StoryEditor

Tragédie, ktoré otriasli svetom športu: Smrť kosila na futbalových štadiónoch, aj na dostihoch

25.11.2020, 11:15
Športoví fanúšikovia obvykle chodia na športové podujatia, aby sa zabavili a povzbudili svojich obľúbených športovcov. Niekedy sa však zábava zmení na nočnú moru a radosť zo športu vystrieda zdesenie z desiatok, vo viacerých prípadoch až zo stoviek mŕtvych. Kedy a kde sa stali najtragickejšie divácke nešťastia v dejinách?

Pravdepodobne najväčšie športové nešťastie v dejinách sa stalo 26. februára 1918 na dostihoch v Hongkongu. Miestna dostihová dráha bola postavená v štvrti Happy Valley v roku 1845 a mala slúžiť najmä Britom žijúcim v meste na polostrove Kowloon, ktoré sa dostalo po ópiovej vojne pod správu Britského impéria (po tzv. druhej ópiovej vojne, ktorá sa skončila v roku 1898, bol Hongkong na ďalších 99 rokov „prenajatý“ Británii, v roku 1997 sa podľa dohody vrátil pod správu Číny).

Prvé preteky na novej dostihovej dráhe sa konali už v roku 1846, teda len rok od začiatku výstavby. V priebehu ďalších desaťročí si konské dostihy získavali popularitu aj u miestneho čínskeho obyvateľstva.

Najvýznamnejšie podujatie s názvom „Derby day“ sa na dráhe v Happy Valley konalo každoročne vždy vo februári. V roku 1918 bol záujem zúčastniť sa na tomto podujatí mimoriadne veľký, preto sa narýchlo vybudovala ďalšia tribúna. Bola však tak nekvalitne postavená, že sa na druhý deň podujatia, 26. februára 1918, zrútila.

​Spadla na stánky s jedlom, kde sa používal oheň, od horiacich stánkov sa chytili bambusové rohože a za krátky čas bola v plameňoch celá dostihová dráha. Na miesto privolali všetkých hasičov z Hongkongu, zo širokého okolia i miestnu takzvanú vodnú políciu. Keď sa im s veľkou námahou podarilo požiar uhasiť, naskytol sa im strašný pohľad. Na mieste ležali stovky zuhoľnatených tiel.

Väčšinu z nich sa nikdy nepodarilo identifikovať. Na druhý deň bolo potvrdených 576 mŕtvych. V ďalších dňoch obete ešte pribúdali, a tak sa definitívny počet mŕtvych zastavil na neuveriteľnom čísle 614. Ďalšie stovky ľudí boli zranené.

Telá obetí boli pochované na cintoríne v hongkonskej štvrti So Kon Po, kde v roku 1922 postavili monumentálny pamätník, ktorý nešťastie pripomína až do dnešných čias.

Nekvalitne postavená tribúna na dostihovej dráhe v Happy Valley sa 26. februára 1918 zrútila na stánky s jedlom, kde sa používal oheň. Výsledkom bolo 614 obetí a ďalšie stovky zranených. Nekvalitne postavená tribúna na dostihovej dráhe v Happy Valley sa 26. februára 1918 zrútila na stánky s jedlom, kde sa používal oheň. Výsledkom bolo 614 obetí a ďalšie stovky zranených. archív

Tragédia v Lime

K najväčšiemu nešťastiu v dejinách futbalu došlo 24. mája 1964 v peruánskej Lime. V ten deň sa hral kvalifikačný zápas o účasť na olympiáde v Tokiu. Domáci peruánski futbalisti nastúpili proti výberu Argentíny. Pre Peru to bol dôležitý zápas, keďže v tabuľke mu patrilo priebežné druhé miesto, a po ňom čakal Peruáncov už len ťažký zápas s Brazíliou.

Duel s Argentínčanmi prilákal na Národný štadión v Lime 53-tisíc divákov, futbalový stánok bol preplnený na prasknutie. Argentína vyhrávala v druhom polčase 1:0, šesť minút pred koncom domáci vyrovnali. Štadión burácal od radosti.

Radosť však trvala veľmi krátko, uruguajský rozhodca totiž gól neuznal a medzi divákmi to spustilo búrku hnevu. Rozzúrení fanúšikovia vbehli na ihrisko. Polícia reagovala použitím slzotvorného plynu na ľudí, ktorí sa nachádzali na severnej tribúne, chcela zabrániť tomu, aby sa dostali na hraciu plochu k ostatným výtržníkom. Policajti okrem toho vypustili psy a začali fanúšikov biť.

Ľudia sa snažili v panike utiecť zo štadióna. Východy však polícia uzavrela, čo odôvodňovala snahou upokojiť divákov a nasmerovať ich na svoje miesta. Nastala však davová psychóza, pri ktorej ľudia zomierali v tlačenici na vnútorné krvácanie a udusenie. Na ulici ešte dav, ktorému sa podarilo dostať von, poškodzoval majetok v okolí štadióna.

Tragédia si oficiálne vyžiadala 328 obetí a vyše 500 zranených. Hovorí sa však, že obetí aj zranených bolo v skutočnosti oveľa viac. Po nešťastí znížili kapacitu štadióna z 53-tisíc na 45-tisíc miest. Pre nepoko...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-05-29 10:06:36 - Feat.: 0 - Title: Bruselská tragédia zmenila futbal, na štadiónoch sa začalo dbať na bezpečnosť
01 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 02 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 03 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu 04 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita 05 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
17. apríl 2024 12:31