StoryEditor

Krásny displej a obrovská výdrž batérie. Asus obalil skvelého pomocníka do lákavého tela

19.06.2024, 08:00

Spoločnosť Asus patrí medzi firmy, ktoré do svojich notebookov zaradili nový procesor Qualcomm Snapdragon X Elite. Ten je postavený na architektúre ARM, ktorú poznáme z čipov Apple M. Vďaka tomu ponúka vysoký výkon a energetickú efektivitu v krásnom a ľahkom tele s OLED displejom.

Tentokrát sa nám do redakcie dostal opäť na test notebook spoločnosti Asus. Ide o model Vivobook S 15 (S5507), ktorý vo svojom celokovovom tele ukrýva batériu so skvelou výdržou, OLED displej s dokonalým podaním čiernej a výraznými farbami a procesor, ktorý značí príchod novej éry.

Vo vnútri totiž pracuje čip Qualcomm Snapdragon X Elite, ktorý je postavený na ARM architektúre, čím sa podobá mnohým mobilným procesorom alebo riešeniu použitému v zariadeniach Applu, čiže čipom Apple M. Notebook je navyše pripravený na nástup umelej inteligencie, o čom svedčí aj prítomnosť tlačidla pre rýchle spustenie asistenta Microsoft Copilot.

Asus Vivobook S 15 je teda notebookom pripraveným na budúcnosť, teda minimálne hodnotami na papieri. V tejto recenzii sa vám pokúsime priblížiť, čo môžete od novinky očakávať, aké sú jej silné stránky, ale aj slabiny a či sa zaujímavé hodnoty z papiera pretavia aj do reality.

Dizajnová lahôdka s nízkou hmotnosťou

Asus Vivobook S 15 je notebookom s 15,6-palcovým displej ako vyplýva už z názvu. Napriek tomu ide stále o pomerne kompaktné zariadenie najmä vďaka tenkým rámčekom okolo displeja a nízkej hrúbke.

image

Asus Vivobook S 15 (S5507) FOTO: HN

Telo notebooku tvorí celokovová unibody konštrukcia, ktorá okrem elegantného dizajnu zabezpečuje aj vysokú odolnosť, o čom svedčí vojenská norma MIL-STD 810H. Zároveň však pri ohnutí displeja v niektorých častiach cítiť jeho tenkosť a nepôsobí úplne istým dojmom. Problémom môžu byť aj pomerne ostré hrany zariadenia. 

Nad displejom nájdeme webkameru a infračervený snímač pre podporu služby Windows Hello. Odomknutie prostredníctvom tejto technológie prebieha rýchlo, občas však nedôjde k rozpoznaniu okamžite. Samozrejmosťou je prítomnosť mikrofónov na ľavej aj pravej strane. Nad webkamerou sa nachádza aj posuvný bezpečnostný štít.

image

Asus Vivobook S 15 (S5507) FOTO: HN

Zadná strana je jednoduchá a nájdeme ne nej iba nápis Asus Vivobook. Celý notebook je v striebornej farbe Cool Silver. Súčasťou zadnej strany je ešte výrez v oblasti medzi pántmi. Výduchy ventilátora nájdeme na zadnej strane medzi pántmi a v spodnej stene. Spodnú stenu narúšajú aj mriežky reproduktorov na oboch stranách a výklenky, ktoré zabezpečujú mierny zdvih na rovných povrchoch.

Klávesnica je štandardom v oblasti 15-palcových notebookov, jej súčasťou je aj numerická časť. Kvôli tomu majú jednotlivé tlačidlá pomerne nízky rozostup, čo spôsobuje častejšie omyly, ale nejde o vážnu chybu. Tí, ktorí sú však zvyknutí na písanie na 15-palcových notebookoch, ktorých súčasťou je aj numerická klávesnica, sa budú cítiť ako doma.

Samotné písanie je pohodlné, klávesy majú zdvih jeden a pol milimetra a tlačidlá nie sú hlučné. Súčasťou klávesnice je aj klávesa asistenta Copilot, čítačka odtlačkov prstov však chýba. Špecifikom klávesnice je jednozónové podsvietenie s voľbou farieb kompletného RGB spektra a s pár svetelnými efektmi.

image

Asus Vivobook S 15 (S5507) FOTO: HN

Pod klávesnicou s miernym posunom do ľavej strany leží veľký touchpad s podporou inteligentných gest, ktoré môžu meniť hlasitosť, posúvať v prehrávanom obsahu, či meniť jas. Touchpad je zároveň tichý a ponúka príjemnú odozvu.

