Prvý medzištátny futbalový zápas v histórii sa hral 30. novembra 1872 a Škótsko v ňom remizovalo s Anglickom 0:0.scottishsporthistory.com
StoryEditor

V prvom medzištátnom futbalovom zápase padol iba jeden gól, rozhodca ho ale neuznal

29.11.2017, 23:01
Autor:
TASRTASR
V prvom oficiálnom medzištátnom zápase futbalovej histórie, ktorý sa hral pred 145 rokmi, sa diváci gólu regulárneho nedočkali.

Na kriketovom ihrisku Hamilton Crescent v Glasgowe sa proti sebe 30. novembra 1872 postavili národné výbery domáceho Škótska a Anglicka. Duel medzi ostrovnými rivalmi sledovalo štyritisíc divákov a skončil sa bezgólovou remízou. Vstupné vo výške jedného šilingu platili len muži, ženská časť publika mala vstup do hľadiska voľný.

Historickému míľniku v dejinách futbalu síce predchádzalo v rozmedzí rokov 1870 až 1872 päť zápasov medzi hráčmi Škótska a Anglicka, ale len ten z 30. novembra 1872 má punc oficiálnosti. V tom čase totiž ešte neexistovala riadiaca organizácia škótskeho futbalu. Škótska futbalová asociácia vznikla v roku 1873.

V predchádzajúcich piatich zápasoch pozostával škótsky výber až na jednu výnimku z hráčov, ktorí hrávali a žili v Anglicku, prevažne v okolí Londýna. V Škótsku panovalo rozčarovanie, že reprezentačný výber netvoria hráči z domácich klubov, zároveň rástla túžba nastúpiť proti anglickému rivalovi v zostave, ktorá by naozaj reprezentovala Škótsko. Iniciatívy sa preto chopili funkcionári Queen's Parku, v tom čase najlepšieho škótskeho klubu, a spoločne s anglickou Futbalovou asociáciou sa dohodli na termíne a mieste prvého oficiálneho medzištátneho zápasu.

Vstupenka na prvý medzištátny futbalový zápas. Vstupenka na prvý medzištátny futbalový zápas. scottishsporthistory.com

​V Glasgowe pred 145 rokmi nastúpilo Škótsko v zostave, ktorú tvorili výlučne hráči Queen's Parku. Nomináciu mal na starosti brankár a kapitán Robert W. Gardner. Za Anglicko hrali futbalisti z deviatich klubov. Vybral ich sekretár FA Charles Alcock, ktorý pre zranenie nemohol zasiahnuť do hry.

Zápas s pôvodne naplánovaným výkopom o druhej popoludní, sa začal s dvadsaťminútovým oneskorením. Spôsobila ho hustá hmla. Hlavný rozhodca bol Škót Willy Keay, no rovnakú právomoc pri verdiktoch mali aj dvaja v tom čase empajroví arbitri. Jeden bol zo Škótska a druhý z Anglicka.

​Škóti nastúpili v tmavomodrých dresoch v rozostavení brankár, dvaja obrancovia, dvaja hráči v strede poľa s defenzívnejšími úlohami a šesť útočníkov. Angličania hrali v bielych dresoch a na ploche mali dokonca až osem útočníkov. Nestriedalo sa, brankár Anglicka Robert Barker si počas duelu vymenil miesto s útočníkom Williamom Maynardom.

​Domáci Škóti na trávniku, ktorý bol silne premočený po trojdňovom nepretržitom daždi, ťažili v prvom polčase z dobrej spolupráce, keďže všetci boli z jedného klubu a Angličanov zatlačili pred ich bránku. Streliť regulárny gól sa im však nepodarilo. Jediný gól im totiž empajrový rozhodca neuznal, lebo lopta údajne neprešla popod pásku. Vrch bránky v tom období neohraničovalo brvno, ale páska. V druhom polčase už dominovali Angličania, ktorí mali k dispozícii silovejšie a kondične lepšie pripravených hráčov. Gólu sa však diváci v historickom zápase nedočkali.

Prvý medzištátny futbalový zápas v histórii sa hral 30. novembra 1872 a Škótsko v ňom remizovalo s Anglickom 0 Prvý medzištátny futbalový zápas v histórii sa hral 30. novembra 1872 a Škótsko v ňom remizovalo s Anglickom 0 Wikimedia Commons

​Vtedajší anglický športový týždenník Bell's Life in London and Sporting Chronicle napísal o zápase: „Jediná vec, ktorá zachránila škótsky tím od prehry, berúc do úvahy silovú útočnú hru Anglicka, bola veľkolepá defenzívna a taktická hra jeho obrancov.“

Premiérový gól v súboji Anglicka a Škótska padol v roku 1873, keď sa na londýnskom štadióne The Oval zrodilo víťazstvo domácich 4:2. Doteraz odohrali ostrovní súperi viac ako sto duelov. Nedávno sa stretli v kvalifikácii MS 2018.

01 - Modified: 2017-11-01 05:17:40 - Feat.: 0 - Title: Nečakaný triumf: Pred polstoročím slovenský klub prvýkrát získal európsky futbalový pohár 02 - Modified: 2017-10-23 21:23:54 - Feat.: 0 - Title: Keď futbal ešte nebol veľkým biznisom. Najstarší klub svet peňazí nepohltil
01 - Modified: 2024-04-18 19:05:11 - Feat.: - Title: Manžela bývalej škótskej premiérky Sturgeonovej opäť zatkli 02 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 03 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 04 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 05 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
20. apríl 2024 05:46