StoryEditor

Asus ponúka ideálny notebook do kancelárie. Poskytuje dostatok výkonu a odolnú konštrukciu

10.06.2024, 00:00

Hľadáte ideálneho spoločníka do kancelárie, ktorý kombinuje výkon, výdrž batérie a kvalitnú konštrukciu? Spoločnosť Asus s notebookom ExpertBook B5 prináša lákavé riešenie.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou ASUS.

Notebooky do redakcie na testy často nedostávame, ale ExpertBook B5 od Asusu sa stal výnimkou. Ide o zaujímavý prístroj, ktorý v sebe kombinuje dostatočný výkon, kvalitnú konštrukciu, ktorá vydrží, a batériu, ktorá zvládne prakticky celý kancelársky pracovný deň.

Počas pár dní sme ho mohli vyskúšať práve v prostredí našej redakcie. Bežnou náplňou práce, ktorú musel ExpertBook zvládnuť, boli odpovede na maily, tvorba článkov, práca s množstvom otvorených kariet v internetových prehliadačoch, úprava fotografií a účasť na videokonferencii prostredníctvom aplikácie Teams.

Tento scenár vyskúšal jeho výkon a výdrž v situáciách, ktoré sa budú podobať tým, ktorými si ExpertBook prejde v množstve iných kancelárií. Výsledky nášho testu prinášame v tejto recenzii.

Odolná, ale ľahká konštrukcia

Konštrukcia ExpertBooku je ako stvorená na prácu v kancelárii, ale aj mimo nej. Spĺňa totiž vojenský štandard MIL-STD 810H, klávesy sú odolné proti poliatiu a hmotnosť v závislosti od špecifikácie môže dosiahnuť iba 1,29 kilogramu. No pekne po poriadku.

Ide o notebook so 14-palcovým displejom, ktorý je ohraničený pomerne tenkými rámčekmi najmä po stranách. Nad displejom nájdeme infračervenú webkameru, ktorá podporuje odomknutie systémom Windows Hello. Nad ňou leží mechanický štít, ktorým ju dokážete zakryť a po stranách jej robia spoločnosť mikrofóny.

image

Asus ExpertBook B5 (B5404) FOTO: HN

Celokovové šasi v čiernej farbe ponúka jednoduchý dizajn s nápisom Asus uprostred zadnej strany a s názvom línie ExpertBook v hornom rohu. Miernym problémom je zachytávanie odtlačkov prstov.

Klávesnica je rozmerovým štandardom pri 14-palcových notebookoch s operačným systémom Windows. Je pomerne tichá a ponúka jedenapolmilimetrový zdvih klávesov. Tie sú ideálne umiestnené a oddeľuje ich dostatok priestoru, čiže písanie je rýchle a pohodlné, zároveň sú rozmiestnením klávesov minimalizované prípadné preklepy.

Vo vypínacom tlačidle nájdem čítačku odtlačkov prstov, ktorá zvyčajne funguje dobre, občas sme však museli prst priložiť viackrát a detekcia niekedy trvala dlhšie, ako sme zvyknutí z čítačiek na našich smartfónoch. V pravom tlačidle Control nájdeme aj logo asistenta Copilot na rýchly prístup k tejto funkcii. Pod klávesnicou leží veľký touchpad s čistým dizajnom a podporou viacerých prstov zároveň. To využijete aj pri ovládaní gestami.

image

Asus ExpertBook B5 (B5404) FOTO: HN

Z hľadiska rozmerov ide stále o celkom kompaktný notebook. Šírka dosiahla 31,37 centimetra, hrúbka 22,68 centimetra a výška v zatvorenom stave iba 1,89 centimetra. Posledná hodnota je o to zaujímavejšia, že si notebook zachoval bohatú výbavu portov.

Na ľavej strane totiž nájdeme konektor káblového pripojenia ethernet v plnom rozmere, výduchy ventilátorov a čítačku čipových kariet. V závislosti od špecifikácie vzadu nájdete slot pre Nano SIM karty a ďalšie výduchy ventilátora.