Na ľavej strane nájdeme väčšinu portov. V smere od pántu nájdeme HDMI 2.1 port, dvojicu USB-C portov v štandarde USB4, čítačku microSD kariet a 3,5-milimetrový audio konektor. Na pravej strane nájdeme dvojicu USB-A portov štandardu USB 3.2 Gen 1 Type-A s prenosovou rýchlosťou päť gigabitov za sekundu. Vedľa nich ležia už len diódy stavu notebooku.

Dvojica pántov je pomerne kvalitná, je však pozorovať mierny pohyb pri otrasoch a po úprave polohy chvíľku trvá, kým sa otrasy stabilizujú. Bez problémov však dokáže udržiavať akýkoľvek uhol. Časť s OLED displejom viete ohnúť až do 180 stupňov.

image

Asus Vivobook S 15 (S5507) FOTO: HN

Rozmery notebooku sa zastavili na hodnotách 35,26 centimetra na šírku, 22,69 centimetra hrúbky a iba 1,47 centimetra na výšku. Hmotnosť pritom ostala na príjemnej hodnote 1,42 kilogramu. Vivobook S teda možno označiť ako mimoriadne skladný a prenosný, aj napriek uhlopriečke obrazovky.

OLED displej patrí ku špičke

Displej Vivobooku je doslova špičkový. 15,6-palcový OLED panel prináša skvelé farby, úplnú čiernu, ako je u OLEDu štandardom, krásny kontrast a pozorovacie uhly. Obrazovka s rozlíšením 3K je v pomere strán 16:9, čo je ideálne najmä pre sledovanie obsahu. Obnovovacia frekvencia dosahuje plynulých 120 hertzov.

Pozitívom je aj možnosť zobrazenia 1,07 miliardy farieb, zobrazenie sto percent farebného spektra DCI-P3 a HDR certifikácia VESA. Ako nevýhody treba spomenúť lesklý povrch s pomerne vysokou reflexivitou, čo nepomáha sledovaniu v slnečných podmienkach, či absenciu snímania dotyku. Zároveň si však displej zbytočne nezašpiníte odtlačkami prstov.

image

Asus Vivobook S 15 (S5507) FOTO: HN

Z hľadiska obrazu je teda možné vytknúť len málo. Obrazový zážitok je kvalitný, tí ktorí preferujú výrazné farby si prídu na svoje. Maximálna hodnota jasu dosahuje 600 nitov, automatická regulácia jasu displeju často bráni dosiahnuť túto hodnotu a obraz je potom tmavší, ako by ste čakali. Pri filmoch navyše ani plný jas niekedy nestačí.

Zvuková výbava je tvorená dvojicou reproduktorov na spodnej strane. Tie podporujú technológiu Dolby Atmos pre priestorový zvuk a sú ladené firmou Harman Kardon.

image

Asus Vivobook S 15 (S5507) FOTO: HN

Zvuk však nie je úplne presvedčivý. Hlasitosť je pomerne nízka a pri zapnutom priestorovom zvuku chýbajú basy. Keď je technológia Dolby Atmos vypnutá, zvuk pôsobí plnším a čistejším dojmom. Pre bežné sledovanie a videohovory však budú reproduktory stačiť.

Prítomnosť Dolby Atmos sa osvedčila pri použití slúchadiel, ktorých zvuk bol kvalitný pri pripojení cez bluetooth, ale aj cez bežný 3,5 milimetrový konektor. Vtedy sme voči prejavu nemali prakticky žiadne námietky.

image

Asus Vivobook S 15 (S5507) FOTO: HN

Mikrofóny taktiež odvádzajú kvalitnú prácu a hlas je počuť počas videokonferencií dostatočne čisto. Kamera je štandardom medzi notebookmi. Napriek rozlíšeniu Full HD je obraz mierne neostrý, ide však o bežný problém notebookov.

Maximálna efektivita a prítomnosť AI

Nami testovaný Vivobook S 15 ponúka celkom prekvapivý procesor. Ide o čip Snapdragon X Elite od Qualcommu, ktorý je vlajkovým procesorom s architektúrou ARM pre počítače Windows. Tá sa osvedčila už u zariadení konkurenčnej spoločnosti Apple, ktorá ju využíva vo vlastných čipsetoch Apple M.

