Reuters
StoryEditor

Rajské pláže Ázie majú aj svoju temnú stránku

29.07.2021, 16:42
Vďaka svojej nádhernej prírode a mimoriadne pohostinným ľuďom je juhovýchodná Ázia symbolom raja na Zemi. Jej druhou tvárou sú diktátorské režimy, etnické konflikty a prísne tresty.

Thajsko, Malajzia či Singapur sa mnohým spájajú najmä s dokonalými plážami a priateľskými ľuďmi. Turisticky populárne krajiny však majú aj temnú stránku. Pokojným a mierumilovným budhistom Thajska či Mjanmarska vládnu tvrdé vojenské režimy, no obyvatelia sa aj napriek tomu nevzdávajú boja za slobodu a demokraciu.

Autoritárske vlády vytvorili spoločenské systémy dôkladnej silovej kontroly a prísneho systému trestov. Zatiaľ čo v Thajsku vás môžu poslať do väzenia už len za urážku kráľa, v Mjanmarsku armáda strieľa do vlastných pokojne protestujúcich ľudí. V prevažne moslimskej Malajzii sa zase upevňuje postavenie majoritného etnika a štátneho náboženstva na úkor ostatných národov a ich vyznaní. V Singapure môžete dostať niekoľko rán palicou za grafity a vysokú pokutu za žuvačku či zahodený ohorok od cigarety.

Vojenské prevraty, porušovanie ľudských práv, oslabovanie demokracie či silnejúci vplyv náboženstva na sekulárne vlády – tomu všetkému čelia národy tejto časti sveta, ktorá je v našich končinách známa hlavne ako destinácia pre oddych a zábavu. Pred tým, ako sa vydáte na cestu do týchto končín, vám tento text v krátkosti priblíži stav spoločností niektorých vybratých krajín oblasti.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 09:38