StoryEditor

Boľševický pokus o obnovu veľkého Uhorska. Bizarný trojtýždňový štát bol prológom k totalite

15.07.2019, 09:05
Väčšina z nás si ho pamätá len ako bizarné heslo z hodín dejepisu. A štát, ktorý sa zrodil na troskách Rakúsko-Uhorska, skutočne tak trochu pripomína paródiu. Až na tie stovky mŕtvych. Vitajte v anarchii povojnového sveta, vitajte v Slovenskej republike rád.

„Ku proletarom caleho šveta! Ňeška se otvori samostatna Slovenska Radova Republika.“ Takto zneli úvodné vety vyhlášky, ktoré po 16. júni 1919 obsadili múry južných a východných miest Slovenska: od Zvolena cez Košice až po Bardejov. Nárečový jazyk bol zámer: ignorovaním spisovnej slovenčiny chceli okupanti naznačiť, že nič také ako slovenský národ vlastne ani neexistuje.

Tomáš Garrigue Masaryk bol o vzniku nového štátneho útvaru informovaný telegramom: „Dnešným dňom vyhlásil proletariát na Slovensku republiku rád: ujali sme sa moci, opierajúc sa o robotníctvo (...) a splnomocnili sme ustanovených ľudových komisárov, aby sa ujali štátnej správy. Prehlasujeme, že Slovensko dnešným dňom náleží výslovne slovenskému pracujúcemu ľudu.“

Takmer identickú správu prijal aj Lenin, ktorý dva roky predtým premenil cárske Rusko na sovietske. A nakazil Európu, spamätávajúcu sa z traumy prvej svetovej vojny, boľševickými ideálmi.

Čo sa to pred sto rokmi na území demokratickej Československej republiky vlastne udialo a ako to Európa vôbec dopustila? Odpoveď treba hľadať u našich južných susedov.

Úsvit radikálnej ľavice

„Béla Kun – to bol kľúčový muž tohto prevratu,“ vyjadril sa pre HN historik Martin Ďurišin. Tento maďarský, či vlastne rakúsko-uhorský vojak – ktorý počas prvej svetovej vojny padol do ruského zajatia, dostal sa do styku s boľševickou ideológiou a osobne sa spriatelil s Leninom – sa najväčšmi pričinil o to, že v Maďarsku sa vytvorila po Rusku najpočetnejšia skupina komunistov. A tá chcela podľa sovietskeho vzoru šíriť vo svete boľševickú revolúciu.

...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 04 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 05 - Modified: 2024-04-10 08:12:52 - Feat.: - Title: Na juhu Slovenska prispeli k volebnému obratu maďarské médiá. Zasahovali do kampane v prospech Pellegriniho
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
20. apríl 2024 07:10