Nový procesor ponúka špičkové parametre ako je 12 jadier, takt 3,4 gigahertzov, či až 75 tera operácií za sekundu (TOPS), čo z neho robí ideálneho spoločníka aj pri využití umelej inteligencie. 45 TOPS pritom zabezpečuje samostatná NPU jednotka. V nami testovanej verzii robí procesoru spoločnosť 32 gigabajtov rýchlej LPDDR5X operačnej pamäti a jednoterabajtové SSD úložisko.

image

Asus Vivobook S 15 (S5507) FOTO: HN

Táto výbava zaisťuje plynulý chod systému pri ľahších, ale aj náročnejších úlohách, pričom na výkon náročnejšia 3K obrazovka nemá problém s obnovovacou frekvenciou 120 hertzov, pri ktorej sme nezaznamenali prakticky žiadne poklesy. Pri bežných úlohách ostal ventilátor vypnutý, aj keď sme mali v prehliadači Chrome otvorených aj 20 rôznych kariet, čo svedčí o vysokej efektivite.

Vivobook S 15 je pritom vybavený kvalitným systémom ventilácie, ktorej výduchy nájdete na zadnej strane v priestore medzi pántmi obrazovky. Pri náročnejších úlohách by teda mal byť minimalizovaný efekt zníženia výkonu v dôsledku vysokej teploty vnútorných komponentov. O tom svedčí aj kvalitný výkon, ktorý sme pozorovali pri úprave fotografií v RAW formáte.

image

Asus Vivobook S 15 (S5507) FOTO: HN

Vysoký výkon napomáha aj umelej inteligencii, najmä pokiaľ ide o procesy vykonávané lokálne v zariadení. Samozrejmosťou je prítomnosť asistenta Microsoft Copilot, ktorého rýchlu skratku nájdeme aj na samotnej klávesnici.

Okrem neho však Asus využíva AI aj na ochranu súkromia automatickým zamykaním a úpravou jasu v prípade vašej neprítomnosti, či potlačením ruchov, aby váš hlas znel pri hovoroch lepšie. Dostupná je aj funkcia StoryCube pre automatické usporiadanie fotografií a videa.

Očarujúca výdrž

Batéria s kapacitou 70 Watthodín dosahuje ozaj očarujúcu výdrž. Výrobca tvrdí, že v závislosti od typu využitia dokáže dosiahnuť až 18 hodín. Batéria by zároveň mala zvládnuť až 1 200 nabíjacích cyklov.

V našom prípade sme vyskúšali scenár využitia v kancelárii s prácou v prehliadači Google Chrome s viacerými otvorenými kartami, pričom sme odpisovali na maily, písali články a upravovali fotografie. V takomto prípade nebol problém zvládnuť celú pracovnú dobu, dokonca po jej skončení ostávalo v batérii v závislosti od využitia 40 až 50 percent kapacity.

image

Asus Vivobook S 15 (S5507) FOTO: HN

Batéria teda ponúkne kvalitnú výdrž pre takmer kohokoľvek. Pomáha tomu efektívny procesor a úsporný OLED displej. Pri sledovaní filmov môžu byť tieto hodnoty ešte lepšie.

Tempo nabíjania taktiež nepatrí k najhorším. Nabíjací adaptér s výkonom 90 wattov dokáže nabiť notebook na 60 percent už za 49 minút a k nabíjaniu môžete využívať aj powerbanky s certifikáciou Power Delivery (PD), čo sa môže hodiť na cestách. Celková doba nabíjania sa hýbe okolo dvoch hodín.

Hodnotenie

Asus Vivobook S 15 (S5507) je kvalitne vybavený notebook nielen, na doma, či do kancelárie. Vysoká výdrž batérie umožní dlhodobý dostatok výkonu aj na cestách a cestovateľov poteší aj nízka hmotnosť a kompaktné rozmery. Netreba zabudnúť na krásny OLED displej, efektívny procesor, či kvalitnú a elegantnú konštrukciu.

Samozrejme ako každý stroj, aj Vivobook S 15 má svoje nevýhody, ako je absencia dotykovej obrazovky a pomerne vysoké odlesky, či reproduktory, ktoré zaostávajú za očakávaniami. Niekomu bude chýbať aj prítomnosť čítačky odtlačkov prstov.

image

Asus Vivobook S 15 (S5507) FOTO: HN

Tento notebook síce pri cene od 1 599 eur, nie je najlacnejším zariadením na trhu, ale prináša skvelú hodnotu pre tých, ktorí hľadajú notebook so špičkovým výkonom, ktorý sa nebojí ani dlhšej doby bez elektrickej zásuvky. To všetko je navyše zabalené do lákavého tela s množstvom pozitívnych vlastnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
06. september 2024 23:36