StoryEditor

Američania sú veľkí lokálpatrioti. Myslia si, že sú epicentrom všetkého diania, a tak sa i správajú (ROZHOVOR)

17.09.2024, 16:33
  • Slovenská novinárka Dominika Brečková, ktorá strávila uplynulé mesiace v USA, vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Ako sa zmenili nálady Američanov po odstúpení Joea Bidena z kampane a nástupe Kamaly Harrisovej.
  • Ktoré témy najviac zaujímajú Američanov.
  • Čo vedia ľudia v Spojených štátoch o Európe a o Slovensku.

Uplynulé štyri mesiace ste strávili v americkom štáte New Jersey. Ako tam ľudia vnímajú blížiace sa voľby? Je v tamojšej spoločnosti cítiť prebiehajúcu predvolebnú kampaň?

Ja som pracovala v menšom mestečku Wildwood, kde som nebola až tak intenzívne vystavená politickej reklame a predvolebnej propagande. Napriek tomu som sa s mnohými domácimi či hosťami rozprávala o tom, či priaznivo vnímajú návrat Donalda Trumpa do veľkej politiky. Mnohí mi tvrdili, že jeho pôsobenie v úrade prezidenta bolo lepšie pre ich každodenný život, dane či dokonca mestskú dopravu. V máji, teda pred tým, než som sem prišla pracovať, dokonca Trump počas svojej predvolebnej kampane navštívil Wildwood. Medzi dvoma vodnými parkmi zvanými Morey’s Piers prišlo tohto republikánskeho kandidáta podporiť takmer 100-tisíc ľudí. Musel to byť nepochybne zážitok.

image

Dominika Brečková navštívila počas svojho pobytu v USA aj kalifornské San Francisco a jeho legendárny Golden Bridge. FOTO: Archív D. Brečkovej

Niektorí analytici tvrdia, že súčasné predvolebné prieskumy sú skreslené, keďže časť voličov Trumpa nedáva verejne najavo svoje politické presvedčenie. O to väčšie prekvapenie potom príde po sčítaní hlasov. Sú Američania vôbec ochotní zdieľať so Slovenkou svoje názory na domácu politiku?

Ak mám byť úprimná, bola som veľmi prekvapená z toho, koľkokrát sa v našich rozhovoroch celkom prirodzene otvorila téma politiky. Napriek tomu, že som Slovenka s inými kultúrnymi presvedčeniami, Američania sa nikdy nezdráhali vyjadriť svoje politické názory. A to ani pri spomínanej mestskej doprave, ktorá bola údajne za čias Trumpa lepšia. Žena, ktorú som stretla na autobusovej zastávke, mi napríklad tvrdila, že počas Trumpovej vlády mala lepšiu a viac platenú prácu. Momentálne upratuje v hoteli, kde nie je veľmi spokojná so svojím finančným ohodnotením. Na otázku, či bude voliť Trumpa, mi jasne povedala – „yes“.

image

Inteligentné špionážne systémy sa dokážu učiť a prispôsobovať v reálnom čase. Platí to aj o Pegase (ROZHOVOR)

Do Spojených štátov ste pricestovali v júni, teda ešte pred odstúpením Joea Bidena z kampane. Aká bola vtedy nálada? Bolo takmer nepredstaviteľné, že by Biden mohol vyhrať?

Moji americkí kamaráti sa neobávali Bidenovho vplyvu. Z viacerých strán som počúvala, že je jasné, že Trump má nad Bidenom prevahu. Som presvedčená o tom, že ešte pred odstúpením Bidena spochybňovali jeho kampaň a šance na úspech.

Zmenilo sa to po nástupe Kamaly Harrisovej? Je cítiť, že sa vezie na víťaznej vlne?

Myslím si, že Harrisová zahrala demokratom na politickú strunu oveľa viac než Biden. Mám pocit, že mladšia liberálnejšia generácia sa bude uberať jej smerom. I keď o liberálnosti v Amerike v dnešných časoch už tak veľmi nerozhoduje vek. Povedala by som dokonca, že Amerika je liberálnou krajinou bez ohľadu na vek. Čo však bezpochyby mohlo zmeniť politickú náladu, je posledná televízna debata medzi Harrisovou a Trumpom, kde táto ženská kandidátka svojimi odpoveďami jednoznačne dominovala. Mala jasné a futuristické vízie, zatiaľ čo Trump vyznel ako nepripravený konzervatívec.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 25% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-09-03 10:10:00 - Feat.: 0 - Title: ANALÝZA: Medové týždne demokratov. Trump nevie nájsť na rivalku taktiku, vezie sa Harrisová na víťaznej vlne? 02 - Modified: 2024-08-29 15:37:25 - Feat.: 0 - Title: Český expert v USA: Harrisová a Walz vniesli do kampane zmenu, generujú oveľa pozitívnejšiu energiu než Trump 03 - Modified: 2024-08-02 11:40:51 - Feat.: 0 - Title: Amerikanista pre HN: Na Trumpov atentát sa do volieb zabudne. Pozornosť sa upiera na to, kto nahradí Bidena
01 - Modified: 2024-09-19 17:00:00 - Feat.: - Title: Problém pre Harrisovú. Demokrati prišli o odborárov, prvýkrát za desiatky rokov 02 - Modified: 2024-09-19 15:38:39 - Feat.: - Title: Predaj starších domov v USA klesol v auguste na desaťmesačné minimum 03 - Modified: 2024-09-19 15:11:05 - Feat.: - Title: Európa aj Amerika sú silnejšie a bezpečnejšie, keď sú spolu, povedal šéf NATO počas svojej rozlúčky 04 - Modified: 2024-09-19 15:03:49 - Feat.: - Title: Schodok bežného účtu USA dosiahol v druhom kvartáli viac než dvojročné maximum 05 - Modified: 2024-09-19 13:50:08 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA klesol takmer na štvormesačné minimum
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. september 2024 19:02