievajú modliť sa do chrámov, mnoho podujatí sa tentoraz neuskutoční, aby sa mestá vyhli masovým zhromaždeniam.

Lunárny nový rok tak na Taiwane, ako i v kontinentálnej Číne sprevádza veľký presun ľudí. Taiwanskí občania sa teraz síce budú môcť vrátiť domov zo zahraničia, musia sa však podrobiť striktným karanténnym opatreniam.

01 - Modified: 2024-04-17 07:08:31 - Feat.: - Title: Cez Taiwanský prieliv preletelo prieskumné lietadlo amerických námorných síl 02 - Modified: 2024-04-11 09:45:23 - Feat.: - Title: Spojené štáty vlani predbehli Čínu. Znovu sa stali najväčším vývozným trhom Taiwanu 03 - Modified: 2024-04-10 14:33:46 - Feat.: - Title: Bývalý taiwanský prezident sa stretol s čínskym vodcom. Nič nezabráni zjednoteniu, vyhlásil Si Ťin-pching 04 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 05 - Modified: 2024-04-04 09:21:18 - Feat.: - Title: Po zemetrasení na Taiwane pokračujú záchranné práce, nezvestných je stále vyše 30 ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 22:21