Reuters
StoryEditor

Africká kolíska ľudstva bola na ceste stať sa vzorom pre celý kontinent. Teraz ju opäť ničí vojna

03.08.2021, 15:48
Etiópia je etnicky rôznorodý štát. Mladý premiér, laureát Nobelovej ceny za mier, bol nádejou na zmierenie a pokrok. Dnes však vedie vojenské ťaženie proti vlastným občanom. Krajine hrozí rozvrat a štiepenie.

Keď sa mladému etiópskemu premiérovi Abiymu Ahmedovi podarilo ukončiť dekády dlhý konflikt so susednou Eritreou, bol za svoje úsilie a mnohé ďalšie prínosy pre etiópsku spoločnosť ocenený Nobelovou cenou za mier. Neubehol ani rok a ten istý premiér teraz vedie spolu s Eritreou vojenské ťaženie proti vlastnému regiónu. V konflikte už zahynuli tisíce ľudí, milióny utiekli zo svojich domovov a vyskytli sa podozrenia z etnických čistiek či zo zločinov proti ľudskosti.

Nový premiér mal byť nádejou krajiny na mier a jednotu. Ukázalo sa však, že nedokázal utíšiť staré krivdy hlboko zakorenené v pohnutej etiópskej histórii. Ako sa krajina dostala až sem? Rozpadne sa stomiliónová Etiópia, ktorá mala byť vzorom pre celý kontinent? Prípadný krach východoafrickej mocnosti by mohol destabilizovať celý región.

Po júnových celoštátnych voľbách, ktoré boli z augusta minulého roka presunuté pre pandémiu koronavírusu, to vyzerá, že si premiérova vládna Strana prosperity udržala drvivú väčšinu. Abiy označil výsledky volieb za prvý skutočne demokratický pokus národa o slobodné a spravodlivé hlasovanie. Lídra tak čaká druhé päťročné funkčné obdobie.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 10:41