Exotický Zanzibar a jeho biele pláže.CK Satur
StoryEditor

Najkrajšia EXOTIKA, ktorá sa oplatí. Leťte priamo z Bratislavy aj Košíc

22.09.2023, 00:00

Sú ďaleko a predsa blízko. Luxusne uhladené aj surovo krásne. Spoznajte exotiku cez Zanzibar, Omán či SAE.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou SATUR.

Dovolenka prešpikovaná dobrodružstvami a zážitkami ako z pera Marka Twaina. Sú krajiny, ktoré lákajú k leňošeniu na snehobielej pláži aj k spoznávaniu prírodných krás či samotných miestnych. Exotické krajiny sú však viac, než len iné časové pásmo a slnkom nasiaknuté pláže. Cestovanie za hranice Európy vie byť o zážitkovom safari na džípoch za levmi, slonmi aj nosorožcami. Taktiež o voňavých a najmä chutných plodoch z miestnej farmy či jedlách, ktoré preveria chuťové bunky v celej svojej škále a pestrosti. Sú to tiež múry kráľovských palácov, ktoré si šepkajú príbehy dávno minulé, ako aj moderné, futuristické a dych berúce stavby dneška. Šumiaci oceán, ale aj spievajúca púšť, pozorovanie tancujúcich miestnych aj hrejivých východov slnka. Snaha zrátať túliace sa mláďatá vo voľnej prírode, ale aj tisícky hviezd na nočnej oblohe.

Možno ste si povedali, že si podobné zážitky odložíte „na neskôr“. Keď sa vám konečne podarí rozbiť jackpot, keď vaše deti odrastú, keď... vymeňte pojem „jedného dňa“ za dovolenkový itinerár s jasným cieľom spoznať exotickú faunu aj flóru, kuchyňu i kultúru, alebo stavte na oddych, kde sa nič nemusí, iba sa môže. Dobrá správa je tá, že už nemusíte zážitky v exotike odkladať do zásuvky nesplnených snov. Akciové ceny dovoleniek a first moment zľavy v exotike do konca októbra zaručia, že sa po vzdialených miestach môžete skutočne prechádzať a to nielen prstom po mape.

image

Africká fauna a flóra, Tanzánia.

CK Satur

Zážitkovú exotiku si môžete dopriať už túto jeseň aj zimu a verte, že jarnú únavu sa tiež oplatí vymeniť za slnkom a úsmevom nabité krajiny, kde sa pulzuje do taktu magickej prírody. Nastavte zmysly na africký Zanzibar, či krajiny Blízkeho východu, a to tajuplný Omán a Spojené arabské emiráty, ktoré neprestávajú fascinovať. Priama linka z Bratislavy či Košíc je presne to, čo vašu exotickú dovolenku urobí pohodlnou. Na mieste vás privíta slovensky hovoriaci delegát a vo vybraných hoteloch sa dokonca rodiny s deťmi potešia slovensky hovoriacim animátorom Planet FUN. Deti tak spoznajú krajinu zábavne, cez hru a vám zostane priestor pre vlastné aktivity či dokonalý relax na mäkkej, bielej pláži s pohľadom doďaleka, ponad hladinu tyrkysového oceánu.

image

Rodinná pohoda na pláži.

depositphotos

Vy si zbaľte kufor a my vám predstavíme tri kúsky sveta, kde vám odkroja z ománskej špeciality shuwa, osedlajú koníka na zanzibarskej pláži, naštartujú džíp na najlepšie safari alebo vás rýchlou skratkou vezmú do dubajského Múzea budúcnosti. Koniec koncov, cieľom dovolenky by malo byť vychutnanie si každého okamihu. Od príchodu na letisko cez samotný pobyt až po prílet domov. Pozreli sme sa exotickým krajinám na zúbok a zistili, že cestovanie do exotiky je pestré, zaujímavé, luxusné, celkom bezpečné a dovolenkové dobrodružstvá sa vám zapíšu na celý život. Dĺžku letu blízkej exotiky ocenia malí aj veľkí, rovnako aj naše tipy na hotely, ktorých zariadenie a služby sú akoby ušité pre rodinnú dovolenku so zvedavými a aktívnymi deťmi. Na svoje si tiež prídu páriky holdujúce romantike a vytúženému súkromiu.

