StoryEditor

Prínos Cyrila a Metoda? Uznanie staroslovienčiny ako liturgického jazyka bola revolučná vec, tvrdí historik

05.07.2021, 00:00
Hlaholské písmo sa nikdy veľmi nerozšírilo. Je naozaj nepraktické. Ale v tom je jeho čaro, hovorí v rozhovore Martin Homza, vedúci Katedry slovenských dejín Filozofickej fakulty Univerzity Komenského.

Dodnes nie je jasný etnický pôvod Cyrila a Metoda. Objavili sa v tomto smere nejaké nové zistenia? Prikláňate sa osobne k niektorej z verzií?

Svätí Konštantín (mníšskym menom Cyril) a jeho brat Metod boli podľa všetkého Gréci. S určitosťou blízkou pravde vieme, že ich otec Lev, bol Grék. Veľa sa špekuluje o ich slovanskej matke, ale v prameňoch o nej nič jasné nie je napísané. V každom prípade ovládali slovanský jazyk do dokonalosti, vrátane používania duálu, teda podvojného množného čísla, čo bol v tom čase pre Neslovana naozaj mimoriadny výkon.

Čo sú podľa vás najrozšírenejšie mýty spojené s Cyrilom a Metodom a ich pôsobením? V čom spočíva idealizácia a tiež ideologizácia ich misie?

Priznám sa, že nemám rád slovo „mýtus“ v jeho súčasnom „nadužívaní“. Slovo „mýtus“ sa totiž v jednej časti súčasného spoločenského diskurzu stalo „nálepkou“, za ktorou sa má schovať odsúdenie tých, ktorí „akože“ nevedia rozlíšiť medzi „pravdou“ a „nepravdou“, pričom to, čo je „pravda“, postulujú práve tí, ktorí odsudzujú ten-ktorý „mýtus“, teda samotní „mýtoborci“. „Mýtus“ v ponímaní týchto ľudí je teda čosi ako nástroj na diskreditovanie „hlúposti“, „nedovzdelanosti“ tých, ktorí, zjednodušene povedané, majú iný názor. Termín „mýtus“ si to však vôbec nezaslúži, je totiž vo svojej podstate o niečom úplne inom. V prípade svätých Konštantína-Cyrila a Metoda sa napríklad vďaka takýmto „mýtobúračom“ podsúva, že Slováci s nimi vlastne nemajú nič spoločné, že ich tradícia je u nás „umelá“ a vznikla až niekedy v 18. storočí. To je však, ako hovoril kedysi český premiér a potom aj prezident Českej republiky, „hlboké nedorozumenie“. Pretože územie dnešného Slovenska sa tu umelo zamieňa za slovenské dejiny. A to nie je jedno a to isté. Slovenské dejiny prekračujú limity dnešných hraníc Slovenskej republiky a v mnohom sa prekrývajú s tým, čo by sme mohli nazvať dejinami Karpatsko-adriatickej oblasti, alebo v starej rímskej terminológii proste s Illyricom.

No a v tomto kontexte cyrilometodské dedičstvo je kontinuitné. Veď najbližší slovanský kláštor sa nachádzal pri dnešnom maďarskom Vyšehrade. Pokiaľ však ide o kontinuitu na území dnešného Slovenska, kult svätých Konštantína a Metoda je zachovaný najmenej od 14. storoči...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Písmo je nákazlivý vírus, túžba písať sa medzi starými Slovanmi šírila ako epidémia, hovorí archeológ 02 - Modified: 2024-02-01 16:59:50 - Feat.: - Title: Komunisti dali vinu za holokaust len Nemecku, dnes sa antisemitizmu darí. Tiso je vinný, tvrdí historik 03 - Modified: 2023-09-15 22:05:00 - Feat.: - Title: Historik o propagande: Bola tu vždy, tá najprimitívnejšia mieri na elektorát, ktorý uverí každej hlúposti 04 - Modified: 2023-07-05 20:29:44 - Feat.: - Title: Sloboda nie je samozrejmosť, v sekulárnom svete môže zabiť kultúru, tvrdí biskup diecézy Greensburg 05 - Modified: 2023-07-05 06:02:32 - Feat.: - Title: Veriaci si pripomínajú slovanských vierozvestcov svätého Cyrila a Metoda, ich odkaz pretrváva
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
20. apríl 2024 00:28