StoryEditor

Pýtame sa odborníkov, ako zvládnuť najväčšiu životnú investíciu – vlastné bývanie

04.05.2023, 00:00

Bývanie je pre nás alfou a omegou. V našich zemepisných šírkach sme zvyknutí na to, že nehnuteľnosť vlastníme. A vysnívaný dom alebo byt financujeme najmä vďaka hypotékam. Dnes sú však oveľa drahšie ako pred rokom a navyše musíme mať aj vlastnú hotovosť. Ak sme našetrili málo, doplatíme investíciu do bývania pomocou úverov zo stavebného sporenia. Prečo?

Takmer 2,5 milióna Slovákov využilo za ostatných 30 rokov úvery či stavebné sporenie v PSS, Prvej stavebnej sporiteľni. Kým v minulosti ich lákali najmä štedré štátne prémie, dnes je to najmä výhodné financovanie nehnuteľnosti. „Stavebné sporenie je uzatvorený systém, ktorý je menej náchylný na trhové výkyvy a spravidla poskytuje stabilnejšie podmienky a úrokové sadzby. Ak si klienti porovnajú viaceré možnosti na financovanie bývania, pre mnohých je práve úver zo stavebného sporenia jasnou voľbou,“ hovorí Martin Fuzák, produktový manažér PSS, Prvej stavebnej sporiteľne.

Najväčšia životná investícia

Dnešné ceny nehnuteľností už prekonali historické maximá, a na takúto nákladnú investíciu sa potrebuje každý vopred riadne pripraviť. Veď pre väčšinu ľudí, ide o najväčšiu životnú investíciu. Ak však potrebujete vlastné bývanie vyriešiť rýchlo, odborník objasňuje, čo vás v praxi čaká. „Banky zväčša poskytujú úvery maximálne do výšky osemdesiat percent hodnoty nehnuteľnosti. Napríklad, ak je kúpna cena vyhliadnutého bývania 100 000 eur, banka môže na túto nehnuteľnosť poskytnúť úver maximálne vo výške 80 000 eur. Riešením by mohol byť úver na jej kúpu zabezpečený inou nehnuteľnosťou, ale s vyššou hodnotou. V tomto prípade ju však banka musí ohodnotiť na minimálne 125 000 eur,“ vysvetľuje Martin Fuzák.

Až 50 000 bez založenia nehnuteľnosti

Nehnuteľnosť ľudia často dofinancujú prostredníctvom spotrebného úveru. Ten je však príliš drahý. Oveľa lepšie sú na tom úvery zo stavebného sporenia od PSS, Prvej stavebnej sporiteľne. Na dofinancovanie kúpy nehnuteľnosti môžete v PSS, Prvej stavebnej sporiteľni, získať úver až do výšky 50 000 eur, pričom tento úver nemusíte založiť nehnuteľnosťou. Úver môžete teraz získať jednoducho, rýchlo a bez zbytočného papierovania. Samotný úver môžete okrem dofinancovania kúpy nehnuteľnosti využiť napríklad aj na jej modernizáciu, rekonštrukciu alebo splatenie predtým poskytnutých úverov, poskytnutých na účel bývania. Nie je to však podmienka. Úver je použiteľný na akýkoľvek účel, ktorý súvisí s bývaním a spĺňa zákonné podmienky. Výhodou takéhoto úveru bez založenia nehnuteľnosti od PSS, Prvej stavebnej sporiteľne, je jeho dlhá doba splatnosti, čím sú mesačné splátky úveru nízke a môžu si ich dovoliť aj klienti s nižším mesačným príjmom. Mnohí klienti však oceňujú aj to, že pri nečakaných životných situáciách majú možnosť odkladu splátok.

Výhodnejší je pre sporiteľov

Ako to funguje? Po podpise úverovej zmluvy vám vyplatia 90 percent z úveru, zvyšok dostanete hneď po predložení dokladov o tom, na čo ste ho použili. Podmienky úveru závisia aj od toho, či stavebné sporenie už máte alebo si ho uzatvoríte priamo so žiadosťou o úver.  „Platí, že naši sporiaci klienti získajú vždy výhodnejšie úverové podmienky ako klienti bez predchádzajúceho sporenia," upozorňuje Martin Fuzák. Najväčšou výhodou stavebného úveru od PSS, Prvej stavebnej sporiteľne, je to, že jeho úroková sadzba je garantovaná počas celého obdobia splácania a to je v súčasnej dobe, keď úročenie hypoték stúpa v podstate na dennej báze, naozaj veľká výhoda. Oceníte aj bezplatné mimoriadne splátky alebo predčasné splatenie stavebného úveru.