3 dôvody, prečo vycestovať práve na Zanzibar, do Ománu či SAE:

  • špeciálny priamy let z Bratislavy a Košíc
  • prepojenie luxusného pobytu so zážitkovým poznávaním
  • tropické, slnečné podnebie a teplota mora, ktorá neklesne pod 25  ֯C
image

Kmeň Masajov, Zanzibar.

CK Satur

Zážitkami nabitý a korením prevoňaný ZANZIBAR

Strechou mu je zlatistá obloha tesne pred západom slnka a kobercom pláž s jemným, bielym pieskom. Kokosové palmy vytvárajú najkrajšie tiene a chuť čerstvých, lokálnych plodov určujú momenty dňa. Miestna fauna udáva tempo a príťažlivé tajomno domácich rezonuje ešte dlho po návrate domov. Vymeňte žiarenie monitora z počítača za slnkom nabitý Zanzibar a nalaďte zmysly na ostrov klinčekov, záhadných Masajov či najlepšie safari v prítomnosti „veľkej 5“. Zvolajte optimistické Hakuna matata a cíťte sa bezstarostne.

Svojimi bielymi plážami sa Zanzibar vyrovná Maldivám, no pritom je až o polovicu lacnejší. Súostrovie ležiace v Indickom oceáne si pamätá narodenie Freddieho Mercuryho, ako aj príchod ománskych Arabov či portugalských prieskumníkov. Navnímajte úsmevy priateľských domácich, spoznajte miestnych cez ich jedlá, farby a kultúru alebo si zašnorchlujte v blízkosti súkromného ostrova Billa Gatesa. Nacíťte podvečernú atmosféru Stone Town a vyskočte si na tanec adamu v prítomnosti štíhlych, zanzibarských bojovníkov. Jednoduchý spôsob života si vás podmaní. Čo s úctou do Zanzibaru vložíte, to vám krajina vráti dvojnásobne.

image

Hotel Emerald Zanzibar & Spa.

CK Satur

Zvážte výber kvalitného zanzibarského hotela overenej hotelovej siete a tiež netreba podceniť voľbu lokality. Silné prílivy a odlivy vás neprekvapia na severe ostrova. Staviť na all inclusive koncept sa tu oplatí, keďže ostrov nemá bohatú ponuku reštaurácii a barov. Odpadne vám tak ťarcha každodenného vyhľadávania možností, kde sa kvalitne a bezpečne prestravovať.

Nájdite súkromie na pláži v novom, exkluzívnom hoteli Emerald Zanzibar Resort & Spa ***** s deluxe all inclusive. Emerald sľubuje prepojenie modernej elegancie s exotikou a päťsto metrov dlhú pláž, kde sa dá okúpať aj v čase odlivu. Luxus prvej akosti vás čaká aj v moderných, rozľahlých suitách s výhľadom na krásnu záhradu alebo tyrkysový oceán a tiež v pompéznom The Emerald Spa v indonézskom štýle. Rodiny s deťmi ocenia slovensky hovoriacich animátorov v období od 28. októbra do 13. apríla a tiež najlepší detský klub na ostrove. Atraktívnou je aj blízkosť ostrova Mnemba, kde je najlepšia možnosť šnorchlovať či potápať. Využite tento rok uvádzacie ceny hotela. V budúcej sezóne sa už ceny môžu vyšplhať oveľa vyššie. Športovo aktívnych poteší prítomnosť profesionálneho trénera priamo v hoteli, ktorý v rámci programu Planet Fit zostaví sériu spevňovacích či uvoľňovacích cvikov.

