Reuters
StoryEditor

Soros ako ten, čo môže za všetko. Čím si Orbána znepriatelil?

20.02.2019, 23:00
Kedysi financoval Fidesz, teraz ho vinia za inváziu migrantov do Európy.

Bratislava – Začiatok roku 2018. Maďarsko očakáva parlamentné voľby a polemizuje, či na miesto premiéra opäť zasadne Viktor Orbán. Líder strany Fidesz, ktorý bol premiérom osem rokov neprerušene a prvé svoje úradovanie na premiérskej stoličke zažil ešte na prelome milénia.

A, ako sa prezentuje, tiež záchranca kresťanskej Európy pred zástupmi moslimov či migrantov. Aj pred údajnými bojovníkmi Georgea Sorosa, amerického finančníka a filantropa maďarského pôvodu, ktorý sa stal obetným baránkom Fideszu.

V predvolebnej kampani sa jeho tvár spájala so všetkým, proti čomu Orbán vystupuje. „Sorosov plán. Nenechajte to tak,“ kričalo z početných bilbordov, na ktoré strana vyčlenila viac ako sto miliónov forintov, v prepočte vyše tri milióny eur.

8. apríl 2018. Maďari si vo voľbách zvolili, že Fidesz sa so ziskom 49 percent hlasov stal opäť víťaznou stranou. Úspechom prekvapil aj viacerých analytikov. V koalícii s kresťanskými demokratmi získal 133 kresiel v 199-člennom parlamente, čo mu zaistilo pohodlnú ústavnú väčšinu.

S vyjadreniami voči Sorosovi však ani po voľbách neskončil. HN sa v otázkach a odpovediach preto pozreli na to, kde treba ohnisko sporu medzi maďarským premiérom a zatracovaným finančníkom hľadať.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 20:14