Reuters
StoryEditor

Európa, OSN a ďalší. Ako Trump zbavuje Ameriku spojencov?

05.07.2020, 13:41
Spojené štáty sa za takmer štyri roky vlády prezidenta Donalda Trumpa dostali do sporov s tradičnými partnermi a sťahujú sa z pozícií hlavného hráča vo svete.

Leto 2016, posledné mesiace vlády amerického prezidenta Baracka Obamu. Spojené štáty si posilňujú úlohu rešpektovanej svetovej veľmoci. Rokovania o kľúčovej obchodnej dohode medzi USA a Európskou úniou sú v plnom prúde a ich dotiahnutie do úspešného konca je už len otázkou krátkeho času. Finišujú tiež prípravy podobných dohôd s ďalšími regiónmi. Zlepšujú sa vzťahy s Čínou, ktorú Obama na prekvapenie mnohých navštívil hneď v prvý rok svojho úradovania v Bielom dome. Spojeným štátom viac dôveruje aj arabský svet, ktorý oceňuje najmä stiahnutie amerických vojsk z Iraku a Afganistanu.
Leto 2020, posledné mesiace prvého prezidentského obdobia Donalda Trumpa. Z Obamovej zahraničnej politiky nezostal takmer kameň na kameni. Dohoda s EÚ, ktorá mala uľahčiť biznis medzi oboma stranami Atlantiku, je v troskách a obe strany ju považujú za pochovanú. USA sa ocitli v obchodnej vojne s Čínou, výrazne utrpeli i vzťahy so susedmi – s Kanadou a Mexikom. Arabov si Američania pohnevali okrem iného presťahovaním svojej ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema.
V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, ako Trump svojou politikou oslabil väzby Ameriky na tradičných spojencov, kto z toho môže vyťažiť aj čo to znamená pre ďalšie vzťahy medzi svetovými veľmocami.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 05:45