Hotel Sansi Kendwa Beach Resort **** pre mladých očarí svojou cenovou dostupnosťou, ako aj romantickými výhľadmi na more, ktoré zvykne vyplaviť farebné, morské hviezdice. Pokiaľ hľadáte butikový charakter hotela s príjemnou atmosférou a africkými dekoráciami, tu ho nájdete. Zasadnite v sobotu večer za stôl plný swahilských dobrôt a to priamo na hotelovej pláži.

Najkrajšie západy slnka oceníte v izbách s priamym výhľadom na more v hoteli európskeho štandardu RIU Jambo ****+. Koncept 24-hodiného all inclusive, zábavné aj športové aktivity pre malých so slovensky hovoriacimi animátormi od 25. októbra do 13. apríla a reštaurácia priamo nad morom sú benefity, ktoré sa neodmietajú. Jedna z najkrajších pláží ostrova, kde sa dá kúpať počas celého dňa, pestovaná záhrada a kulinárske umenie šéfkuchárov vedia ako brnknúť na strunu romantiky. Tomu sa hovorí dokonalá dovolenka.

Tip na výlet:

Zažite na vlastnej koži celosvetovo najlepšie safari na džípoch v blízkej Tanzánii. Svet safari tomuto kúsku africkej zeme právom vraví „pane“. Let zo Zanzibaru trvá cca 1,5 hodiny a vy si tak môžete užiť 1-dňové, alebo aj 2-dňové safari v národnom parku Nyerere, ktorý je jedným z najväčších národných parkov na svete. Ohúri vás najväčšia koncentrácia voľne žijúcich zvierat. Hneď v prvý deň naštartujete terénne autá a stanete sa pozorovateľmi levov, leopardov, ale aj slonov, nosorožcov, žiráf, zebier či pakoní. Nevynechajte tiež vodné safari na najväčšej a najdlhšej rieke Tanzánie, Rufiji, kde vo voľnej prírode žijú hrochy a krokodíly. Obed formou pikniku priamo v parku a noc v kempe je to, čo váš exotický pobyt zadefinuje.

image

Africké safari v Tanzánii neďaleko ostrova Zanzibar.

CK Satur

Luxusný, blízky a mystický OMÁN

Nastavte svoj vnútorný kompas a vycestujte na miesto, kde by dnes Adam s Evou, kedysi vyhnaní z raja, našli svoje útočisko. Nechajte sa opantať arómou kadidla zmiešanou s vôňou Ománskeho zálivu a započúvajte sa do ticha krajiny, kde majú autá zakázané trúbiť. Naštartujte džípy a vyberte sa hľadať pláže ďaleko od vravu turistov alebo stavte na piknik v púšti. Perla Arábie so svojou nočnou oblohou posiatou tisíckami hviezd nastavuje latku všetkým ostatným krajinám.

Prelaďte na mystiku tajuplného Ománu. Zistite ako chutí miestna kuchyňa, čerstvé kokosy a neodmietnite kardamónovú kávu či ťavie mlieko. Skúste pozorovať krajinu zo sedla koňa či bicykla alebo sa loďou vyberte pozorovať delfíny. Nastavte tvár slnečným lúčom a nechajte si hovoriť príbehy o sultánoch. Prejdite sa po dlhých bielych plážach a započúvajte do ticha krajiny, kde si púšť a zelená oáza podali ruky. 

image

Pláž ománskeho hotela Fanar & residences.

CK Satur

Šarmantný Fanar hotel & residences ***** v talianskom dizajne a so stravou all inclusive presne vie, čo potrebujete. Dlhé prechádzky, joga či ranný beh po pláži, alebo radšej wellness centrum s masážami? Rodiny s deťmi sa potešia aquaparku a slovenským animátorom v období od 24. októbra do 14. mája. Tabatu, jogu či kruhový tréning zažijú aktívni dovolenkári v rámci programu Planet Fit.

Komornejšiu a pokojnejšiu atmosféru vyčarí vilkový typ hotela Crowne Plaza Resort Salalah *****, kde vás nadchne 42 hektárová tropická záhrada, ale aj bar s výhľadom na zapadajúce slnko. Spomaľte tep v kráľovskom a tajomnom Ománe.