Pravá strana je doslova preplnená portmi. V smere od pántu obrazovky leží bezpečnostný slot Kensington Nano, dvojica USB-C portov s podporou štandardu Thunderbolt 4, HDMI 2.1 port, dvojica USB-A portov v štandarde USB 3.2 Gen 2 s prenosovou rýchlosťou do 10 gigabajtov za sekundu a audiokonektor. Vedľa neho leží ešte dióda, ktorá znázorňuje stav nabíjania.

image

Asus ExpertBook B5 (B5404) FOTO: HN

Pánt notebooku je kvalitný a drží displej pevne na mieste. Pri otrasoch sa hýbe minimálne, ale zároveň kvalitne drží polohu v akomkoľvek uhle. Otvoriť ho môžete prakticky do 180 stupňov. S otvorením pántu sa zároveň mierne zdvíha konštrukcia ExpertBooku, čím sa zlepšuje uhol klávesnice a uľahčuje sa chladenie zariadenia.

Displej je štandardom, reproduktory potešia, webkamera nesklame

Mediálnu výbavu možno ohodnotiť pozitívne. 14-palcový displej s matným povrchom a absenciou snímania dotyku ponúka minimalizované odlesky, ale niekomu môže táto absencia chýbať. Pomer strán 16:10 je štandardom a rozlíšenie FullHD 1 920 na 1 200 pixelov taktiež. Rozlíšenie je miernym sklamaním, pri kancelárskych notebookoch však neprekvapí.

V spojení s obnovovacou frekvenciou 60 hertzov a LED podsvietením ide o energeticky efektívne riešenie, ktoré pomáha kvalitnej výdrži batérie. Maximálny jas s hodnotou 300 nitov neočarí, ale vďaka nízkym odleskom nie je problém s čitateľnosťou ani v slnečných prostrediach. Absentuje senzor na automatickú reguláciu jasu.

image

Asus ExpertBook B5 (B5404) FOTO: HN

Pozorovacie uhly sú dostatočné, dochádza k nízkej zmene farieb a strata kontrastu nie je výrazná. Aj pri pohľade z uhla je obraz čitateľný, pri sledovaní obsahu sú však výsledky horšie. Fanúšikov sledovania filmov nepoteší maximálny jas či absencia úplnej čiernej, keďže nejde o OLED panel. Čierna však dosahuje dostatočné hodnoty a pásy po okrajoch obrazu nie sú rušivé a nesvietia.

Z hľadiska zvuku je ExpertBook B5 vybavený stereoreproduktormi s podporou Dolby Atmos. Hlasitosť nie je veľmi vysoká, zvuk je však čistý a vyrovnaný. Basov nie je veľa, ale zvuk nepôsobí plechovo a na bežné sledovanie obsahu tieto reproduktory stačia. Pomáha uloženie na tvrdé povrchy. Pre bežné videohovory ide o dobré reproduktory, ktoré zachovávajú čistý a zrozumiteľný hlas.

image

Asus ExpertBook B5 (B5404) FOTO: HN

Vstupné zariadenia ponúkajú decentné výkony. Mikrofóny zaisťujú zrozumiteľný hlas bez šumu a dobre redukujú ruchy a hlučné tóny. Webkamera je vybavená umelou inteligenciou, ktorá dokáže vyčistiť obraz od šumu. Rozlíšenie FullHD je štandardom a obraz je na pomery podobných notebookov dostatočne kvalitný.

Výkonom vybavený na niekoľko rokov vopred

Nami testovaná verzia je vybavená procesorom Intel Core i7 13. generácie s taktom 1,7 gigahertza, pričom jeho boostovaná frekvencia dosahuje hodnotu 5,1 gigahertza. V procesore nájdeme desať jadier a tým robí spoločnosť vstavaná grafika Intel Iris X. Operačná pamäť RAM dosiahla hodnotu 32 gigabajtov a ide o DDR5 jednotku. Vnútorné SSD úložisko má kapacitu jedného terabajtu.

