StoryEditor

Muž, ktorého slová brali všetci vážne: Solženicyn dokázal nahnevať Východ aj Západ

24.12.2018, 12:35
Ak by neprešiel takým turbulentným životom, aký mal za sebou, možno by 11. decembra oslávil v kruhu najbližších sté narodeniny. No ak by ním neprešiel, svet by, pravdepodobne, prišiel o jedného z velikánov literatúry a o reflexiu pohnutých čias 20. storočia. Ale aj tak toho stihol dosť – prekonať ťažkú chorobu, trikrát sa oženiť a svojou prostorekosťou nahnevať Východ aj Západ.

Len týždeň po tom, ako 3. augusta 2008 infarkt ukončil život Alexandra Solženicyna, odhlasovala moskovská samospráva zmenu nariadenia, podľa ktorého musí od skonu známej osobnosti uplynúť aspoň desať rokov, ak chcú po ňom pomenovať ulicu. Od januára 2009 tak spája námestia Taganka a Andronjevskaja Ulica Alexandra Solženicyna.

Moskva tiež rozhodla, že na počesť známeho spisovateľa osadia pamätnú tabuľu. To, čo vyzeralo ako šľachetný úmysel, však nabralo zľahka cynickú podobu. Doska s charakteristickou podobizňou hlasného kritika konzumu totiž skončila vedľa McDonaldu. A jeho meno nesie niekdajšia Veľká komunistická ulica.

Ktovie, čo by Solženicyn povedal na tento výber. Ale možno by len rezignovane mávol rukou a povedal „nech“. Napokon, tých 89 rokov jeho pozemskej púte bolo podobných paradoxov plné. Pripomeňme si aspoň niektoré z nich.

Kozáci aj Ukrajinci

Solženicyn si nikdy príliš nedával pozor na ústa ani na ostré pero, ktorým zachytil množstvo epizód z pohnutej ruskej a sovietskej histórie. Mimochodom, na zamieňanie Sovietskeho zväzu a „jeho“ Ruska bol mimoriadne háklivý.

​„Dozvedáte sa, napríklad, že Prahu prepadli ruské tanky a že ruské raketomety sú namierené priamo na Spojené štáty. Slová ,ruský´ a ,sovietsky´ sa majú k sebe ako človek a jeho choroba,“ vyhlásil napríklad v prejave k svojim susedom a spoluobčanom mestečka Cavendish v americkom štáte Vermonte vo februári 1977.

​„Tomu, kto ochorel na rakovinou, nehovoríme ,rakovina‘... chápeme predsa, že choroba nie je previnenie, že je to pre človeka ťažká skúška. Komunistický režim je choroba, nákaza, ktorá sa už roky šíri po tejto zemi... Môj ľud, Rusi, trpí už 60 rokov a sníva o uzdravení...“

A ako mocne brojil proti komunistickému Sovietskemu zväzu a jeho zriadeniu, tak náruživo miloval Rusko so všetkými jeho hrdinstvami aj pokleskami a snažil sa ho vymaniť z totality.

Vášeň a vznetlivosť, s ktorou neraz vystupoval či reagoval na rôzne podnety, možno zdedil po predkoch. Jeho otec bol potomkom kozákov a slúžil ako dôstojník v cárskej armáde. No malý Alexander ho nikdy nevidel – zomrel po nešťastnom postrelení na poľovačke niekoľko mesiacov pred jeho narodením.

​Otcov pôvod sa však odmalička naučil tajiť – v nepokojných časoch občianskej vojny, ktoré sprevádzali počiatky vlády boľševikov (a aj neskôr počas stalinskej éry), totiž mohol znamenať vážne problémy. Vyrastal v chudobných pomeroch s mamou a tetou, hoci jeho starý otec z matkinej strany bol zámožným sedliakom. Po nástupe Lenina k moci však bol jeho majetok znárodnený. Solženicynova matka Taisja mala ukrajinské korene, možno aj preto sa neskôr jej syn práve Ukrajincov na mnohých fórach zastával.

Solženicyn v detstve. Vľavo ako sedemročný, vpravo v pätnástich. Solženicyn v detstve. Vľavo ako sedemročný, vpravo v pätnástich. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 02 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského 03 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
18. apríl 2024 19:36