StoryEditor

Búrlivák Mňačko: Z viery v komunizmus rýchlo vytriezvel, vysokého funkcionára aj sfackoval

29.01.2019, 09:25
Svojimi textami ako prvý odhalil špinavé útroby československej totality a vytiahol z nich na svetlo šokujúce príbehy jej obetí a vinníkov. Spisovateľ Ladislav Mňačko sa narodil pred sto rokmi.

Nikto si za totality nedovolil väčšie drzosti. A pred nikým sa papaláši väčšmi netriasli. Jeho život sprevádzali veľké gestá a dramatické obraty, no nemenej blízka mu bola radikálna sebakritickosť a pokora. Nikto svoju komunistickú minulosť neodčinil väčšmi ako on. A nikto sa za ňu necítil väčšmi vinný.

Prirovnávali ho k Ernestovi Hemingwayovi, Alexandrovi Solženicynovi či „zúrivému“ reportérovi Egonovi Erwinovi Kischovi. Nečudo. Svojimi textami ako prvý odhalil špinavé útroby československej totality a vytiahol z nich na svetlo šokujúce príbehy jej obetí a vinníkov. Za nespravodlivo stíhaných pritom nebojoval len perom.

„Zháňal dôkazy a svedkov pre súdy, presviedčal zodpovedných činiteľov po dedinách a mestách a viem o prípadoch, keď skutočne dosiahol zmenu tvrdých rozsudkov, ba dokonca zrušenie trestu smrti,“ napísala o ňom pre HN dnes už zosnulá novinárka a prekladateľka Agneša Kalinová.

Mňačko bol aj podľa jej slov nielen bojovník, ale i búrlivák: „Hnal sa životom s hlučným smiechom a tak trocha hlava-nehlava, ako veľká voda.“ Od útlej mladosti až po náhlu smrť.

Červené roky

Narodil sa síce na Morave, no vyrastal v Martine a vždy sa pokladal za Slováka. A hoci bol nadaný, nedokončil gymnázium a na prianie rodičov sa vyučil za predavača v drogérii. Mladého Laca však i tak viac ako štúdiá zaujímal život sám a citlivo vnímal nespravodlivé sociálne rozdiely navôkol.

​„Vyrastal v robotníckej kolónii a div nie s materinským mliekom nasával ,boj‘ robotníkov o lepší život,“ povedal pre HN Jozef Leikert, tvorca autobiografickej knihy Taký bol Mňačko, a dodal, že už v mladosti mali naňho vplyv v tom čase populárne (no ešte zakazované) komunistické myšlienky.

Po rozpade 1. ČSR a vzniku Hitlerom nanúteného slovenského štátu 19-ročný Mňačko podniká svoj prvý radikálny krok: pokúsi sa utiecť do Sovietskeho zväzu. Prvý raz ho zadržia Maďari a vrátia späť, druhý raz ho chytia opäť a na dva roky uväznia v nemeckom koncentračnom tábore.

Po návrate sa ešte stihne pridať k partizánskemu hnutiu, kde v ňom dozrie presvedčenie, že komunizmus je jediná mo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
16. apríl 2024 13:24