Dvaja najlepší stíhací letci Slovenských vzdušných zbraní – Ján Režňák a Izidor Kovárik.Slovenský národný archív – fond Slovenská tlačová kancelária
StoryEditor

Slovenskí letci na strane Hitlerovho Nemecka: Konal som v ich neprospech, bránil sa najlepší z nich

12.03.2019, 10:05
Patrili k spoľahlivým, ostrieľaným vzdušným bojovníkom. Stíhací piloti spod Tatier bojovali počas druhej svetovej vojny po boku svojho spojenca, nacistického Nemecka. Ich protivníkmi boli poľskí či americkí, no najmä sovietski letci. Aké najväčšie bojové úspechy dosiahli slovenské letecké esá, ktoré „sedlali“ legendárne stíhačky Messerschmitt Bf 109? Aké boli ich osudy počas Povstania či po vojne?

Marec 1939 bol v strednej Európe pohnutým obdobím. Spoločný štát Čechov a Slovákov zanikol, v Bratislave vyhlásil slovenský snem Slovenský štát a slovenské východné hranice prekročila útočiaca maďarská armáda.

Spolu s narýchlo sformovanými slovenskými jednotkami sa do bojov s Maďarskom zapojilo i skromné slovenské letectvo, pričom utrpelo zásadné straty. Slováci totiž v dvojplošných lietadlách Letov Š.328 a Avia B.534, zdedených z československých čias, ťahali v konfrontácii s Maďarmi v robustných Fiatoch CR-32 za kratší koniec.

Svoju daň si vyžiadala i maďarská protilietadlová paľba, za dva dni zahynuli počas leteckých operácií piati slovenskí letci.

Proti Poľsku

Kým vojna s Maďarskom bola obranou pred útočníkom, v úplne opačnej situácií sa slovenskí letci ocitli v septembri 1939. Po boku nacistického Nemecka totiž proti Poľsku operovali i slovenské jednotky, pričom lietajúce stroje označené slovenskými dvojkrížmi, ako aj lietadlá s výsostnými znakmi v podobe poľských červeno-bielych šachovníc operovali na oboch stranách hranice.

K úlohám slovenských stíhačov počas takzvaného poľského ťaženia patrili predovšetkým sprievod slovenských a nemeckých lietadiel nad nepriateľským územím a ochrana pozemných jednotiek či strategicky dôležitých objektov. Posádky poľských leteckých jednotiek takzvanej Armády Karpaty plnili najmä rozkazy spojené s prieskumom a zisťovaním informácií o slovenských a nemeckých pozemných jednotkách a lietadlách sústredených na slovenských letiskách.

​Slovenské letectvo dosiahlo počas poľského ťaženia jediný zostrel nepriateľského lietadla, keď 6. septembra 1939 napadla trojica stíhačiek Avia B.534 z letky 45 hornoplošník typu Lublin R-XIII D.

V kokpitoch strojov z domovského letiska v obci Ňaršany pri Sabinove sedeli František Hanovec, Martin Žiaran a Viliam Jaloviar. Ich protivníkmi boli pilot Marian Piasecki a pozorovateľ Edward Porada z 56. eskadry, ktorí v ten deň vykonávali letecký prieskum v okolí Prešova. Pomalšie poľské lietadlo nemalo proti presile šancu a po krátkom boji dopadlo v plameňoch do katastra obce Ostrovany, pričom obaja Poliaci boli na mieste mŕtvi. Pilota zrejme zasiahla paľba ešte počas letu a jeho zhorenú mŕtvolu našli vo vraku lietadla, pozorovateľ zjavne bojoval o život, jeho telo objavili s neotvoreným padákom povedľa trosiek.

Slovenské stíhacie letectvo používalo prvé tri roky najmä stroje Avia B.534, legendy československého leteckého priemyslu. Slovenské stíhacie letectvo používalo prvé tri roky najmä stroje Avia B.534, legendy československého leteckého priemyslu. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/2-svetova-vojna, menuAlias = 2-svetova-vojna, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
13. apríl 2024 23:43