StoryEditor

Iná tvár Veľkej vojny: Prostitúcii sa nadmieru darilo, vlastným telom si zarábali desiatky tisíc žien

07.12.2019, 09:10
V rokoch 1914 až 1918 pretínali veľkú časť Európy zákopy. Krajiny zaplavili masy vojakov, pozičnú vojnu sprevádzali zdĺhavé boje na jednom mieste. Za frontovou líniou, v zázemí, sa nebývalo darilo prostitúcii. Kňažky lásky neraz podporovali i armádne veliteľstvá. Dobová tlač vrátane novín z dnešného Slovenska pravidelne informovala o úpadku morálky.

Prvá svetová vojna patrí k najvýznamnejším udalostiam moderných dejín, nielen z vojenského hľadiska, ale i spoločenského. Vyše štyri roky trvajúci konflikt prakticky vytvoril súčasný svet. Rozpadli sa stáročné monarchie, kartografi museli po vojne úplne prekresliť politické mapy starého kontinentu a takzvaná Veľká vojna je azda najväčším medzníkom histórie ženského boja za emancipáciu.

Sprievodkyne v električkách, robotníčky v továrňach, živiteľky rodín – to boli nové úlohy nežného pohlavia, keď milióny mužov krvácali na bojiskách, prípadne sa chlapi domov vracali zmrzačení a nevládni.

No prvá svetová vojna bola i zaujímavou kapitolou histórie ľudskej sexuality, bez preháňania by sme mohli konštatovať, že okrem armád, zbrojárskych fabrík, ale i rôznych špekulantov, zarábajúcich na núdzi a strádaní, pristúpili k totálnemu nasadeniu i prostitútky.

Ako pred futbalom

Bol to práve západný front, tiahnuci sa stovkami kilometrov od Severného mora až po švajčiarske hranice, ktorý sa stal symbolom pozičnej, zákopovej vojny. A kde sa rozhodlo o celkovom výsledku konfliktu.

V mysliach mnohých vojakov zostali až do konca života nielen spomienky na dunenie diel či vo vzduchu svištiacich striel, hlboké bahno a hladné potkany v zákopoch, ale i na prvé intímne kontakty so ženským telom. Najmä francúzske nevestince boli vychýrené, v zápiskoch mnohých britských vojakov existujú zmienky o „sladkej francúzštine“.

V blízkosti frontu fungovali na jednej strane desiatky oficiálnych nevestincov, zariadení, ktoré riadila „madam“ a kde dievčatá boli pravidelne lekársky kontrolované. Na strane druhej, po krajine sa potulovali tisíce prostitútok, zarábajúcich si na vlastnú päsť. Niektoré mali svoj rajón v kaviarňach či hoteloch, napríklad po Paríži sa ich pohybovalo vyše sedemdesiattisíc.

Práve ony boli neraz šíriteľkami pohlavných chorôb, každá armáda pritom evidovala i mnohé prípady, keď sa vojak dobrovoľne nakazil, len aby sa vyhol na niekoľko týždňov službe na bojisku. Takéto snahy velenie trestalo, paradoxne, infikované prostitútky si neraz pýtali za služby viac.

Desiatnik Jack Wood s odstupom rokov spomínal, že pohľad na „bordel“ s rozsvieteným červeným svetlom v okne bol pre neho pôsobivý zážitok. Už nieko...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 02 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 04 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie
menuLevel = 2, menuRoute = history/1-svetova-vojna, menuAlias = 1-svetova-vojna, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
12. apríl 2024 06:41