Reuters
StoryEditor

Kedy chce krajina mať vlastnú vakcínu?

14.04.2021, 00:00
Osveta medzi ľuďmi sa stala jedným zo základných prepokladov, aby krajina mohla vrhnúť do očkovania skutočne všetky sily.

Vakcinácia v súčasnosti prebieha v 35-tisíc zdravotníckych zariadeniach po celej krajine, v ktorých je možné zaočkovať viac ako dva milióny ľudí denne. Cieľom vlády je dosiahnuť 60-percentnú zaočkovanosť tureckej populácie do konca jari.
Zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že Ankare sa tento cieľ podarí naplniť. Do krajiny do dnešného dňa dorazilo vo viacerých dodávkach 28 miliónov dávok Sinovacu a 2,8 milióna dávok vakcíny Pfizer a BioNTech. Ďalšie sa očakávajú v nasledujúcich týždňoch.
Krajina, ktorá je známa aj vysokou úrovňou výskumu a vývoja v oblasti medicíny, sa pritom nespolieha len na zahraničné vakcíny. V Turecku momentálne pokračujú práce na vývoji 19 očkovacích látok. Všetky sú zaradené na zoznam 268 potenciálnych vakcín, ktorý vedie Svetová zdravotnícka organizácia. Medzi nimi je aj vakcína vyvíjaná odborníkmi z univerzity Erciyes, ktorá sa aktuálne nachádza v druhej fáze klinických štúdií. Ak pôjde všetko podľa plánu, do tretej fázy by sa mala dostať koncom apríla.
Ďalší dvaja kandidáti nedávno odštartovali prvú fázu klinických štúdií. Jednu vakcínu vyvíja spoločnosť Kocak Farma, druhú Middle East Technical University v koordinácii s Vedeckou a technologickou výskumnou radou Turecka – TUBITAK. Očakáva sa pritom, že do prvej fázy už čoskoro vstúpia aj ďalší dvaja kandidáti – hneď po tom, ako to schváli Turecký inštitút liečiv a zdravotníckeho vybavenia.
Ak všetko prebehne podľa plánu, Turecko by mohlo mať svoju vlastnú vakcínu proti COVID-19 do konca tohto roka. Niektoré krajiny už pritom prejavili záujem uskutočniť spolu s Turkami tretiu fázu klinických testov.

Očkovanie však nie je jediný spôsob, ako chcú Turci poraziť pandémiu. Ich stratégia je založená na troch pilieroch. Všetko stojí a padá na neustálom dodržiavaní preventívnych opatrení. Rúška či respirátory sú povinné pre každého, vždy a vo všetkých priestoroch. Samozrejmosťou je sociálny odstup a hygiena, najmä pravidelné umývanie rúk a používanie dezinfekcie.
Krajina však nezanedbáva ani ďalšie spôsoby boja. „Keďže sa nachádzame uprostred pandémie, absolútnym imperatívom je testovanie, trasovanie a izolácia pozitívnych osôb. Turecko disponuje prepracovaným systémom identifikácie pôvodu vírusu, ktorý dopĺňajú dáta získané elektronickým trasovaním. Pomocou toho sa dá určiť, či bola daná osoba v blízkom kontakte s infikovaným človekom,“ hovorí turecká diplomatka.
V krajine sa pravidelne vyhotovujú analýzy rizika, na základe ktorých sa v jednotlivých provinciách vyhlasujú rôzne reštrikcie vrátane zákazu vychádzania. Dôraz kladú Turci aj na testovanie. Denne sa realizuje veľké množstvo PCR testov. Napríklad minulý týždeň vykonali takmer 244-tisíc testov, z ktorých viac ako 40-tisíc bolo pozitívnych. Všetci ľudia s pozitívnymi PCR testami, ako aj osoby, u ktorých trasovacie tímy zistili blízky kontakt s nakazeným, sú okamžite umiestnení do izolácie.
Za svoju najväčšiu silu v boji proti koronavírusu však Turecko považuje robustný a dobre fungujúci zdravotnícky systém, ktorý vďaka veľkej kapacite odolá aj silnému náporu.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 05 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 08:54