Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ poisťovne KOOPERATIVA Vladimír Bakeš a primátor mesta Žilina Peter FiabáneKOOPERATIVA
StoryEditor

Nové byty na dlhodobý prenájom pribudnú v Žiline už o dva roky

14.10.2022, 00:00

Bytov určených na prenájom, ktoré ponúkajú väčšiu mieru flexibility, slobody aj finančnej dostupnosti, je na Slovensku dlhodobo nedostatok. V tesnej blízkosti žilinského lesoparku však pribudnú dva nové bytové komplexy so 120 bytmi.

Ceny nehnuteľností sa v poslednom čase vyšplhali do extrémnych výšok a mnohí Slováci si nemôžu dovoliť vlastné bývanie. Nedostatok nájomných bytov je problémom, ktorý sa týka celého Slovenska, a preto sa do výstavby začína zapájať aj súkromný sektor. Jeden z takýchto developerských projektov na Slovensku je aj v Žiline, kde sa zlepší dostupnosť bývania prostredníctvom nových nájomných bytov. Ide o ďalší z projektov, ktorý má pod svojou záštitou poisťovňa Kooperativa.

image
KOOPERATIVA

V tesnej blízkosti žilinského lesoparku, ako aj Žilinskej univerzity pribudnú dva bytové komplexy so 120 bytmi. V prevažnej miere pôjde o byty so stredným až s vysokým štandardom, pričom budú pre nájomcov kompletne vybavené. „Cieľovou skupinou sú napríklad mladí ľudia, mladé rodiny, ale aj ktokoľvek, kto nemá záujem alebo možnosť získať hypotekárny úver. Byty môžu využívať aj študenti či pracujúci ľudia, ktorí prišli do Žiliny len na určité obdobie,“ hovorí predseda predstavenstva a generálny riaditeľ poisťovne Vladimír Bakeš. Ďalej dopĺňa, že základnou súčasťou nájomnej zmluvy bude aj zaručený kompletný servis, ktorý sa postará o maximálne pohodlie nájomníkov.,“ hovorí predseda predstavenstva a generálny riaditeľ poisťovne Vladimír Bakeš. Ďalej dopĺňa, že základnou súčasťou nájomnej zmluvy bude aj zaručený kompletný servis, ktorý sa postará o maximálne pohodlie nájomníkov.

Zástupcovia poisťovne a vedenia mesta Žilina už predstavili nový investičný zámer rozšíriť ponuku bývania pre domácich obyvateľov a tiež tých, ktorí prichádzajú do mesta za prácou. „Celé štyri roky kontinuálne pracujeme na riešeniach týkajúcich sa rozširovania bytovej výstavby v Žiline a uvedomujeme si jej dôležitosť. Sme veľmi radi, že práve obyvatelia tohto mesta si budú môcť vyskúšať nový model bývania,“ hovorí primátor mesta Žilina Peter Fiabáne.

image

Lesopark Žilina

marendiak

Viac bytov a parkovacích miest pre obyvateľov

Developerský projekt bytov na prenájom, ktorý už má vydané právoplatné stavebné povolenie, pozostáva z dvoch bytových komplexov. Okrem bytov bude pre nájomníkov k dispozícii aj 149 garážových miest. Na prízemí jedného z bytových domov budú aj dva komerčné priestory s celkovou plochou 152 štvorcových metrov.

V súčasnosti sa dokončujú finálne úpravy projektovej dokumentácie, pričom v rámci projektu sa už začalo s realizáciou prekládky vodovodu a s budovaním novej prípojky vody pre Žilinskú univerzitu. Prípravné štádium výstavby bude počas jesene pokračovať realizáciou prekládky elektrického vedenia, budovaním prípojky, trafostanice a rozvodov. Začiatok výstavby jednotlivých budov je naplánovaný na úvod budúceho roka a trvať by mala do konca roka 2024.

image

Lesopark Žilina

marendiak

Dlhodobá stratégia

Bytov určených na prenájom, ktoré ponúkajú väčšiu mieru flexibility, slobody aj finančnej dostupnosti, je na Slovensku dlhodobo nedostatok. Poisťovňa Kooperativa sa v rámci svojich investičných projektov rozhodla prispieť k zmene a od roku 2017 začala vyvíjať aktívne kroky k výstavbe nehnuteľností na domácom trhu.

„Projektom výstavby 120 nájomných bytov v Žiline pokračujeme v našej dlhodobej stratégii a rozhodnutí prinášať možnosti komfortného a dostupného nájomného bývania pre ľudí po celom Slovensku. Na trh nehnuteľností sme úspešne vstúpili v roku 2020, keď sme do užívania ponúkli prvých 60 nájomných bytov v Košiciach. Od minulého roka už prenajímame aj ďalších viac ako 50 štýlovo zariadených bytov a apartmánov v Trnave,“ približuje Bakeš. Ďalej dodáva, že okrem Žiliny majú v pláne začať pripravovať nový projekt v Nitre a Bratislave.

„Koncept dlhodobého nájomného bývania, ktorý sme na Slovensko priniesli a v Európe už desaťročia funguje, sa líši od bežného prenájmu bytov, ponúkaného individuálnymi prenajímateľmi. Jednou z najväčších výhod je vysoká miera stability a istoty. Nájomca má záruku, že ak byt užíva v súlade so zmluvou a s domovým poriadkom, tak má zaručené dlhodobé bývanie bez starostí, ktoré prináša vlastníctvo či krátkodobé individuálne prenájmy,“ vysvetľuje ďalej Bakeš.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
25. apríl 2024 17:19