Parametrami ide o špičkový model, ktorý ponúka kvalitné parametre s dostatkom výkonu na všetky činnosti a využitia, s ktorými sa v kancelárii môžete stretnúť. Vysoké množstvo otvorených kariet vo webovom prehliadači Google Chrome nepredstavovalo žiaden problém a aj pri 15 otvorených kartách fungoval systém Windows 11 Pro optimálne.

image

Asus ExpertBook B5 (B5404) FOTO: HN

Občasné spomalenie je skôr problémom optimalizácie niektorých aplikácií, ktoré by potrebovali aktualizáciu. Takých aplikácií však bolo málo a so spomalením sme sa stretli na dva krátke momenty za celý čas testovania. Otváranie viacerých okien funguje plynulo.

Pri komplexnejších aktivitách, ako je úprava fotografií či videokonferencie s otvorením ďalších aplikácií, sme nepozorovali žiadne spomalenie či nadmerné zahrievanie. Ventilátor sa nezapínal často a ak áno, jeho zvuk bol síce hlboký, ale zároveň tichý a určite nie rušivý. Jeho obrátky nie je na tele ExpertBooku cítiť.

image

Asus ExpertBook B5 (B5404) FOTO: HN

Ak by ste chceli notebook využiť na hranie hier alebo prácu s náročnými formátmi videa, mohli by ste sa stretnúť so zníženou obnovovacou frekvenciou pre absenciu dedikovanej grafickej karty. Pri rôznych špecifikáciách si však môžete verziu s grafickou kartou zvoliť, pričom je dostupná grafika NVIDIA® GeForce RTX 2050.

Prostredie systému je štandardom Windowsu. Asus ponúka niekoľko vlastných riešení v rámci balíka MyAsus. Patrí medzi ne diagnostika, stav batérie a nabíjania či profil ventilátora a iné.

image

Asus ExpertBook B5 (B5404) FOTO: HN

Celkový chod systému treba označiť ako bezproblémový, pričom na bežné kancelárske aktivity postačí výkon na niekoľko rokov úplne bez problémov.

Batéria zaručí výdrž počas takmer kompletného pracovného času

Batéria s kapacitou 63 watthodín neponúka najvyššiu kapacitu, efektívny procesor a najmä displej s nízkymi nárokmi však zaisťujú, že výdrž postačí pri väčšine scenárov prakticky na celé trvanie pracovného času.

Ak využívate menej náročné aplikácie ekonomického charakteru, programy balíka Office či webové programy, sedem a pol hodiny až deväť hodín používania by malo byť dosiahnuteľných. V našom prípade sme sa hodnoty šesť a pol hodiny dočkali aj v kombinácii s hodinovou videokonferenciou.

image

Asus ExpertBook B5 (B5404) FOTO: HN

Náročnejšie používanie, ako je úprava fotografií, práca s videom a podobné sa síce na výdrži batérie negatívne podpíšu, ale päť hodín používania by malo byť minimom.

Nabíjanie prebieha prostredníctvom dvojice USB-C portov, pričom v balení nájdete adaptér s výkonom 65 wattov. Nedosahuje očarujúci nabíjací výkon a kompletné nabitie prekoná dve hodiny, zároveň sa však nestane, aby nabíjanie prebiehalo pomaly aj počas využívania náročnejších aplikácií.

Hodnotenie

Asus ExpertBook B5 (B5404) je kvalitným pracovným notebookom, ktorý prinesie všetko potrebné pre prácu v kancelárii a mimo nej. Výdrž batérie je dostatočná, výkon zaručí bezproblémové používanie aj po niekoľkých rokoch prevádzky a konštrukcia bráni poškodeniu pri práci mimo kancelárie či pri nekritických pádoch.

Za nevýhodu možno označiť absenciu OLED displeja s vyšším rozlíšením a s vyššou obnovovacou frekvenciou, pre niektorých môže byť nedostatkom aj absencia dotykovej obrazovky či pomalý nabíjací výkon.

image

Asus ExpertBook B5 (B5404) FOTO: HN

Za cenu od 799 eur s DPH pri absencii operačného systému či od 1 099 eur s DPH s operačným systémom Windows 11 Pro získate kvalitné zariadenie, ktoré je ako stvorené na prácu v kancelárii alebo doma. Pritom nebude problémom ani prevádzka v období viacerých rokov. Cena testovanej verzie je 1 329 eur.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
16. jún 2024 10:44