TASR/AP
StoryEditor

Akú vakcínu vyvíjajú Taiwančania?

22.02.2021, 12:38
Cudzinci majú až na pár výnimiek cestu na Taiwan zahatanú.

Jedným z mála predstaviteľov, ktorému sa ostrov podarilo vlani na prelome augusta a septembra navštíviť, bol šéf českého Senátu Miloš Vystrčil s delegáciou ďalších politikov, podnikateľov aj novinárov. Všetci boli počas celého pobytu pravidelne testovaní a museli dodržiavať prísne bezpečnostné opatrenia.

Aj vzhľadom na to, že situácia s nákazou nie je na Taiwane tak dramatická ako u nás, vláda v Tchaj-peji sa s vakcináciou obyvateľstva príliš neponáhľa. Očkovanie sa tu zatiaľ nerozbehlo. Ústredné epidemické veliteľské centrum, ktoré riadi boj proti pandémii, ho spustí až v marci.

Použijú sa pritom vakcíny od rôznych výrobcov. Veliteľské centrum sa v snahe o uspokojenie dopytu po vakcínach riadi troma základnými zdrojmi. Tie zahŕňajú investície do medzinárodných iniciatív, priamy nákup od výrobcov aj domácu produkciu.

Taiwan dosiaľ nakúpil 20 miliónov dávok s vakcínou. Z tohto počtu si 4,76 milióna dávok zadovážil prostredníctvom globálnej iniciatívy COVAX. Desať miliónov má od spoločného podniku laboratórií v Oxforde a farmaceutického koncernu AstraZeneca. „Zároveň vyvíjame svoju vlastnú vakcínu. Momentálne sa nachádza v testovacej fáze. Rozhodli sme sa nevyužiť čínsku produkciu, keďže je ťažké získať informácie o bezpečnosti a efektivite jej vakcín,“ dodal David Nan-yang Lee.

Ostrov sa bude snažiť očkovaním dosiahnuť takzvanú imunitu stáda. Veliteľské centrum s týmto cieľom plánuje nakúpiť dostatok vakcín na to, aby bolo možné zaočkovať približne 65 percent z vyše 23-miliónovej populácie. Keďže jeden človek potrebuje dve dávky, centrum predpokladá, že celkovo bude potrebných asi 30 miliónov dávok na dosiahnutie kolektívnej imunity.

Krajina známa vyspelými technológiami má však už teraz jasno v tom, ako bude očkovanie prebiehať. Prednosť dostane ako prvý zdravotnícky personál, potom príde rad na ľudí zodpovedných za kontrolu nad šírením nákazy. Nasledovať budú postupne zamestnanci letiskovej inšpekcie, policajti, členovia vojenskej polície, vojaci, pracovníci opatrovateľských centier i sociálnych služieb a seniori od 65 rokov vyššie. Vzápätí zaočkujú ľudí so zriedkavými alebo ťažkými ochoreniami vo veku 19 až 64 rokov. Následne podajú vakcínu obyvateľom od 50 do 64 rokov. Až keď budú zaočkovaní záujemcovia z týchto kategórií, dočkajú sa aj mladší.

Prirodzene, pravidlá týkajúce sa imunizácie sa môžu priebežne meniť v závislosti od pandemického stavu na Taiwane, objemu získaných vakcín či počtu ľudí z jednotlivých skupín, ktorí sa zanechajú zaočkovať.

Celkovo však podľa šéfa Tchaj-pejskej reprezentačnej kancelárie v Bratislave akceptujú Taiwančania vakcináciu viac než Slováci. „Ak je to nevyhnutné a pomôže to zabrániť pandémii, stoja v jednom šíku s vládou,“ uzatvára David Nan-yang Lee.

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-17 07:08:31 - Feat.: - Title: Cez Taiwanský prieliv preletelo prieskumné lietadlo amerických námorných síl 03 - Modified: 2024-04-11 09:45:23 - Feat.: - Title: Spojené štáty vlani predbehli Čínu. Znovu sa stali najväčším vývozným trhom Taiwanu 04 - Modified: 2024-04-10 14:33:46 - Feat.: - Title: Bývalý taiwanský prezident sa stretol s čínskym vodcom. Nič nezabráni zjednoteniu, vyhlásil Si Ťin-pching 05 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 12:44