Ako si našetríme

Stavebné sporenie využíva na Slovensku viac ako 500 000 ľudí. Bez našetrených prostriedkov to jednoducho pri riešení bývania nejde. Na naše budúce plány s novým bývaním je najlepšie myslieť oveľa skôr, ako bývanie reálne potrebujeme. Preto začnime s odkladaním peňazí radšej hneď. PSS, Prvá stavebná sporiteľňa, má v súčasnosti pre klientov výhodnú ponuku. Je to úrokový bonus, ktorým zhodnotia svoje úspory v tomto roku až štyrmi percentami ročne (4 % p. a.). Aj tu sa potvrdzuje, že na najväčšiu životnú investíciu, vlastnú strechu nad hlavou, sa oplatí myslieť dopredu. „Ak si dnes niekto začne sporiť, nielenže si vytvorí sumu peňazí, ktorú môže použiť na svoje bývanie, ale získa tiež v budúcnosti výhodný úver, ktorý môže využiť na dofinancovanie svojich potrieb. Pri rastúcich úrokových sadzbách je práve toto dôvod, prečo ľudia stavebné sporenie vyhľadávajú,“ vysvetľuje Martin Fuzák.

Táto ponuka je časovo obmedzená a v PSS, Prvej stavebnej sporiteľni, ju môžete využiť len do konca augusta.

Pre najmenších istota v budúcnosti

Stavebné sporenie v PSS, Prvej stavebnej sporiteľni, je výhodné pre každú vekovú kategóriu. Ak by ste chceli do budúcnosti finančné zabezpečenie pre svojich potomkov, neváhajte, v PSS, Prvej stavebnej sporiteľni, majú ponuku aj pre deti. Využiť môžete uzatvorenie zmluvy pre deti do 6 rokov bez poplatku a bezplatné vedenie účtu pre deti až do dospelosti. Navyše pre deti poskytujú špeciálnu službu Extra istotu až do výšky 10 000 eur. To znamená, že v prípade mimoriadne ťaživej udalosti, a tou je úmrtie zákonného zástupcu, bude v sporení na zmluve dieťaťa pokračovať PSS, Prvá stavebná sporiteľňa.

Pre dôchodcov rýchla pomoc

V PSS, Prvej stavebnej sporiteľni, môžu získať úver aj dôchodcovia. Peniaze najčastejšie potrebujú napríklad na rekonštrukciu kúpeľne či toalety na bezbariérovú alebo na iné vylepšenie rodinného domu alebo bytu. „V tomto prípade je potrebné, aby predložili najmä výmer o dôchodku zo Sociálnej poisťovne a splnili podmienky na poskytnutie úveru,“ dopĺňa Martin Fuzák. PSS, Prvá stavebná sporiteľňa, je pripravená pomôcť každému, podmienky poskytovania úverov sú však individuálne pre rôzne skupiny klientov. Napríklad na základe toho, aký druh príjmu predložia ku svojej žiadosti o úver. „V zásade však platí, že musíte mať najmä dostatočnú bonitu na poskytnutie úveru a musíte zodpovedne splácať už prípadné predchádzajúce pôžičky,“ uzatvára Martin Fuzák z PSS, Prvej stavebnej sporiteľne.

Užitočné príklady z praxe

Povedzme, že potrebujete zrekonštruovať kúpeľňu alebo túžite po zmodernizovanom a vynovenom byte. V takom prípade bude pre vás ideálny úver bez záložného práva, poskytovaný až do výšky 50 000 eur. Doba splácania bude nastavená tak, aby si nižšie splátky mohli dovoliť aj ľudia s menším príjmom. Finančné prostriedky od PSS, Prvej stavebnej sporiteľne, môžete využiť nielen na takéto dofinancovanie nehnuteľnosti či stavebné úpravy v rodinnom dome alebo byte, ale sú vhodné aj na kúpu nehnuteľnosti či na nadobudnutie vlastníctva nebytových priestorov, ktoré by ste si radi prerobili na bývanie. Rovnako sú použiteľné na úhradu záväzkov súvisiacich  s bývaním, napríklad na splatenie predtým poskytnutého úveru na bývanie. Prostredníctvom  úveru zo stavebného sporenia kúpite aj stavebný pozemok alebo si objednáte projektovú dokumentáciu na výstavbu domu. V neposlednom rade práve v súčasnom období ich účelne využijete aj na financovanie zariadení, ktoré využívajú alternatívne zdroje energie pre ohrev vody či vykurovanie rodinného domu. A pri nižších prevádzkových nákladoch budete s týmto rozhodnutím takí spokojní, že sa pochválite každému.

Pre viac informácií navštívte web www.pss.sk alebo najbližšie obchodné zastúpenie PSS, Prvej stavebnej sporiteľne.

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
16. apríl 2024 06:10