Roman Vasilenko (vľavo) sa v pondelok stretol v Bratislave so štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí Marekom Eštokom. FOTO: MZV
StoryEditor

V jadrovej energetike je Slovensko veľmocou. Chceme sa od vás učiť, ako stavať atómové elektrárne (ROZHOVOR)

05.09.2024, 15:30
  • Námestník kazašského ministra zahraničných vecí Roman Vasilenko vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • V akých odvetviach vidí najväčší potenciál rozvoja ekonomickej spolupráce medzi Kazachstanom a Slovenskom.
  • Prečo sa môžu Kazaši veľa naučiť od slovenských expertov na jadrovú energetiku.
  • Ako sa vyvíjajú vzťahy medzi Astanou a Moskvou po vypuknutí ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Tento týždeň ste navštívili Slovensko. Môžete povedať, s kým ste u nás rokovali a akých oblastí sa vaše rozhovory týkali?

Stretol som sa s viacerými slovenskými predstaviteľmi, napríklad so štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí Marekom Eštokom či s ministrom obrany Robertom Kaliňákom. Samozrejme, bavili sme sa predovšetkým o rozvoji našich vzájomných vzťahov. Obe strany sa zhodli v presvedčení, že dnes máme vytvorené ideálne podmienky na ich prehlbovanie. Máme síce medzi sebou dlhoročne veľmi dobré obchodné a ekonomické vzťahy, naša investičná spolupráca však nie je na takej úrovni, na akej by mala alebo mohla byť.

Môžete spresniť konkrétne čísla?

Minulý rok dosiahla naša obchodná výmena necelých 140 miliónov eur. Je to takmer nič – tak pre Slovensko, ako aj pre Kazachstan. Na porovnanie, s Európskou úniou obchodujeme v celkovej výške 42 miliárd eur ročne. Preto pevne veríme, že sa tieto čísla zlepšia.

Akým spôsobom by ste to chceli dosiahnuť?

Určite by sa dali zorganizovať vzájomné návštevy na najvyššej úrovni. Na stretnutiach v Bratislave sme sa vyjadrili v tom zmysle, že s cieľom pripraviť tieto návštevy zorganizujeme tretieho a štvrtého októbra v Kazachstane medzivládnu komisiu na kvalitnej úrovni. To znamená, že aj za účasti podnikateľského fóra. Dúfam, že tam prídu zástupcovia niekoľkých desiatok slovenských firiem. Takže na tomto teraz pracujeme spolu s ministerstvami zahraničných vecí a hospodárstva, ako aj so SARIO.

O aké odvetvia podnikania je na oboch stranách najväčší záujem?

Spresnili sme si, že najvýznamnejší potenciál pre ďalšiu spoluprácu existuje najmä v obrannom priemysle, ďalej v energetike, vo vysokoškolskom vzdelávaní, v cestovnom ruchu a v pôdohospodárstve. V tejto chvíli je to aspoň týchto päť oblastí. Ak hovoríme o obrannom priemysle, tak v Kazachstane veľmi dobre vieme, že Slovensko má skúsenosti so spracovaním zbraní, ktoré sa používali za socializmu a v súčasnosti sú už nepoužívané. To je jedna vec. Ďalšia vec je tá, že máte kvalitné moderné technológie. Ako príklad môžem uviesť spoločnosť Virtual Reality Media (VRM) z Trenčína, ktorá vyvíja trenažéry na rôzne simulácie. A úspešní sú aj ďalší. Práve tu vidíme veľký priestor. Musíme prebrať všetky možnosti a potom sa môžeme pohnúť ďalej.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 81% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-05-13 13:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto nahradí Rusko na mape biznisu? K slovu sa hlási Stredná Ázia 02 - Modified: 2022-06-05 09:23:15 - Feat.: 0 - Title: Malý krok pre voliča, veľký skok pre Strednú Áziu. Kazachstan chce byť regionálnym lídrom demokratizácie. 03 - Modified: 2022-06-14 10:00:53 - Feat.: 0 - Title: Viceprezident turkickej akadémie pre HN: Reformy v Kazachstane môžu ovplyvniť celý región Strednej Ázie
01 - Modified: 2024-09-17 14:38:18 - Feat.: - Title: Američania sú veľkí lokálpatrioti. Myslia si, že sú epicentrom všetkého diania, a tak sa i správajú (ROZHOVOR) 02 - Modified: 2024-09-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Skryté príčiny bolesti chrbta: Čím si škodíme najviac a prečo je dlhé sedenie horšie, než niečo zle zdvihnúť? 03 - Modified: 2024-09-14 13:30:00 - Feat.: - Title: Kedy sa dajú odmietnuť dlhy a môžu sa domáhať veritelia zaplatenia svojej pohľadávky? (rozhovor s advokátmi) 04 - Modified: 2024-09-13 10:50:47 - Feat.: - Title: Manažérka Duálnej Akadémie pre HN: Na Slovensko sme priniesli nemecký typ vzdelávania. Na Západe má úspech 05 - Modified: 2024-09-17 09:03:10 - Feat.: - Title: Slovensko je zaujímavá krajina. Stačí desať hodín cesty a máte dostupných 350 miliónov zákazníkov (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
17. september 2024 16:53