Luxusný hotel Al Baleed Resort Salalah by Anantara ***** s prvotriednymi službami vie, ako vyčariť atmosféru s vkusom orientu. Priamo na súkromnej pláži s belostným pieskom, vilkami so súkromným bazénom a výhľadmi, kde modrá obloha splýva v jedno s nekonečným bazénom. Nechajte sa odviesť privátnym transferom z letiska priamo na miesto, kde sa degustuje so someliérom a sleduje kino pod holým nebom.

Tip na výlet:

Krajina najdlhšie vládnucej dynastie Blízkeho východu očarí každého svetobežníka. Od starobylých miest cez koštovku miestnej kuchyne až po prírodné skvosty. Zájdite do údolia Darbat s krásnym jazerom na člnkovanie a množstvom malých vodopádov či dajte za pravdu UNESCO pri prechádzke prírodným parkom Dawka so sústavou kadidlových stromov. Omán je tiež miesto, kde pozorovanie východov a západov slnka nikdy neomrzí.

image

Jazda na koni pri hoteli Fanar & residences počas západu slnka, Omán.

CK Satur

SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY – krajina prívlastku „naj“

Tu je miesto, kde sa pojmy oddych a zábava skloňujú vo všetkých pádoch. Krajina, kde vám za bozk či tanec na verejnosti klepnú po prstoch, zato vás však rozmaznajú kvalitou hotelových služieb. Kedysi púšť, dnes prienik moderného s tradičným a centrum pompéznosti. Čo ešte svet dnes nepozná, už zajtra pravdepodobne vymyslia v Dubaji. 

Sedem malých kráľovstiev či emirátov obmýva z jednej strany Perzský záliv a Ománsky z druhej. Prejdite sa úzkymi uličkami vápencovej Bastakie v Dubaji, alebo sa vyvezte preskleným výťahom do výšky 220m v Sky View Dubai. Vezmite ratolesť do niektorého zo zábavných parkov. Možno to bude dubajský Legoland alebo si nechajte rozstrapatiť vlasy na šmykľavke vodného parku Wild Wadi pri rýchlosti 8O km/h. Dajte za pravdu voňavej arabskej káve a vykročte naproti času v dubajskom Múzeu budúcnosti.

image

Hotel JA Beach v blízkosti Dubaja, Spojené arabské emiráty.

CK Satur

Luxusné služby čakajte v modernom hoteli JA Beach ***** s all inclusive a v blízkosti kozmopolitného Dubaja. Milovníci prírodných pláží ocenia osemsto metrov dlhú pláž a rodiny s deťmi aquapark, ako aj priateľských, slovensky hovoriacich animátorov. Výborná poloha TOP rezortu ponúka výlety ako do Dubaja, tak aj tradičného Abu Dhabi. Aktívne založení ocenia športové vyžitie od bedmintonu cez tenis, volejbal, jazdu na koni až po golf. Nechajte sa pozvať do Calm Spa a vyberte si spomedzi štyridsiatich procedúr tú svoju. Precíťte dubajské „naj“ na vlastnej koži.

Tip na výlet:

Atrakcie na území bývalej púšte vyrastajú ako huby po daždi. Spoznajte mešity, starobylé uličky a miesta, ktoré trpezlivo dohliadajú na moderné stavby či mrakodrapy. Uhniezdite sa v luxusnom kempe The Nest priamo v púšti Nara Desert Escapes. Urobte si selfie pri novom, modernom architektonickom diele Dubai Frame alebo zájdite k najväčšiemu miestu digitálneho umenia v Infinity des Lumières. Môžete sa tu zapozerať a dokonca započúvať do diel majstrov ako Gaudí, Kandinsky či Klee.

image

Spojené arabské emiráty, ktoré neprestávajú fascinovať.

CK Satur

Nebojte sa objavovať exotiku aj v sprievode vašich detí. Spoznávajte krásy iných kultúr, miest či pláží s CK Satur a tešte sa zo spoločnej dovolenky.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
28. apríl 2024 19:48