StoryEditor

V Poľsku strácali komunisti pôdu pod nohami, Brežnev si však na ďalšiu vojenskú inváziu netrúfol

03.12.2020, 23:05
Keď sa Sovietskemu zväzu v niektorom z jeho satelitov vymkla situácia spod kontroly, siahol po osvedčenom prostriedku, eufemisticky nazvanom bratská pomoc. Armády Varšavskej zmluvy, vrátane československej, sa na ňu pripravovali aj pred 40 rokmi. Vtrhnúť mali do Poľska.

Tušia, že to, čo ich onedlho zrejme čaká, už nemusí byť iba hra na vojakov, akú v kasárňach zažívajú celé mesiace. Od chvíle, ako im oznámili, že o pár dní pôjdu na mimoriadne cvičenie, sa atmosféra v ich útvare úplne zmenila. Zjavne sa deje niečo výnimočné. Niekoľkokrát denne musia cvičiť nástup, kontrolovať výstroj a bojovú techniku. Všetkým zrušili dovolenky, zakázané sú vychádzky i opušťáky. A mužstvo sa rozrástlo o narýchlo povolaných záložníkov.

Bude to naozaj iba mimoriadne cvičenie? Alebo je pravda, čo sa šepká? Čo ak pôjdu naozaj na Poľsko? Velitelia mlčia, možno ani sami nevedia. Povedali im zatiaľ iba to, že pôjde o spoločné spojenecké cvičenie, ktorého názov je Krkonoše.

V piatok 5. decembra 1980 sa príslušníci tankových divízií z vojenských útvarov v Tábore a v Slanom konečne dozvedajú viac. O niekoľko hodín ich čaká presun k hranici s Poľskom, predtým však ešte vyfasujú ostrú muníciu a proviant na niekoľko dní.

Popoludní a podvečer napokon stovky tankov, bojových vozidiel pechoty a obrnených transportérov vyrazia na severovýchod. A spolu s nimi niekoľko tisíc vojakov. Nevedia, čo ich čaká, ale tušia, že to nebude nič príjemné. Boli vtedy poväčšine školáci, no pamätajú si, čo sa u nás dialo pred dvanástimi rokmi. A teraz sa oni majú stať tými okupantmi, na ktorých budú pľuť, ktorým budú nadávať a posielať ich domov.

Ambiciózny plán

„Ak sa vnútorní alebo vonkajší nepriatelia usilujú zvrátiť vývoj v niektorom socialistickom štáte smerom k návratu kapitalizmu, nie je to iba problém národa tej-ktorej krajiny, ale spoločný problém všetkých socialistických štátov,“ vyhlásil ešte v novembri 1968 sovietsky vodca Leonid Brežnev.

Táto doktrína, pomenovaná práve po ňom, sa tri mesiace predtým stala argumentom pre vojenský zásah armád Varšavskej zmluvy proti Československu, kde došlo, podľa názoru kremeľského šéfa, ku kontrarevolúcii. Podobný argument použil aj jeho predchodca Nikita Chruščov, keď v októbri 1956 poslal tanky do Maďarska. No a s rovnakými obavami sa na prelome 70. a 80. rokov díval Brežnev na vývoj v Poľsku.

Na čele tamojšej komunistickej strany, presnejšie Poľskej zjednotenej robotníckej strany (PZRS) stál Edward Gierek. Vyhupol sa tam po udalostiach v decembri 1970, keď predošlé vedenie na čele s Wladyslawom Gomulkom nechalo krvavo potlačiť masové

protesty proti zdražovaniu. Po tom, ako sa Gierekovi podarilo zmrazením cien, zvýšením platov, rodinných prídavkov a dôchodkov upokojiť situáciu a upevniť si moc, vyhlásil ambiciózny plán obnovy a modernizácie.

Líder poľských komunistov Edward Gierek (v strede) chcel na začiatku 70. rokov krajinu premeniť na hospodársky rozvinutú a bohatú krajinu, s vysokým životným štandardom porovnateľným s vyspelými európskymi štátmi. Jeho plán však zakrátko stroskotal. Líder poľských komunistov Edward Gierek (v strede) chcel na začiatku 70. rokov krajinu premeniť na hospodársky rozvinutú a bohatú krajinu, s vysokým životným štandardom porovnateľným s vyspelými európskymi štátmi. Jeho plán však zakrátko stroskotal. Narodowe Archiwum Cyfrowe

​Poľsko sa podľa neho malo do dvoch desaťročí premeniť na hospodársky rozvinutú a bohatú krajinu, s vysokým životným štandardom porovnateľným s vyspelými európskymi štátmi. Rýchly rast mal zabezpečiť veľkorysý investičný program, krytý z veľkej časti zahraničnými úvermi. Prognózy hovorili o raste národného dôchodku na úrovni 40 percent a reálnych príjmov okolo 18 percent.

Núdza namiesto hojnosti

Prvé čiastkové výsledky nasvedčovali, že by Gierekove zámery mohli vyjsť a v Poľsku zavládla eufória z blížiaceho sa blahobyt...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2017-10-07 19:53:08 - Feat.: 0 - Title: Najprv výnimočný stav, potom zákaz Solidarity. Komunistov v Poľsku nič z toho nezachránilo
01 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 02 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 03 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 04 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 05 - Modified: 2024-04-22 13:53:55 - Feat.: - Title: Sunak a Stoltenberg navštívia v utorok Poľsko, ohlásil Tusk. Stretnú sa s britskými vojakmi
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
26. apríl 2024 09:10