StoryEditor

Mal to byť raj na zemi. Sovietom chceli pomôcť budovať socializmus, mnohí však skončili v gulagoch

02.04.2021, 09:05
Interhelpo bol projekt, v rámci ktorého odišlo v rokoch 1925 až 1932 vyše tisícky Čechoslovákov do Sovietskeho zväzu pomáhať budovať socializmus. Po príchode do Kirgizska ich však čakal šok.

Na výzvu V. I. Lenina v 20. rokoch minulého storočia všetko predali a odišli do Sovietskeho zväzu budovať socializmus. Namiesto raja na zemi sa ocitli uprostred kirgizskej stepi, kde nemali autá ani elektrinu. Čo vybudovali, to im boľševici znárodnili, niektorých z nich poslali na popravu či do gulagov.

Zahraničný spravodajca Českého rozhlasu Jaromír Marek (53) natočil o osude Čechov a Slovákov z družstva Interhelpo v Sovietskom zväze televízny dokument a nedávno mu o tejto téme vyšla kniha.

Projekt Interhelpo, v rámci ktorého odišlo v rokoch 1925 až 1932 vyše tisícky Čechoslovákov budovať infraštruktúru do stepí v Kirgizsku, je z dejinného hľadiska malá epizóda. Napriek tomu ste o tom nakrútili televízny dokument a napísali knihu. Ako ste sa k Interhelpu vôbec dostali?

O Interhelpe sa síce dá povedať, že je to drobná epizóda, ale ono bolo súčasťou väčšieho prúdu, ktorý v dvadsiatych rokoch 20. storočia bol v Československu aj inde na svete. Novozrodený Sovietsky zväz bol vtedy v ekonomických problémoch a Vladimir Iľjič Lenin vyzval robotníkov, komunistov a proletárov z celého sveta, aby sa zapojili do budovania socializmu v Sovietskom zväze. Vysťahovalecké komúny vznikali nielen v Československu, ale napríklad aj v Nemecku a inde v Európe aj v Amerike. Len z Československa odišlo niekoľko vysťahovaleckých družstiev, Interhelpo bolo najväčšie.

Téma

​Dostali sa mi do rúk spomienky pani Staňkovej z juhomoravskej dediny Lužice, ktorej rodina prešla Slováckou komúnou. Keď predali statok, pridali sa ku komúne a keď prišli do Sovietskeho zväzu, zistili, že to celé je podfuk, že sa tam živorí. Ani nie po polroku sa vrátili späť do Československa. Ako tá pani napísala, odchádzali s poľnohospodárskymi strojmi a vybavením, a keď sa vracali, prišli s holým zadkom a boli radi, že to vôbec prežili. Toto dobrodružstvo ma zaujalo a začal som sa o to viac zaujímať.

Interhelpo vzniklo pôvodne v roku 1923 v Žiline ako priemyselné robotnícke družstvo ľudí, ktorí sa snažili hovoriť umelým jazykom ido, modernizovanou verziou esperanta. Všetci boli komunisti. Ako však vznikla myšlienka všetko predať a vycestovať do Kirgizska budovať socializmus?

Duchovným otcom projektu Interhelpo bol Rudolf Mareček, čo bol chlapík, ktorý prežil októbrovú socialistickú revolúciu v Sovietskom zväze, práve v oblasti Strednej Ázie. Bol členom boľševickej strany, stal sa ľudovým komisárom a pravdepodobne bol Kominternou vyslaný do Československa s úlohou zakladať tu vysťahovalecké projekty. Nie sú o tom stopercentné dôkazy, ale nasvedčujú tomu všetky indície. V slovenskom Martine založil klub jazyka ido a potom tam predniesol myšlienku z obežníka jazyka ido, vydávaného v Sovietskom zväze. Založíme komúnu, vysťahujeme sa do Sovietskeho zväzu a pomôžeme tam budovať socializmus. A oni to naozaj začali organizovať, čo je vlastne neuveriteľné.

Čo to bolo za ľudí?

Napospol prostí robotníci, drobní roľníci, malí remeselníci doslova z ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
16. apríl 2024 10:39