Vladimir Putin síce navonok Michaila Gorbačova rešpektoval, tvrdí však, že rozpad ZSSR bol najväčšou geopolitickou katastrofou 20. storočia. FOTO TASR/AP
StoryEditor

Michail Gorbačov. Muž, ktorý zvnútra zničil ríšu zla

31.08.2022, 18:50
  • Prvý a zároveň posledný sovietsky prezident sa najvýraznejšou mierou zaslúžil o koniec studenej vojny a pád železnej opony.
  • Preslávila ho najmä politika perestrojky a glasnosti, ktorá vniesla prvky demokracie do komunistického bloku.
  • Hoci sa viackrát pokúsil o návrat do politiky, proti Putinovi, ktorý rozpad ZSSR označil za najväčšiu geopolitickú katastrofu 20. storočia, už nemal šancu.

December 1987. Vo Washingtone sa stretávajú najvyšší predstavitelia dvoch úhlavných nepriateľov – Spojených štátov a Sovietskeho zväzu. Spoločne podpisujú prelomovú dohodu o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu. „Zažívame historické okamihy,“ začína byť jasné každému v Československu i v ďalších krajinách východne od železnej opony, ktoré celé desaťročia žili v strachu pred americkými raketami Pershing či jadrovými bombami.

Tí smelší Slováci a Česi, ktorí si pamätali dianie z jari a leta 1968, začínajú pomaly opäť veriť, že pád nenávideného komunistického režimu je blízko. „Dávam boľševikovi rok, maximálne dva,“ vystihol hlavný hrdina českej komédie Pelíšky z roku 1999 prevládajúce pocity a rastúce presvedčenie vtedajších antikomunistov.

Mužmi, ktorý v pamätný december 1987 podpísali spomínanú dohodu, boli americký prezident Ronald Reagan a Michail Gorbačov – generálny tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu, teda faktický líder komunistického molocha. Kým prvý z nich zomrel už pred 18 rokmi, správa o smrti Gorbačova vo veku 91 rokov po ťažkej chorobe obletela svet tento týždeň v utorok. Pripomeňme si osobnosť toho, kto sa azda najvýraznejšou mierou podpísal pod ukončenie studenej vojny i zrútenie systému, ktorý podstatnú časť 20. storočia presadzoval „diktatúru proletariátu“, pričom na svedomí mal desiatky miliónov životov.

Nový vietor z Kremľa  

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 83% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
10. apríl 2024 18:57