AP/TASR
StoryEditor

Militarizácia Rusov aj zákopy na Ukrajine. Ako eskaluje konflikt na východe Európy?

26.12.2021, 15:28
Rusko aj Ukrajina sa navzájom obviňujú z vyhrocovania napätia. Západ sa snaží priviesť Vladimira Putina k rokovaciemu stolu.

Desaťtisíce ruských vojakov zhromaždených pri hraniciach s Ukrajinou, s oficiálnym vysvetlením ich účasti na cvičeniach zameraných na obranu pred agresiou Západu. Postupná a systematická militarizácia ruskej spoločnosti. Rastúca oslava patriotizmu v ruských štátnych médiách či organizovanie detských súťaží v streľbe a historických kvízov o vojenských úspechoch krajiny. Ale i budovanie zákopov na opačnej strane hranice a spravodajská pomoc Západu adresovaná Ukrajine.

Za našimi východnými hranicami to vrie a ukrajinské aj ruské médiá čoraz hlasnejšie hovoria o hrozbe vypuknutia ozbrojeného konfliktu. Samozrejme, obe strany zo svojho vlastného uhla pohľadu. K vojenskému stretu by podľa načernejšieho scenára mohlo prísť už začiatkom budúceho roka. NATO sa mu snaží zabrániť, a to i úsilím priviesť ruského prezidenta Vladimira Putina na poslednú chvíľu k rokovaciemu stolu.

Kým Kyjev a jeho spojenci varujú Putina pred vojenskou agresiou, Kremeľ obviňuje z eskalácie napätia západné štáty. A tvrdí, že Rusi sú pripravení brániť sa. „Ak sa Západ nevzdá svojho jednoznačne agresívneho postoja, podnikneme primerané vojensko-technické odvetné opatrenia,“ citoval nemecký portál stern.de slová Putina. Povedal ich minulý týždeň na stretnutí s vysokopostavenými predstaviteľmi ruskej armády a ministerstva obrany v Moskve.

V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, k akým pohybom vojsk dochádza na oboch stranách hranice, ako sa obe znepriatelené strany pripravujú na hroziaci konflikt aj čím môžu Slováci pomôcť svojim východným susedom.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 21:54