StoryEditor

Rastúce ceny energií zvyšujú náklady na vykurovanie. Prinášame Vášmu biznisu 5 tipov, ako ušetriť

02.02.2023, 00:00

Vysoké ceny energií trápia nielen domácnosti, ale aj facility managerov, majiteľov kancelárskych budov, hotelov a penziónov.

Energetická kríza vyvolala obrovský impulz pre rozvoj obnoviteľných zdrojov. Výzvou aktuálnej zimy je naučiť sa, ako efektívnejšie narábať s energiami a pritom si zachovať komfort, na ktorý sme zvyknutí. Vďaka tomu sa lepšie pripravíte na horšie časy, ktoré môžu nastať v budúcnosti. Náklady na vykurovanie a ohrev vody tvoria pomerne významnú časť prevádzkových nákladov budov. Ak budete dodržiavať nasledujúce efektívne opatrenia, môžete výrazne ušetriť.

Nezabudnite na audit

Pre komplexnú energetickú analýzu možno osloviť profesionálov a nechať si vypracovať energetický audit. Firma vďaka nemu získa prehľad spotreby energií, návrhy efektívnych opatrení či vyčíslenie predpokladaných investičných nákladov a ich návratnosti. Takéto služby ponúka napr. spoločnosť Daikin. Na ich webovej stránke stačí vyplniť nezáväzný formulár. Následne Vás bude kontaktovať osobný zástupca, ktorý Vám bude k dispozícii počas celého projektu, až po prípadnú realizáciu. Navrhne Vám riešenie na mieru pre Vašu budovu. Ešte predtým, ako sa vedenie firmy rozhodne, aký spôsob analýzy spotreby využije a aké opatrenia prijme, je dôležité si uvedomiť rozlohu firemných priestorov, ale tiež aj to, či sídli vo vlastnej budove.

image
Daikin

Dobrá investícia šetrí rozpočet

Keď sa povie šetrenie energií, mnohí sa ako prví zamerajú na osvetlenie. V prvom rade je dôležité preškoliť zamestnancov, že efektívne šetrenie prichádza s vypnutým osvetlením, keď sa v miestnosti nikto nenachádza. Ďalšou možnosťou sú šetrnejšie LED žiarovky, ktoré čoraz častejšie nahradzujú tie klasické. Tie sa podľa odborníkov vyznačujú až o 80 percent nižšou spotrebou.

Pokiaľ je to možné, experti tiež odporúčajú pustiť čo najviac slnka do miestnosti. Platí to najmä v zimných mesiacoch. Svoj význam preto majú žalúzie či iná tieniaca technika, ktorú viete v zimných mesiacoch odstrániť. Na trhu nájdete množstvo interiérových aj exteriérových riešení.

Efektívne vetranie vďaka rekuperácii

Ďalším zo spôsobov, ako predchádzať tepelným stratám, sa považuje rekuperácia. Vďaka nej je do budovy privádzaný čerstvý vzduch a odvádzaný je ten použitý. Vzduch, ktorý je odvádzaný, odovzdáva vo výmenníku tepla svoju energiu čerstvému. Vetranie je dôležité pre životnosť a kvalitu vnútorného prostredia každej stavby. Zatiaľ čo v minulosti bolo zabezpečené aj netesnosťami v budove, dnes sú stavby zateplené, utesnené, a preto ich treba správne vetrať. Rozdiel medzi rekuperáciou aj klasickým vetraním je, že pri obyčajnom otvorení okien by tepelná energia odišla bez ďalšieho využitia. Presný typ zariadenia sa vyberá podľa objemu vzduchu, ktorý dokáže vymeniť za hodinu. Do kalkulácii treba započítať celkový objem vzduchu, ktorý závisí od rozlohy vykurovaných miestností.

image

Tepelné čerpadlo Daikin

Daikin

Nechajte si poradiť

Nižší účet vám zaručí aj inštalácia tepelných čerpadiel. S inovatívnym riešením prichádza napríklad spoločnosť Daikin. Tá vo svojom portfóliu ponúka Invertorové tepelné čerpadlo, ktoré zabezpečí vykurovanie, chladenie aj prípravu teplej vody. Podľa rozlohy vykurovaného priestoru sa môžete rozhodnúť pre čerpadlá výkonu 16 - 90 kW. Vyniká vysokou účinnosťou, úspornosťou a dlhodobou spoľahlivosťou. Svedčí o tom aj záruka, ktorú si môžete predĺžiť až na päť rokov.

Toto zariadenie je navrhnuté tak, že pri inštalácii je možné opätovne využiť existujúce potrubie a káble, aby sa eliminovali dodatočné náklady a minimalizovali prestoj. Zaujímavá je aj návratnosť tejto investície, rádovo do 10 rokov.

Chráni tiež životné prostredie, pretože využíva obnoviteľné zdroje energie a používa ekologickejšie chladivo. Navyše, energetickú účinnosť môžete zvýšiť aj pripojením k solárnemu riešeniu. Viac informácií o tom, ako dokážete dlhodobo ušetriť energiu aj peniaze, ktoré môžete investovať do svojho biznisu, získate na tomto mieste.

Termostat cez appku

Výraznejšie zníženie nákladov na teplo možno dosiahnuť až po rekonštrukcii budov a vykurovacích systémov. Odborníci odporúčajú zvážiť inštaláciu smart termostatu. S ním súvisí aj výmena termostatických hlavíc za inteligentné. Ich inštalácia je veľmi jednoduchá, nasadia sa totiž namiesto klasických, ktoré máte na každom radiátore v kancelárií. Prinášajú komfort a presné nastavenie podľa aktuálneho využitia konkrétnych miestností.

V niektorých prípadoch možno budete chcieť zvýšiť teplotu bez toho, aby ste museli zvyšovať vykurovací výkon. Napríklad vtedy, ak trávite väčšinu času v jednej miestnosti. Vtedy môže pomôcť prenosný ohrievač. Je síce energeticky náročnejší, ale rýchlo vyhreje miestnosť a vy ponecháte termostat nastavený na nižšiu teplotu. Ďalším šikovným trikom je použitie zvlhčovača. Vlhký vzduch sa zdá teplejší ako suchý, aj keď je teplota rovnaká. Spustenie malého zvlhčovača v miestnostiach, ktoré najčastejšie používate, môže pomôcť zlepšiť úroveň vášho pohodlia bez toho, aby sa zvýšil účet.

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
19. apríl 2024 15:28