StoryEditor

Fotograf poézie úpadku: Podstraský svojimi snímkami ukazoval, aká je naša skutočná existencia

02.04.2019, 10:05
Najradšej fotil ľudí na (p)okraji. A robil tak na ulici i v krčmách. Zachytával úpadok, bezmocnosť, ale i humorné a bizarné stránky našej reality. Sám žil prinajmenšom nezvyčajne. Odkrútil si pobyt v base aj na psychiatrii a celý život mal problémy s alkoholom. Anton Podstraský.

„Trvalo sa pohyboval v bojovej zóne. Z hľadiska výkonu profesie vyhľadával prostredia nanajvýš rizikové,“ píše o ňom s určitým zveličením umelecký kritik a historik Aurel Hrabušický. Ak by sme mali byť úplne konkrétni, Anton Podstraský najčastejšie nachádzal svoje námety v poklesnutých bratislavských pohostinstvách či na cestách k nim.

A nebolo to bez obete. Na fotografických výpravách  ho často zbili alebo mu zničili fotoaparát, hoci ten – ako sa opakovane vyjadril – bránil vždy skôr ako seba. Napriek tomu je isté, že krčmy a viechy neboli pre neho v prvom rade bojovou zónou, ale skôr duchovným domovom.

„Možno vďaka tomu, že bol v detstve postihnutý kostnou tuberkulózou a odvtedy kríval na jednu nohu, bol viac citlivý na ľudskú inakosť, na ľudí, ktorí nežili podľa obvyklých štandardov, ktorí stáli bokom, boli nejako poznačení,“ píše o ňom v monografii Aurel Hrabušický.

A takéto typy sa najčastejšie sústreďovali práve v pohostinstvách. „Dokonca si v priebehu času z kontaktných kópií vytvoril akýsi katalóg výjavov z bratislavských krčiem a roztriedil ich podľa názvov jednotlivých podnikov, z ktorých medzičasom viaceré už zanikli.“ Tento fotografický súbor nazval príznačne – Alkohol.

Záznamy nehybnosti

Anton Podstraský sa narodil 1. apríla 1939 v obci Pružina neďaleko Považskej Bystrice. V šestnástich rokoch odišiel na štúdiá na Strednú umeleckopriemyselnú školu v Bratislave a z hlavného mesta sa už do rodiska nevrátil. Hneď po škole sa zamestnal na Kolibe, kde ako filmový fotograf pôsobil štrnásť rokov a zdokumentoval tu viacero významných slovenských filmov: Boxer a smrť, Drak sa vracia či Ľalie poľné.

Už v tom čase to bol týpek. Fotograf Miro Miklas – ktorý o ňom ešte za jeho života napísal na I...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
20. apríl 2024 04:08