Eva Kostolányiová fanúšikov opantávala aj svojím šarmom. Nejeden muž mohol na nej oči nechať.rodinný archív M. Vermeša
StoryEditor

Slovenskú Twiggy umlčala rakovina. Eva Kostolányiová dokázala aj v najťažších chvíľach vtipkovať

03.11.2018, 09:05
Bola obyčajným dievčaťom z mesta, ktoré si dokázalo ísť svojou cestou za svojím snom, tvrdievala o nej mama. A to bez hviezdnych manierov. Speváčka a tanečníčka Eva Kostolányiová sa narodila pred 76 rokmi.

Z chudobnej Popolušky sa vypracovala na ikonu popovej muziky sedemdesiatych rokov minulého storočia. Popritom sa dievčine s útlou postavou ušla prezývka slovenská Twiggy. Jej rozbehnutú kariéru v mladom veku škrtla rakovina. Prekliatie jej mnohopočetnej rodiny.

Peter a Jozefína Vermešovci boli jednoduchí ľudia. Pracovali v trnavskom cukrovare. Žili v jeho tesnej blízkosti v skromnom domci – kuchyňa, dve izby. Narodilo sa im trinásť detí. A tu sa rozprávka končí. Päť z nich do roka zomrelo. Prežili štyria chlapci a štyri dievčatá, no ani pri ich narodení neposkakovali sudičky šťastia.

Ak niekto hopsal neustále, tak len malá Eva. Vraj v detstve rozbila tri kočíky a rodičia si zvykli opakovať: „Z nej bude tanečnica.“ Jej sestra Valéria, keď ešte žila, na ňu spomínala: „Od malého malička sa natriasala, trasorítka. Len čo došla domov – ešte ani nemala nohu v izbe a rukou už rádio zapínala.“

Predchodcom diskoték sa v malom Ríme stali tancovačky v kultúrnom dome závodu Kovosmalt. Na dnes už povestné „Té o péci“ – Čaje o piatej trvajúce „až“ do deviatej hodiny večer chodila aj Eva s bratom Ivanom. Zachcelo sa im spievať. Prihlásili sa z obecenstva, zanôtili a z pódia už neodišli.

Mladučká Kostolányiová mala po skončení základnej školy len štrnásť rokov, keď nastúpila do porcovne mäsa v mäsokombináte. Domov sa vracala nešťastná a s dorezanými rukami. Jej brat Štefan sa na trápenie sestry nedokázal pozerať. Napísal v jej mene prihlášku na konkurz za tanečnicu do folklórneho súboru SĽUK. Prijali ju.

Provokujúca blondínka

„Bola úžasne pracovitá, s veľkým zmyslom pre humor,“ povedala pre HN Kostolányiovej choreografka a priateľka Gita Kopeliovičová-Šebová, ktorá je zároveň spoluautorkou knihy s názvom Tak málo stačí...

Publikácia vyšla pred dvadsiatimi rokmi a vypovedá v nej celá plejáda osobností. Viacerí z nich sú už po smrti. Aj tanečný pedagóg SĽUK-u Štefan Antalík: „Medzi uchádzačmi o umelecké ostrohy sa objavila mladučká, sympatická, stále usmiata neznáma dievčina z Trnavy. Mala jedinečný rytmus – na prvýkrát bola schopná zop...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
21. apríl 2024 13:24