StoryEditor

Poľský veľvyslanec pre HN: Mierová misia na Ukrajine by mohla byť pod hlavičkou OSN

24.03.2022, 12:59
Sberbank a Gazprombank využívajú systém SWIFT na transakcie za plyn. Preto ich Európska únia dosiaľ od neho neodpojila, tvrdí v rozhovore pre HN Krzysztof Strzałka, poľský ambasádor na Slovensku.

Poľsko žiada o vyslanie mierovej misie na Ukrajinu. Môžete tento návrh bližšie predstaviť?

Bližšie podrobnosti k tomuto plánu vám v tejto chvíli neviem povedať, keďže sa na ňom pracuje až do poslednej chvíle. Konzultácie týkajúce sa postoja k mierovej misii na Ukrajine prebiehali celý tento týždeň. Pred štvrtkovými mimoriadnymi samitmi Severoatlantickej aliancie aj Európskej únie o ňom hovorili lídri členských krajín v rámci celej série vzájomných stretnutí.

Archív HN

Naznačíte aspoň to, čoho konkrétne sa tento plán týka?

Samozrejme, je úzko spojený s tým, o čom sa vedú rozhovory medzi ruskou a ukrajinskou stranou. Znamená to, že sa týka najmä humanitárnych koridorov a záchrany civilistov. Práve to je dnes určite najdôležitejším cieľom. V prvom rade je však potrebné, aby sa zastavili boje. A na to je nevyhnutné nejaké politické a diplomatické riešenie. Pomôcť uľahčiť tento proces by mohol taktiež príchod amerického prezidenta Joea Bidena najskôr do Bruselu a potom v piatok do Poľska.

S kým sa prezident Biden vo vašej krajine stretne?

S politickou špičkou vrátane prezidenta Andrzeja Dudu a premiéra Mateusza Morawieckého. Poľsko, a najmä Varšava, sa od začiatku ruskej agresie na Ukrajine stali hlavným centrom medzinárodných návštev. Naši predstavitelia zase chodia pravidelne rokovať do zahraničia. Konzultácie s partnermi sa konajú na rôznych úrovniach, nielen na úrovni prezidenta a premiéra. Oni dvaja prakticky každý deň odchádzajú niekam na návštevu. Prezident Duda bol napríklad v pondelok v Moldavsku, v utorok v Rumunsku a potom v Bulharsku.

Debatujete o tom aj so slovenskými reprezentantmi?

Nepochybne áno. Andrzej Duda si naplánoval telefonické konzultácie s prezidentmi krajín Strednej Európy, vrátane slovenskej hlavy štátu Zuzany Čaputovej. Naši lídri však hovoria nielen so zástupcami susedných krajín. Premiér Morawiecki vo Varšave prijal prezidenta Švajčiarskej konfederácie Ignacia Cassisa a holandského premiéra Marka Rutteho. Holandsko je pritom v súčasnosti nastavené trošku opatrne, čo sa týka prijímania utečencov.

Niektoré krajiny tvrdia, že vyslanie vojakov NATO na Ukrajinu v rámci mierovej misie môže znamenať zatiahnutie Severoatlantickej aliancie do konfliktu. Neobávate sa rizika vypuknutia tretej svetovej vojny?

Riziko je tu vždy....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 02 - Modified: 2024-04-18 13:32:44 - Feat.: - Title: Ukrajinská vláda robí chybu, myslí si Navaľná. Toto je vojna Putina, nie Rusov, vraví 03 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 04 - Modified: 2024-04-18 09:19:45 - Feat.: - Title: Na juhokórejskú podnikateľku uvalili ruské úrady 30-ročný zákaz vstupu do krajiny 05 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 15:57