StoryEditor

V boji proti nacistom využívala ženské zbrane, namiesto bozku však prišla guľka

03.10.2018, 13:05
Keď sa Freddie Oversteegenová ako štrnásťročná zapojila do odboja, netušila čo ju čaká.

Začiatkom septembra, deň pred svojimi 93. narodeninami, zomrela Freddie Oversteegenová, hrdinka holandského protinacistického odboja. Ešte ako násťročná pomáhala zvádzať nacistov, ktorých partizáni v lesoch zabíjali. Do odboja sa zapojila už vo svojich štrnástich rokoch so svojou o dva roky staršou sestrou Truus.

Nikto nebude podozrievať dve krásne mladé dievčatá z napojenia na protinacistický odboj. Presne s touto myšlienkou prišiel Frans van der Wiel, veliteľ podzemnej odbojovej organizácie Rada odboja, do domu v holandskom Haarleme, v ktorom sa svojou matkou žili dve sestry, šestnásťročná Truus a štrnásťročná Freddie.

Písal sa rok 1940, Holandsko sa nachádzalo pod nacistickou okupáciou a Truus aj Freddie už potajomky roznášali protinacistické letáky a brožúry. Tak si ich všimol aj van der Wiel.

„K našim dverám prišiel muž v klobúku a spýtal sa našej mamičky, či s nami môže prehovoriť. Súhlasila,“ opísala v rozhovore pred dvoma rokmi Freddie Oversteegenová moment, keď sa so sestrou upísali boju proti nacistom.

Statočná rodina

Matka budúcich odbojárok bola odvážna žena. S prvým manželom, otcom dievčat, sa rozviedla, ešte kým boli malé, takže sa o ne starala sama a vychovávala z nich dievčatá s nadmieru vyvinutým citom pre spolupatričnosť a spoločenskú zodpovednosť.

​V rozhovoroch s antropológom Ellisom Jonkerom, ktoré vydal v roku 2014 v knihe Under Fire: Women and Second World War Freddie spomínala na to, ako ich mama ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = history/2-svetova-vojna, menuAlias = 2-svetova-vojna, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
19. apríl 2024 17:24