archív Enkeledy Merkuri
StoryEditor

Albánska veľvyslankyňa pre HN: Zaočkovanie hotelového personálu by pomohlo nášmu turizmu

06.04.2021, 14:49
V dôsledku pandémie zažil náš turizmus veľmi ťažký rok, tvrdí v rozhovore pre HN ambasádorka Albánska na Slovensku Enkeleda Merkuri.

Zaviedla vaša krajina nejakú formu ekonomického lockdownu?
Albánsko bolo spolu so Slovenskom medzi prvými krajinami, ktoré prijali okamžité a striktné opatrenia na zamedzenie šírenia COVID-19 prakticky ihneď po vypuknutí prvej vlny pandémie v marci minulého roka. V tejto chvíli však už je u nás otvorené takmer všetko – nákupné strediská, bary aj reštaurácie, i keď s obmedzenými návštevnými hodinami.

Na rozdiel od Slovenska vám nové prípady infekcie pribúdajú len veľmi mierne...
To je síce pravda, nárasty či poklesy počtu infikovaných a úmrtí však v každom prípade ľudí naučili, aby dodržiavali prísne pravidlá nastavené vládou s cieľom ochrániť ich pred vírusom. Ide najmä o nosenie rúšok v každom prostredí – vo vonkajších aj vnútorných priestoroch, ako i používanie dezinfekcie, udržiavanie odstupu od ostatných ľudí a podobne.

Albánsko sa v uplynulých rokoch snažilo o rozvoj cestovného ruchu. Ako ho zasiahla pandémia?
Vzhľadom na obmedzenia pohybu a cestovania zažil vlani albánsky turizmus skutočne veľmi ťažký rok. Infraštruktúra cestovného ruchu, ktorá bola pripravená privítať turistov z celého sveta, zostala na veľmi nízkych číslach návštevnosti. O tie sa postarali predovšetkým dovolenkári z ostatných krajín balkánskeho regiónu.


Uplynulú nedeľu ste spustili masívnu očkovaciu kampaň pred nachádzajúcou letnou sezónou. Veríte, že rezorty budú môcť privítať dovolenkárov zo zahraničia?
So štartom vakcinácie vzrástli naše nádeje, že v roku 2021 budeme mať optimistickejšiu sezónu. Zámerom vlády je i vďaka príchodu novej vakcíny podstatne urýchliť celý očkovací proces. Cieľom je zaočkovať do konca mája prinajmenšom pol milióna občanov. Výrazne by to uľahčilo nielen rozbehnutie sezóny, ale aj zastavenie šírenia pandémie a zvýšenie kolektívnej imunity v Albánsku.

Budú turisti v albánskych rezortoch v bezpečí pred koronavírusom?
Premiér Edi Rama vyhlásil, že je otvorený návrhu, aby boli zaočkovaní zástupcovia celej biznis komunity. Prioritou má byť pritom hotelový personál, aby dostal príležitosť obsluhovať zahraničných turistov, ktorí prídu v lete do Albánska. Práve táto iniciatíva môže byť dobrým lákadlom pre dovolenkárov, ktorí nás chcú navštíviť počas novej sezóny.

Existujú dnes pre Slovákov cestujúcich do Albánska nejaké obmedzenia? A boja sa Albánci zavlečenia nových mutácií koronavírusu?
Aby som vám mohla poskytnúť odpoveď na prvú otázku, musím najprv zodpovedať tú druhú. V Albánsku sme nezaznamenali žiadne prípady nových mutácií alebo rôznych variantov ako vo zvyšku Európy. Za daných podmienok u nás v tomto momente nie je žiadna panika. Rozhodnutie Európskej únie poskytnúť imunitné certifikáty občanom, ktorí prekonali COVID-19 alebo už podstúpili očkovanie, zvýšilo dôveru domácej verejnosti, že turizmus bude tento rok bezpečnejší a zahraniční dovolenkári neprispejú k šíreniu pandémie. No a ak ide o obmedzenia pre Slovákov či občanov ostatných krajín EÚ pri ceste do Albánska, zdôrazňujem, že dnes nie sú v platnosti žiadne.

Na aké opatrenia budú musieť byť turisti pripravení?
To bude závisieť od pandemickej situácie počas letného obdobia. Samozrejme, môže sa stať, že bude nevyhnutné dodržiavať pravidlá ochrany pred koronavírusom. Tie nás pravdepodobne budú sprevádzať dlhý čas, až kým sa život nevráti do normálnych koľají. Vzhľadom na uvedené fakty albánske veľvyslanectvo v Bratislave odštartovalo promokampaň našich turistických destinácií, kde bude všetko podrobne vysvetlené.

Spolupracujete s našimi spoločnosťami z oblasti cestovného ruchu?
Áno, vytvárame úzke kontakty a nadväzujeme spoluprácu so slovenskými cestovnými agentúrami pôsobiacimi v Albánsku. Práve toto zostáva prioritou v rámci našich aktivít počas celej turistickej sezóny. Snažíme sa im poskytnúť všetky informácie, ktoré sú potrebné pre skupiny turistov cestujúcich do Albánska, ako aj uľahčiť ich komunikáciu s lokálnymi partnermi.

Predsa len, vaša krajina ešte stále nie je medzi Slovákmi príliš známa...
Naším cieľom je dosiahnuť také čísla návštev slovenských turistov, aké sme mali posledné tri roky pred vypuknutím pandémie. A želáme si ich postupný nárast v najbližšej budúcnosti. Aj preto sa chcem stretnúť so slovenskými operátormi a turistami a predstaviť im aktivity na novú sezónu.

01 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 13:42